SPECIÁL: Kdo dorazí v létě na festivaly? 10 tipů redakce

Vydáno 12.02.2014 | autor: redakce

Některé domácí festivaly už první headlinery představily, jiné zatím zarytě mlčí. Kdo se bude v létě pohybovat kolem našich hranic a mohl by se zastavit? Představujeme deset redakčních tipů na provařená i méně známá jména, která bychom v létě rádi přivítali na festivalových pódiích.

SPECIÁL: Kdo dorazí v létě na festivaly? 10 tipů redakce SPECIÁL: Kdo dorazí v létě na festivaly? 10 tipů redakce

 

Arcade Fire

Po vydání poslední desky Reflektor jejich hvězda stoupla ještě výše. Jejich aura vyhrocená opulentností z dob hitů Neighborhood #2 (Laika) nebo Month Of May, kdy byla živá show plna ničení nástrojů a křičených vícehlasů, je nyní nahrazena intelektuálním večírkem. Jejich vystoupení ale stále vypadají zábavně a headlinování letošním ročníkům Coachelly, Primavery či Pinkpopu dokazuje jasný zájem. A jelikož mají kanadští alternativci v kalendáři stále volný červenec, naděje pro Česko stále žije. Krásně by doplnili například ohlášené The National na Colours. A když to nakonec nevyjde, koncertují v půlce června v nedalekých Drážďanech... (Ondřej Bambas)

 

 

 

The Naked and Famous 

Z Nového Zélandu je cesta do Česka dlouhá. Důkazem je i fakt, že nahá a slavná prvotina The Passive Me, Agressive You se dostala v tuzemsku k uším jen opravdovým fajnšmekrům. Poté, co loni vydali In Rolling Waves, se o nich začalo mluvit konečně i u nás. Jejich vyjímečný mix elektroniky, kytar a chytrých melodií bude celé jaro naživo rozeznívat Spojené státy. Začátkem léta ale zamíří i do západní Evropy. Skrz našlapané festivaly v Holandsku a Belgii k nám přece není zas tak daleko, takže jistá naděje vidět tuto kapelu naživo existuje. (Alena Bílková)

 

 

 

 

Deftones

Důvodů, proč by měla parta kolem China Morena přijet do Česka je mnoho. Jen málo kapel podobně tvrdého ražení má v našich končinách tak věrnou fanouškovskou základnu. O tom svědčí přinejmenším tribute festival Defest pořádaný každoročně v Plzni. Dál? Jejich první a zároveň poslední dostavení v Česku skončilo vyprodanou Roxy a atmosférou blížící se výbuchu sopky. A co je nejdůležitější, jejich poslední, rok a půl stará řadovka Koi No Yokan vám jednoduše nakope hýždě. Ostatně natočili Deftones za dvacet let své existence špatné album? Začátkem července Velká Británie, co takhle nabrat směr Hradec Králové? Či o měsíc později Jaroměř? (Petr Adámek)

 

 

 

Haim

Trio sester Haimových, doplněné o bubeníka tvořící dívčí kapelu Haim, vylétlo loni se singlem Don't Save Me, který záhy doplnilo debutovou deskou Days Are Gone. Ta se stala číslem 1 v Británii, číslem 2 v Austrálii a číslem 6 v Americe. To je start, který rozhodně nepotká každého. Tahle kapela by se stala (doslova) ozdobou Colours of Ostrava. Vzhledem k tomu, že v době konání se Haim objeví v Německu, mohli (tedy především mohly!) by přejet z Melt festivalu rovnou do Ostravy! (Martyn Starý)

 

 

 

 

Kings of Leon 

Loňskou festivalovou sezónu připravovali část fanoušků na vydání své novinky, Mechanického býka ale vypouštějí naplno až letos, kdy absolvují nejdříve severoamerické turné a pak zamíří i do Evropy. Na červenec, ve vrcholném období tuzemských festivalů, mají naplánovany zatím pouze dva koncerty. Rock For People si dává s ohlášením jmen na čas, ale právě Kings Of Leon by toto mlčení mohli napravit a dokázat, že line up umí skládat i z aktuálních jmen, jak se jim naposledy povedlo s Queens Of The Stone Age. (Ondřej Bambas)

