Michael Jackson: TOP 9 tanečních videoklipů

Vydáno 22.01.2013 | autor: Daniel Maršalík

Cirque du Soleil je popisována jako moderní show, která vychází z tradice klasických cirkusů, který ovšem nevyužívá k vystupování zvířata, nýbrž zaměstnává pouze lidské artisty. V poslední dekádě se inspiroval tvorbou hudebních legend a aktuálně přišla na řadu inspirace Michaelem Jacksonem. Michael Jackson Immortal World Tour se představí 8. února a 9. února v pražské O2 areně v rámci dvou exkluzivních představení.

Michael Jackson: TOP 9 tanečních videoklipů Michael Jackson: TOP 9 tanečních videoklipů

Neopakovatelná a elektrizující produkce, která využívá kreativity Cirque Du Soleil, nabídne fanouškům po celém světě jedinečný pohled do duše, vášně a srdce uměleckého génia, který navždy změnil globální pop kulturu. V show, ke které napsal scénář Jamie King, jenž je zároveň režisérem, se představí 64 tanečníků, hudebníků a akrobatů z celého světa.


Přečtěte si recenzi soundtracku Cirque du Soleil k show Michael Jackson Immortal World Tour.

michael_jackson_-_invincible

Michael Jackson byl komplexní umělec, který dokonale zpíval, skládal hudbu, ale i tančil. Připomeňme si ho v v jeho nejslavnějších tanečních videoklipech.

Režisérem klipu Beat It je Bob Giraldi. O choreografii se postaral Michael Peters, který spolu s Vincentem Patersonem představuje jednoho z hlavních tanečníků.



Za choreografii k singlu Thriller, nejslavnějšího hudebního videa všech dob, může také Michael Peters. Klip trvá 13 minut a 43 sekund a na režisérské židli stál John Landis.



Osmnácti minutový krátký film Bad napsal scenárista Richard Price, režíroval ho slavný filmový režisér Martin Scorsese a odkazuje na část filmu West Side Story. V kolonce choreografie je podepsán Jeffrey Daniel.



Klip k singlu Smooth Criminal (režie Colin Chilvers) je součástí hudebního filmu Moonwalker. Působivou choreografii vymysleli Michael Jackson ve spolupráci s Vincentem Patersonem. Trik, kterým tanečníci přemohli gravitaci, sklízel velký úspěch i při každém Jacksonově živém koncertu.



Režisér John Singleton děj klipu Remember the Time zasadil do starověkého Egypta. Na tom by nebylo nic zvláštního, kdyby do hlavní rolí neobsadil herce tmavé pleti. Taneční choreografii k přes devět minut trvajícímu snímku vytvořila Fatima Robinson.



Do sépiového zabarvení je zahaleno video In the Closet, které je postaveno na tanečních scénách Michaela Jacksona a topmodelky Naomi Campbell. Režisérem klipu je Herb Ritts.



Michaela a Janet Jackonovy v nejdražším videoklipu všech dob režíroval Mark Romanek. Taneční pasáže v černobílém snímku Scream vymysleli Travis Payne, LaVelle Smith Jnr a Tina Landon. Cena vrcholného díla videoklipové éry se vyšplahala na sedm milionů amerických dolarů



V roce 1997 Stan Winston pro Jacksona natočil film Ghosts, kde zazněla i píseň se stejným názvem, ale z tanečních choreografií Boba Fosseho se do pamětí diváků více zapsala ta ke skladbě 2 Bad z desky HIStory.



Posledním tanečním klipem Michaela Jacksona je třináctiminutový snímek You Rock My World od Paula Huntera. Video jasně odkazuje k nejslavnějším momentům kariéry Krále popu, nejvíce pak konkrétně k Smooth Criminal.



text: Daniel Maršalík


 

michael-jackson-917_top

zavřít