TOP 7 nejlepších spoluprací Carlose Santany

Vydáno 01.08.2013 | autor: redakce

Carlos Santana, který 20. července oslavil šestašedesáté narozeniny, ve své dlouhé kariéře patřil spíše k individualistům, přesto má za sebou dlouhou řadu uměleckých spojení se zajímavými muzikanty.

TOP 7 nejlepších spoluprací Carlose Santany TOP 7 nejlepších spoluprací Carlose Santany

santana credit maryanne bilham 1 1.15.13 lrCarlos Santana vystoupí 1. srpna v pražské O2 Areně

Fenomenální kytarista stojící u zrodu latinského rocku, například roku 1972 vystoupil společně s Buddy Milesem. Mezi jeho další spolupracovníky patřili Herbie Hancock, Eric Clapton nebo The Fabulous Thunderbirds. Doslova zástup spolupracovníků zvučných jmen (Dave Matthews, Everlast, Rob Thomas, Lauryn Hill, Eric Clapton a další) nabídlo v roce 1999 superúspěšné album Supernatural, které znamenalo nečekaný Santanův návrat na světovou hudební scénu, když mu vyneslo devět cen Grammy.

SANTANA & MIKE BLOOMFIELD & AL KOOPER

Michael Bernard "Mike" Bloomfield (1943-1981) byl americký bluesový kytarista, zpěvák a hudební skladatel, člen The Paul Butterfield Blues Band a The Electric Flag. Mimo jiné se podílel na Dylanově majstrštychu Highway 61 Revisited nebo Fathers and Sons od Muddy Waterse. V roce 2012 byl posmrtně uveden do Blues Hall of Fame. Letos devětašedesátiletý Al Kooper se proslavil jako člen skupiny Blood, Sweat & Tears, ve které působil na konci 60. let. Oba vynikající muzikanti společně se Santanou v roce 1968 natočili dvojalbum The Live Adventures of Mike Bloomfield and Al Kooper v klubu Fillmore West v San Franciscu, který proslavil koncertní promotér Bill Graham. Nahrávka nabízí bluesrockovou klasiku 60. let s jemnými hlasy a mírně psychedelickými klávesami Al Koopera, které trochu zastiňují Santanův Gibson.

 

SANTANA & BUDDY MILES

Americký rockový a funkový bubeník a zpěvák Buddy Miles (1947-2008) se proslavil v sestavě Band of Gypsys Jimiho Hendrixe působící na rockové scéně od roku 1969 do Hendrixovy smrti v roce 1970. Santana s Milesem a jedenáctičlennou kapelou sestavenou ze členů Electric Flag a Band of Gypsys absolvovali společné turné v letech 1971 a 1972, kdy také vyšlo album Carlos Santana & Buddy Miles! Live! se Santanovým hitem Evil Ways, Changes od Milese a pětadvacetiminutovým jamem. Nahrávky z akce Sunshine '72 Festival konané na Havaji se prodalo milión kopií a obrovská energie je patrná i ze staré desky. Slyšíme nekomplikovaný rock se syrovým zvukem, typické festivalové vystoupení včetně rozezpívávání publika, při kterém má posluchač pocit, že se toho na rockové scéně zase tolik nového za těch čtyřicet let neudálo.

 

SANTANA & JOHN McLAUGHLIN

Jak blízko má část Santanovy tvorby blízko k jazz fusion je patrné z nahrávky Love Devotion Surrender z roku 1973, na níž spojil své síly s Johnem McLaughlinem. Anglický kytarista a skladatel známý především díky působení v The Mahavishnu Orchestra spojujícím elektrický jazz a rock s východními a indickými vlivy. Oba hudebníky v té době inspiroval indicko-americký filozof a duchovní učitel Sri Chinmoy. Na albu jsou dvě kompozice Johna Coltraneho, dvě McLaughlina a šestnáctiminutový gospel Let Us Go Into the House of the Lord zaranžovaný Santanou a McLaughlinem. Technicky odlišní kytaristé působí na obalu desky v bílých oblecích trochu jako číšníci. A věřte, že z jejich silného hudebního koktejlu se vám může zatočit hlava. Oba hudebníci si svoji spolupráci několikrát zopakovali, například před dvěma lety ve švýcarském Montreux.

 

SANTANA & HERBIE HANCOCK

Třiasedmdesátiletý americký jazzový pianista a skladatel Herbie Hancock, desetinásobný držitel Grammy, který ve své hudbě kombinuje prvky rocku, funku, soulu a jazzu, vedle jazzových standardů napsal řadu melodických skladeb napříč hudebními žánry, které mu zajistili pozornost i popového publika. album Possibilities, na kterém s ním spolupracovali John Mayer, Santana, Christina Aguilera, Paul Simon, Annie Lennox, Sting, Joss Stone, Damien Rice a další. Ve skladbě Safiatou spolu se zpěvačkou Angélique Kidjo nechyběl ani Santana, který skladbě vtiskl svoji typickou rytmiku, nad kterou zní Hancockovy klávesy. Spojení Santana a Hancock se v roce 2011 objevilo i v souvislosti s protestem hudebníků proti rušení některých kategorií z Grammy.

 

SANTANA & ERIC CLAPTON

Člověk by řekl, že těžko mohou spolupracovat dva odlišnější kytaristé - studeně a profesorsky působící Eric Clapton a proti němu živelný a zvukově mnohem barevnější Santana. Přesto se Mr. Slowhand a jeho kytary značky Fender Stratocaster se Santanou bez problémů doplnily například ve skladbě The Calling ze Santanova stěžejního alba Supernatural. Oba se potkali v době, kdy již opustili předchozí kapely a vystupovali jako sóloví umělci, jejichž styl hraní kopírují mnozí následovníci. Svá ega však dovedli potlačit ku prospěchu věci, čehož důkazem je nejen rytmicky výrazná The Calling, ale také společný čtyřiadvacetimutový jam z roku 1975 v Los Angels Forum.

 

SANTANA & ROB THOMAS

Zpěvák Rob Thomas byl do své účasti na Santanově Supernaturalu znám spíše hudebním fajnšmekrům, kteří ho poslouchali jako frontmana kapely Matchbox Twenty. Americký muzikant narozený v německém Landstuhlu sice v roce 2005 vydal své první sólové album nazvané ...Something to Be, které se v Americe vyšplhalo na vrchol prodejního žebříčku, a dařilo se i debutovému singlu Lonely No More, ovšem pro většinu posluchačů bude navždy spojen se Santanou a jeho megahitem Smooth. Ten se v roce 1999 stal jedním z nejúspěšnějších singlů v historii pop music. I po letech působí svěžím dojmem jak píseň s nakažlivým tanečním rytmem samotná, tak videoklip plný krásných žen a vynikajících muzikantů.


text: Roman Jireš



 

santana2013 TOP

zavřít