TOP 10 nejlepších songů Bon Jovi

Vydáno 23.06.2013 | autor: redakce

Bon Jovi existují třicet let. Během své úspěšné kariéry prodali přes 130 miliónů desek, odehráli téměř tři tisíce koncertů a jejich obří turné pravidelně obsazují přední příčky nejvýdělečnějších šňůr na světě. Pojďme se podívat na některé z dlouhé řady jejich hitů.

TOP 10 nejlepších songů Bon Jovi TOP 10 nejlepších songů Bon Jovi

bonjovi120 v-huge zc-cf779b1dBon Jovi: David Bryan, Tico Torres, Jon Bon Jovi, Richie Sambora

 

10. Lie to Me (These Days, 1995)
Španělka v ruce a občasné broukání Richieho Sambory: tak zní Lie to Me z desky These Days. A zase je to ploužák se stopáží přes pět minut a dojemným srdcervoucím klipem. Čím to, že kapela z amerického New Jersey dokáže napsat takový "oplodňovák"? Nejspíš už za ty roky mají vlastní patent.

 

9. Have a Nice Day (Have A Nice Day, 2005)
Jako snad všechny desítky let fungující kapely, i Bon Jovi potkalo tvůrčí vyčerpání. Od hitu It's My Life se jim vlastně nepodařilo přijít s hitem, který by výrazněji zaujal a vydržel v paměti posluchačů déle než jednu sezónu. Pokud jste ale nad nimi ještě nezlomili hůl, možná si dodnes pobrukujete Have a Nice Day ze stejnojmenné desky z roku 2005. Energická vypalovačka s neuvěřitelným tahem na branku připomíná řadu klasických hitů Bon Jovi z let osmdesátých i devadesátých, současná produkce (opět Max Martin) jí ale dovoluje bez problému fungovat i dnes. Mimochodem, původně se prý měla jmenovat Have a Nice Fucking Day.

 

8. Runaway (Bon Jovi, 1984)
Vůbec první hit kapely v našem výběru nesmí chybět. Nebýt Runaway, pravděpodobně by nebyli ani Bon Jovi. V roce 1983 přišel tehdy jednadvacetiletý John Francis Bongiovi, Jr.do lokální rádiové stanice WAPP v New Yorku, kde jej reklamní ředitel John Lassman a DJ Chip Hobart přesvědčil, aby jim skladbu nechal pro kompilační album nadějných mladých kapel z okolí. Netrvalo dlouho a Runaway znělo v rádiích po celých Spojených státech, píseň se stala hitem léta 1983.

 

7. Wanted Dead or Alive (Slippery When Wet, 1986)
Zapomenout nesmíme ani na Wanted Dead or Alive, hymnu všech milovníků jednostopých řvoucích strojů a vlajících třásní. Slavnou píseň, jejíž předlohou byla Turn the Page od Boba Segera, dnes můžete slyšet i z motorkářského datadisku The Lost And Damned k počítačové hře Grand Theft Auto IV. Zpoza řidítek Harleye jedoucího po americké dálnici ve virtuálním městě Liberty City se za jejího doprovodu budete při západu slunce cítit jako právoplatný člen nebezpečného gangu. A to i v případě, že v reálném životě se svou Fabií stěží zaparkujete v řadě.

 

6. It's My Life (Crush, 2000)
"Když jsem psal It's My Life, měl jsem za to, že hodně shovívavým způsobem popisuju svůj život a to, jak si v něm stojím. Vůbec mě nenapadlo, že by se s frází 'je to můj život' mohli ztotožnit všichni ostatní - od teenagerů, ke starším lidem, dělníkům a komukoliv ve smyslu 'Je to můj život a přebírám nad ním kontrolu.' Je ale fakt, že každý si tím pocitem čas od času prochází." Mimochodem, věděli jste, že skladbu z května 2000 kromě Jona Bon Joviho a kytaristy Richieho Sambory dával dohromady i producent Max Martin, který dnes tvoří hity třeba pro Katy Perry, Taylor Swift nebo Britney Spears?

