Vojtěch Dyk a zvířata: zpěvák vypráví povídky Jaroslava Haška

Vydáno 10.04.2013 | autor: redakce

Letos uplynulo 90 let od smrti spisovatele Jaroslava Haška. Při této příležitosti vychází autokniha Povídky o zvířatech, kterou načetl oblíbený zpěvák Nightwork Vojtěch Dyk.

Vojtěch Dyk a zvířata: zpěvák vypráví povídky Jaroslava Haška Vojtěch Dyk a zvířata: zpěvák vypráví povídky Jaroslava Haška

foto dyk 2013

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Jaroslav Hašek měl sám ke zvířatům velmi blízko. Když nemohl najít místo jako literát-humorista, stal se redaktorem časopisu Svět zvířat. Náhle byl kynologem i zoologem, jehož novinová rubrika přinášela čtenářům každý den informace o nejrůznějších zvířecích druzích. Haškova fantazie a hravost se však okamžitě projevila, takže si řadu zvířat vymýšlel a s chutí mystifikoval odbornou veřejnost. Následovala ovšem výpověď z redakce a Hašek znovu řešil svou existenci. Založil tedy vlastní obchod se zvířaty, honosně nazvaný Kynologický ústav.

Nahrávka obsahuje povídky Můj obchod se psy a Má drahá přítelkyně Julča. "Vojtěch Dyk čte humorný text s brilantní ironií a pochopením pro vrcholnou grotesknost příběhů, zároveň se svěžím zaujetím čtenáře, kterého text baví a rozesmává. Četbu rámují archivní nahrávky dvou hospodských písní o zvířatech z 30. let: Pejsku můj zpívá František Blahník a Eda Gratz, píseň Je to vůl, je to kůň, je to kráva nazpíval Ferenc Futurista," dodává k audioknize vydavatelství Supraphon.

Audiokniha Povídky o zvířatech Jaroslava Haška v interpretaci Vojtěcha Dyka vychází 12. dubna a kromě CD si ji bude možné hned v den vydání pořídit i v digitální verzi přes Supraphonline.cz, Audioteka.cz a nebo MusicJet.

TZ, ape

zavřít