Na co se těšit v dubnu: 10 tipů redakce

Vydáno 03.04.2014 | autor: redakce

Ranní déšť a dubnový čas jest stejný, praví jedna česká pranostika. Duben může být ale stejně hezký i doma nebo někde v klubu. Hlavně že je co poslouchat. Co nabízí hudební duben, vám přinášíme v našich deseti tipech.

Na co se těšit v dubnu: 10 tipů redakce Na co se těšit v dubnu: 10 tipů redakce

 

Klus zebrik 14TOMÁŠ KLUS

co: Nejúspěšnější český zpěvák současnosti vyráží na turné po Česku
kdy: 4. dubna - 16. května

Tomáš Klus zažívá dost možná nejšťastnější období života. Sbírá ceny jako jahody na plantáži (Zpěvák roku v hudební anketě Žebřík, totéž ocenění podle hudební televize Óčko a mnoho dalších cen a nominací za skladbu a videoklip Cesta s kapelou Kryštof), spokojený je i v osobním životě. Jeho duševní rozpoložení výmluvně vykresluje nová nahrávka Proměnamě, kolem níž se bude točit aktuální turné. Na něj vyráží Klus opět se svoji Cílovou skupinou. "V téhle sestavě hrajeme už dva roky a nikdy jsem si neuvědomil, jak skvělí muzikanti kolem mě jsou. Obětovali mi kus svého talentu a já jsem za to vděčný," říká muzikant.

 

 

 

kurtKURT COBAIN

co: Frontman Nirvany spáchal před dvaceti lety sebevraždu
kdy: 5. dubna

"Sfouknut slávou - všichni jsme cítili, jak brokovnice dopadla na podlahu - neřeš víru - pokud nedokážeš věřit," zpívají ve své skladbě The Day Seattle Died američtí post-grungeři Cold. Písní odkazují na předčasnou smrt Kurta Cobaina a částečně i Layne Staleyho. Díky Pearl Jam nebo Soundgarden žil Seattle i bez obou grungových ikon dál, vzpomínka Cold je však jedním z mnoha důkazů, jak významný odkaz po sobě Kurt Cobain zanechal. Nehledě na to, jestli je Nirvana přeceňovaná či nikoliv, jen málokterá postava měla takový vliv a dosah na rockovou scénu (nejen) devadesátých let jako právě frontman Nirvany.

 

 

 

slowly rolling camera photo alex millsSLOWLY ROLLING CAMERA

co: Pomalý nu-jazzový film premiérově v Praze
kdy: 11. dubna - Palác Akropolis, Praha

V rámci Music Infinity přijíždí do Akropole velšské kvarteto Slowly Rolling Camera. První asociace může vést jistě k známému ansáblu The Cinematic Orchestra. A skutečně byla tato skupina inspirací k založení vlastního nu-jazzového projektu. Po několika singlech vyšlo skupině letos eponymní LP. Na pražském koncertě jim bude předskakovat kanadský hudebník vystupující pod pseudonymem Teen Daze. Spíše než do energického stavu uvede svými vyklidněnými dream popovými tóny posluchače do absolutní pohody. Vstupenky jsou k dostání od 280 Kč, start akce je avizován na 19:30.

 

 

 

coachella-crowd2COACHELLA

co: Další ročník kalifornského hudebního svátku
kdy: 11.-13.4. a 18.-20.4. - Indio, California

OutKast, Muse, Pharrell Williams, Arcade Fire, Beck, Disclosure nebo třeba Motörhead. Jen zlomek toho, co bude po dva víkendy k vidění na jedné z nejprofláklejších současných amerických akcí, který zavdává každoročně desetitisícům lidí navštívit "údolí hudebního a uměleckého festivalu". Zde se mohou krom nekonečných hodin muziky vybláznit na soutěžích jako pojídání koláčů, o nejhoršího tanečníka nebo koulované. Navíc je poměrně obstojná šance, že v davu potkáte nějakou celebritu, které festival hojně navštěvují. Jelikož ale není Coachella nejdostupnější a lístky se vyprodávají stejně rychle jako se zveřejní předprodej, zůstávají nám alespoň hojně zveřejňované záznamy na YouTube.

 

 

 

Cut-Copy FINALCUT COPY

co: Aktuální synth-pop roztančí Prahu
kdy: 21. dubna - Lucerna Music Bar, Praha

V rámci koncertní série Excelent Jukebox se do Česka podívají Australané Cut Copy. Do hlavního města se vrátí po necelých třech letech od koncertu v MeetFactory, tentokrát vybaveni materiálem z aktuální, v pořadí čtvrté nahrávky Free Your Mind. Jaká je? "Název Free Your Mind je v podstatě zároveň základní definicí jeho obsahu. Cut Copy se povedlo uspokojivě natočit odpočinkovou desku," popisuje nahrávku v recenzi na iReportu Lucie Malá. Jako host se představí domácí synth-popopový projekt Deaths. Vstupenky na pražský koncert, jenž je v programu turné jedním z posledních, jsou k dispozici od 420 Kč.