 

5. You Give Love A Bad Name (Slippery When Wet, 1986)
"Shot through the heart and you're to blame, darling you give love a bad name". Kdo by neznal úvodní popěvek z dvacátého největšího hardrockového hitu historie podle televize VH1? Jedna z nejznámějších písní čtveřice z amerického New Jersey spatřila světlo světa už v roce 1986 na albu Slippery When Wet a v rádiích i na koncertech se hraje dodnes. Její popularita je dokonce tak velká, že se dostala i do Marvelovského komiksu Thunderbolts, kde ji anti-hrdina a vtipálek Deadpool ocitoval, když jej krásná Black Widow "střelila do srdce".

 

4. Keep the Faith (Keep The Faith, 1992)
Keep the Faith začíná nezaměnitelnou basovou linkou a je po ní nazvána i celá deska. Na ní se v devadesátých letech čekalo čtyři dlouhé roky, během nichž se spekulovalo, jestli jsou Bon Jovi stále ještě spolu a jestli už se nadobro nerozpadli. Tato skladba nesmí chybět na žádném koncertním playlistu a už má také spoustu verzí. Na kompilaci Oh Happy Day si ji před čtyřmi lety Jon Bon Jovi střihl s Washington DC Youth Choir. Po svém se jí chopila i německá eurodanceová kapela X-Perience.

 

3. Bed of Roses (Keep The Faith, 1992)
Bed of Roses je jedním z prvních a ploužáků z Jonova pera. O skladbě říká, že ji dal dohromady v hotelovém pokoji, když měl zrovna kocovinu. V textu je jasně cítit den stará vodka ("Sedím tu a marním čas, brnkám na staré piano a snažím se zachytit každý okamžik. Dnes ráno nic nevím, protože mi v hlavě stále zůstala láhev vodky"). Po hudební stránce v sobě skladba umě skloubila protáhlé kytarové riffy s měkkou hrou klavíru a emotivními vysokými vokály. Byla také první španělsky zpívanou písní v repertoáru Bon Jovi. Nese název Cama De Rosas.

 

2. Livin' On A Prayer (Slippery When Wet, 1986)
Z desky Slippery When Wet pochází i další evergreen rockové historie. Pro mnoho fanoušků je právě tato píseň o Tommym a Gině, páru pocházejícího z dělnické třídy, dodnes největším hitem skupiny. O tom svědčí i udílení cen Grammy v roce 2010, kde si příznivci kapely mohli v online hlasování zvolit z trojice It's My Life, Always a Livin' On A Prayer, která píseň v onen slavnostní večer zazní naživo. Jak asi tušíte, vybrali právě poslední zmíněnou.

 

1. Always (Cross Road, 1994)
Psát o nejlepších skladbách Bon Jovi a nezmínit srdceryvnou baladu Always? Takové rouhání si nemůžeme dovolit. Příklad za všechny vznikl původně pro film Romeo krvácí s Gary Oldmanem v hlavní roli, ale nakonec se dočkal i klasického vydání na kompilaci největších hitů Cross Road z roku 1994, kterou měl coby novinka propagovat. Že nakonec zastínil řadu starších věcí asi netřeba připomínat. Vzhledem k popularitě letitého "oplodňováku" ale zamrzí, že jej kapela hraje naživo jen výjimečně. Mohou za to hlasivky Jona Bon Joviho, který ve svých jednapadesáti letech pochopitelně nezvládne totéž, co tehdy v osmadvaceti. Na pondělním koncertě v pražské Synot Tip Aréně s ní tak raději moc nepočítejme.

 

BONUS NA ZÁVĚR: Because We Can (What About Now, 2013)

Ve výčtu pouhých sedmi skladeb samozřejmě chybí celá řada dalších velkých hitů, ale než abychom zůstali uvěznění v historii, podívejme se raději na to, jak jsou na tom Bon Jovi dnes. Jejich dvanáctá studiovka What About Now z března letošního roku sice od hudebních publicistů nesklízí kdovíjak nadšené ovace, to ale dlouholeté příznivce nemusí vůbec trápit. Koneckonců první místo v americkém albovém žebříčku hovoří za vše. Jako ochutnávku jsme vybrali první singl Because We Can. Tím náš výčet končí. A jak říká Tomio Okamura: "Co si o tom myslíte vy? Napište nám do komentářů!"

 

text: Jan Trávníček, Karel Prchal

 


bon jovi press 2 TOP


 

 

zavřít