 

 

 

 

Arctic Monkeys   

Arctic Monkeys u nás již jednou koncertovali. Jejich vystoupení se možná zcela nepotkalo s cílovou skupinou tehdejšího ročníku královehradeckého festivalu, od té doby se ale opičáci posunuli jinam a nový směr si snaží najít i Rock For People. Čistou stránku ve svém diáři by zatím skupina měla mít. Vždyť Josh Homme z Queens Of The Stone Age vypadal loni spokojeně, když jsou s Axelem tedy tak velcí kámoši... A pokud by to náhodou nevyšlo, 7. června hrají samostatný koncert v Berlíně. (Ondřej Bambas)

 

 

 

 

Chvrches 

Pro Chvrches platí v podstatě úplně to samé co pro Haim. Kapela vedená pětadvacetiletou charismatickou zpěvačkou Lauren Mayberry, která svým synthpopovým debutem pobláznila celý svět, a jejíž singly slýcháme v rádiích v obrovské kadenci, se už u nás předvedla v létě jako předskokan Depeche Mode v Edenu. Letos v létě se do Evropy vrací na nejrůznější festivaly. Kdy jindy by koneckonců měly podobné kapely objet všechny myslitelné festivaly než po úspěšném debutu. Vždyť další deska už taky dopadnout nemusí. Hodili by se na Rock for People i Colours of Ostrava, my sázíme na RfP! (Martyn Starý)

 

 

 

 

The Black Keys

Po The Black Keys je v čím dál lépe hudebně vzdělaném Česku poptávka už od světového úspěchu jejich průlomového alba Brothers vydaného v roce 2010. Ačkoliv duo vydechující starý surový rockerský vzduch se na scéně pohybuje už od roku 2001, jsou to až pecky jako Tighten Up nebo Next Girl, které jsme u nás zatoužili vidět naživo. Letos je šance opravdu veliká. The Black Keys oznamují účast na letních festivalech v Chorvatsku, Belgii, Francii, Itálii i Holandsku. Tak co, "bráchové", najdete si místo v programu i na nás? (Alena Bílková)

 

 

 

 

Ed Sheeran

Vloni k nám z Ostrovů směřovalo v bedně s nápisem "mladý a nadějný muzikant s kytarou či za klavírem" samé fajnové zboží. Na podzim nadchnul Tom Odell i Jake Bugg. Další podobná zásilka k nám míří i letos: začátkem března dorazí James Arthur a Frank Turner. V létě by je pak mohl napodobit i Ed Sheeran. Mohl by dokázat, proč mu Anglie ležela v době vydání debutu + u nohou a taktéž představit nový materiál, který nahrával se špičkou mezi producenty Rickem Rubinem a jež by se měl objevit právě v těchto dnech. A třeba na Colours of Ostrava to ze švýcarského Blue Balls festivalu, kde Ed vystoupí 18. července, není až tak daleko. (Petr Adámek)

 

 

 

Imagine Dragons

Kdo dodnes "radioaktivní" Imagine Dragons nezmerčil, ten se po jejich letošním úspěchu na předávání cen Grammy musel chytat za hlavu za svou neznalost. A kdo je zachytil vloni na jaře v Praze, by jejich návštěvu v Česku (ale tentokrát pod širé nebe) jistě ocenil. Hvězda Imagine Dragons začala zářit teprve před dvěma lety, zato stále stoupá. V tuto chvíli koncertují kolem rodného Las Vegas a nám se v létě přiblíží například účastí na Firefly festivalu ve Velké Británii, kde vystoupí po boku Foo Fighters. Dále pak hlásí jejich návštěvu Holandsko, Belgie i maďarský Sziget. To už je k nám, co by kamenem dohodil... (Alena Bílková)

 

 


 

rfpTOP TOP

 

zavřít