TOP 10 nejzajímavějších videoklipů roku 2012

Vydáno 01.02.2013 | autor: redakce

Rok 2012 nepřinesl jen nespočet skvělých nahrávek, ale také mnoho kvalitních videoklipů. Napříč žánry nabízíme nejlepších deset, které jste mohli loni vidět. A omlouváme se těm, kteří se tlačí za první desítkou (Grimes, Sleigh Bells, Rolling Stones a další), místo prostě nezbylo. Upozornění pro čtenáře: videoklip Gangnam Style článek neobsahuje.

TOP 10 nejzajímavějších videoklipů roku 2012 TOP 10 nejzajímavějších videoklipů roku 2012


10. M.I.A. – Bad Girls
Vzpomínáte si na ten vizuální ultrakýč jinak skvělé skladby XXXO? M.I.A. byla vždycky výborná rozmazlená mrcha, to se musí nechat. Videoklip k Bad Girls se natáčel v Maroku, údajně proto, že M.I.A. "nechtěla, aby ji zavřeli!" Najdete tu všechno, co je tradičně žánrově cool - auta, neony, zlato, leopardí vzory a pořádně drsné grimasy a máchání rukama na kameru. Akorát tak trochu v nezvyklém arabském hávu. M.I.A. tak připravila šok pro všechny, pro které byly hipsterství a Střední východ neslučitelné pojmy. Album Matangi, na kterém tuto píseň najdete, vyjde v letošním roce.




9. Marilyn Manson – Slo-Mo-Tion
Marilyn Manson loni vydal (v podstatě comebackové) album Born Villain, s nímž se v polovině roku zastavil i v Česku, aby si zde napravil pošramocenou koncertní reputaci. V duchu jeho starších a nepochybně kvalitních (dnes až klasických) videí je i video Slo-Mo-Tion. Je trochu podivínské, trochu sexy, trochu hnusné, trochu legrační a ironické a zároveň není směšné. A hodně, hodně sebevědomé a namachrované, což interpretovi sluší. Marilyn Manson sice trochu přibral, antikrista ale stále nezapře a svou "beautiful show" pořád zvládá. Letos se na něj můžeme těšit v seriálu Californication.

 

8. Rammstein – Mein Herz Brennt
Ale abychom neskončili u barviček. Rammstein vydali DVD kolekci videí, ke které natočili loni jeden ze svých temnějších klipů. Po poslední plážové pohodovce Mein Land je to snímek ke starší písni z desky Mutter, ke které před nedávnem zveřejnili i její klavírní verzi (rovněž s videem). Pokud se někomu stýskalo, že už dlouho neviděl videoklip, kde někdo jí vlastní srdce, bude nyní spokojen. Děsivé výjevy, oheň, masky, klec, týrané děti. Rammstein mají i přes to, jak dlouho na scéně jsou, velmi zajímavou videografii a Mein Herz Brennt patří bez ostychu k jejím chloubám.

 

7. Jack White – Sixteen Saltines
I když sólovka Jacka Whitea možná nepatřila k tomu nejlepšímu, co za svou bohatou kariéru udělal, Sixteen Saltines rozhodně nezklame. Pokud neznáte knihu Pán much od Williama Goldinga, o hodně v tomhle klipu přicházíte, protože právě děj této knihy přejímá i video - děti zde převezmou kontrolu nad městem a ničí, co jim přijde pod ruce, nechávají se tetovat, pijí... Mezi mládeží zavládne anarchie a v tom všem účinkuje Jack White jako jediná bezmocná a spoutaná dospělá postava. Jak to s ním v takto nerovném souboji dopadne prozradí video.