 

 

 

smith-600-1396369610ROBERT SMITH

co: Kytarista kultovních Cure oslaví 55 let
kdy: 21. dubna

Letos je to tomu přesně 35 let, kdy kultovní The Cure vydali své první album Three Imaginary Boys a zároveň 55 let, kdy se narodil jediný současný člen z původní sestavy, zpěvák Robert Smith. Kapela, jenž za dva roky oslaví čtyřicet let existence, je stále aktivní. Poslední album nazvané 4:13 Dream vyšlo před šesti lety a letos by jej měla následovat novinka 4:14 Scream. Ta byla natočena ve stejném období jako zmíněná předchozí nahrávka. Původně bylo v plánu vydat všechny skladby dohromady, nakonec však materiál skončil v šuplíku a fanoušci ho uslyší až letos.

 

 

 

 

holden caulfieldHOLDEN CAULFIELD

co: Holden Caulfield oslavují nový singl koncertem
kdy: 28. dubna - Roxy, Praha

Už je to nějaký pátek, co se na české scéně objevila indie popová skupina Holden Caulfield, svou debutovou desku ale chystá až nyní. Zatím je práce stále v procesu a vydání je naplánováno na letošní podzim, už ale první singl ukazuje, že čekat se někdy vyplácí. Save The World vznikl v produkci Armina Effenbergera známého ze skupiny Cartonnage a kritiky přicházejí víceméně pozitivní. Kladné ohlasy se snášejí i na nedávno vydané písně rakovnické shoegazeové skupiny Manon Meurt. Právě ti své pražské kolegy v Roxy podpoří. Koncerty se konají v rámci večerů Free Mondays a vstup je zdarma.

 

 

 

RW Swings Bo 4 SQROBBIE WILLIAMS

co: Popová ikona po 11 letech před českým publikem
kdy: 26. dubna - O2 arena, Praha

Robbie Williams se loni na podzim připomněl novým studiovým albem Swing Both Ways, na němž se po čase opět vrátil ke své lásce ke swingu. Na albu předělal sedm klasických swingově laděných songů a přidal šest novinek, které dal dohromady se svým dlouholetým přítelem Guy Chambersem. Na novince, jíž se prodalo přes půldruhého milionu výlisků, dostalo prostor několik hostů jako Lily Allen, Michael Bublé, Kelly Clarkson nebo Olly Murs. Nový materiál představí popový král na evropském turné, jež startuje 25. dubna v Maďarsku. Hned o den později dorazí se svou megalomanskou show do pražské O2 areny. Evropskou část završí zpěvák čtyřmi koncerty v Londýně, v září se pak přesune do Austrálie.

 

 

 

Brody Dalle 1053 final resizeBRODY DALLE

co: Rocková královna chystá debutové album
kdy: 28. dubna

O Brody Dalle sní asi mnoho rockových fanoušků nejen mužského pohlaví. Jejímu sexappealu nejdříve podlehl Tim Armstrong z Rancid, za kterého se Brody vdala jako osmnáctiletá. Než se stihli rozvést, proslavila se zpěvačka jako ústřední postava kapely The Distillers a později Spinnerette. V té době už ale také podruhé vdala, tentokrát za zrzka z Palm Springs, Joshe Hommea z Queens Of The Stone Age. Krom toho, že bude kapele svého manžela předskakovat na pražském koncertu 11. srpna, jí teď na konci dubna vyjde první sólovka Diploid Love. První ukázky včetně singlu Meet The Foetus/Oh The Joy slibují pořádnej nářez.

 

 

 

marissa-nadler-456-081011MARISSA NADLER

co: Marissa Nadler, folkařka nové vlny, v Praze opožděně oslaví Kristova léta
kdy: 29. dubna - Café V lese

Americká zpěvačka se na hudební scéně pohybuje už celou dekádu a přestože přehlížena není, masivní pozornosti jako starším a zkušenějším kolegyním se jí stále nedostalo. U tohoto žánru se ale ovace sklízejí obvykle až v zasloužilém věku po třicetileté kariéře. A přesně tímto směrem se třiatřicetiletá Marissa ubírá. Zatím poslední řadovou desku nazvanou July vydala před dvěma měsíci a v rámci svého evropského turné přijede i do Prahy. 29. dubna vystoupí společně s kapelou Death Vessel v Café V lese. {vypnoutlink:Lucie,Death}

 

 text: Petr Adámek, Ondřej Bambas

 


 

kurt cobain TOP

zavřít