 

6. Chairlift – Met Again
Met Again může na první pohled působit jako obyčejné a celkem průměrné hudební video. Dokud se na obrazovce neobjeví dvě šipky - toto video je totiž interaktivní (konečně!) a je jen na divákovi, jak se vyvineou Jediná nevýhodou videa je, že při prvním, druhém sledování (vyzkoušet si jenom jednu verzi přece nejde) se přes šipky a sledování děje divák příliš nevěnuje písni. Samotná skladba tu bohužel videoklip spíš doplňuje, což je škoda, protože Chairlift jsou svěží synthpopová kapela a pozornost si zaslouží. Schválně kolik variant videa asi bude maximum...

Podívejte se na video Met Again

 

5. Woodkid – Run Boy Run
Run Boy Run estetikou přímo odkazuje a dějově navazuje na singl Iron z roku 2011, a i když je oproti němu trochu slabší, stále je to výtečný kousek. Futuristická stavba v kombinaci s obrovskými chlupatými příšerami působí originálně a neobyčejně impozantně. Tvůrci dokonale pracují s propojením hudby, jejího tempa, gradace a obrazu. Woodkid vydal loni debutové album The Golden Age a budeme se těšit, co přijde dál, jelikož příběh malého chlapce ve videu očividně nekončí. Mimochodem, tyto černobílé videoklipy dokonce inspirovaly kolekci oblečení.

 

4. Grizzly Bear – Yet Again
Tohle dílko trochu připomene filmy Davida Lynche, taky Donnieho Darka a všechny trochu ujeté snímky, kde jsou divní lidé v ještě divnějších situacích. Jak jinak popsat videoklip, kde krasobruslařka (většinu času stále na bruslích) jde lesem domů, kde ji čeká tornádo (?). Grizzly Bear měli vždycky talent na trochu divné klipy, mnohdy by strčili do kapsy i takovou Björk. A album Shields, ze kterého Yet Again pochází, vřele doporučujeme.

 

3. Lana Del Rey – Ride
Vzhledem k tomu, že Lana Del Rey točila více či méně kvalitní klipy jak na běžícím pásu po celý rok 2012, bylo z čeho vybírat (při výběru byla silná konkurence prezidentského videa National Anthem). Těžko říct, nakolik je Lana Del Rey jen nafouknutá bublina showbusinessu a nakolik je skutečná umělkyně, co je jen naživo trochu víc nervózní. Jisté však je, že ztělesňuje (a to doslova) americký sen. Se vším veselým i tíživým, co to obnáší - a o tom je i Ride: o pěkné holce, co se ráda zachumlá do americké vlajky, zatímco za ni řidič kamionu na benzínce platí lehkou kolu.

 

2. Fiona Apple – Every Single Night
Stříbnou medaili získává neprávem opomíjená zpěvačka Fiona Apple, která o sobě loni nechala slyšet deskou The Idler Wheel... Videoklip Every Single Night překonává snad i slavné video Criminal od Marka Romanka z roku 1997. Snímek je plný surrealistických a bizarních obrazů - Fiona Apple má na hlavě chobotnici, hraje si s panenkou, válí se v hlíně, vytahuje z kabelky mozek. Chvilku to připomíná Nauku o snech, chvíli Alenku v říši divů, někdy fantazie při ranní kocovině. Výborné zneklidňující video k výbornému songu.

 

1. Die Antwoord – I Fink U Freaky
Ještě o kapku bizarnější než několik předchozích kousků je video I Fink U Freaky jihoafrických Die Antwoord. Taktéž si myslíme, že je to pořádně freaky - a taky se nám to moc líbí. Videoklip je napůl zvrhlou diskotékou, napůl barokním cirkusem. Postavičky jako z freak show, vycpaný lev, potkani, brouk v omeletě, oblečení z novin. Tanec, který připomíná Firestarter The Prodigy. Rozhodně to není přehlídka pohledných tvářiček a prsatých tanečnic, ale pořádně alternativní nářez. Pro někoho jsou možná Die Antwoord silné kafe, ale odvaha a kreativita se jim rozhodně nedá upřít.

Lucie Malá {vypnoutlink:National,Lucie}

 


 

marilyn_manson_015_top

zavřít