Emoce i fraška: TOP 15 coververzí Smells Like Teen Spirit (I.)

Vydáno 04.04.2014 | autor: Petr Adámek

Na sklonku léta roku 1991 vypustila Nirvana Smells Like Teen Spirit, skladbu, která změnila směřování a vnímání rockové muziky a kapelu katapultovala přímo ke hvězdám. U příležitosti výročí dvaceti let od tragické smrti Kurta Cobaina jsme vybrali patnáctku nejzajímavějších coververzí této nesmrtelné hymny. Zde je první polovina.

Emoce i fraška: TOP 15 coververzí Smells Like Teen Spirit (I.) Emoce i fraška: TOP 15 coververzí Smells Like Teen Spirit (I.)

Až na dřeň: BRUTHAL 6

Partička Bruthal 6 pochází z argentického Buenos Aires a funguje od konce devadesátých let. Jejich verze z roku 2006 je, jak ostatně napovídá i název kapely, vskutku brutální. Podladěné kytary, řízný zpěv a jemný podkres kláves nechávají vzpomenou na slavné časy nu-metalu. Na YouTube koluje mnoho uploadů, které tuto verzi mylně připisují Slipknot, Mudvayne a Static - X. Nutno říci, že Bruthal 6 úrovně těchto slavnějších partiček s přehledem dosahují. Mimochodem, jde možná o jediný videoklip, který původní předlohu částečně reflektuje i obrazem...

Hodnocení: 80 %

Jako originál: THE MELVINS

Grunge byl silným inspiračním zdrojem pro další vývoj rockové muziky. The Melvins jsou naopak jedni z těch, kteří této odnoži v osmdesátých letech vyšlapávali cestu a podíleli se na jejím utváření. Je také dobře známo, že Kurt Cobain byl velkým fanouškem kapely a dokonce se tvrdí, že jeden čas jezdil s Melvins jako bedňák. Jejich verze vznikla v roce 2000 a po instrumentální stránce si nikterak nezadá s originálem. Přestože nepřináší žádný vlastní vklad nebo přínos, v osobním žebříčku Kurta Cobaina by ji jistě figurovala na předních příčkách.

Hodnocení: 60 %

Masová zábava: MILEY CYRUS

Pár let předtím, než se Miley Cyrus ostříhala, vykradla sklad s demoliční a bourací technikou a začala olizovat všechno, co jí přišlo pod jazyk, si na turné Gypsy Heart Tour k albu Can't Be Tamed v roce 2011 vystřihla i nejslavnější skladbu Nirvany. Právě tohle trio ji prý inspirovalo v její kariéře. Co na tom, že tahle princeznička má k podstatě songu stejně daleko jako Severní Korea k demokracii - fanoušci a fanynky v hale ječí a piští a Mileyin otec se dokonce vyjádřil, že Cobainovi by se skladba v podání jeho dcery jistě líbila. Tak určitě.

Hodnocení: 20 %

Skutečný spirit: SCALA AND KOLACNY BROTHERS

Belgické vokální uskupení s názvem Scala and Kolacny Brothers funguje od roku 1996. V čele stojí, jak název napovídá, dva bratři: dirigent Stijn Kolacny a pianista Steven Kolacny. Toto dvousethlavé těleso má na svědomí mnoho aranžersky vymazelných coververzí od interpretů jako U2, Metallica nebo Oasis. Jejich verze Creep od Radiohead byla dokonce použita v traileru filmu The Social Network. Na Nirvanu zaostřili v roce 2006 a jejich podání je jedním slovem magické. Pokud z nějaké coververze Smells Like Teen Spirit naskakuje husí kůže, je to právě tato.

Hodnocení: 80 %

Banjo místo elektrické kytary: PATTI SMITH

Jedno z dobře známých provedení Smells Like Teen Spirit má na svědomí hudebnice a básnířka Patti Smith. Píseň najdeme na nahrávce Twelve ve společnosti dalších jedenácti coververzí skladeb slavných jmen jako Rolling Stones, Beatles, R.E.M., Stevie Wonder, Doors nebo Bob Dylan. Interpretací nejslavnějšího kousku Nirvany kmotřička punku, jak bývá umělkyně často přezdívána, přesně vystihla podstatu coververzí: adaptovat původní skladbu do vlastního osobitého a nápaditého stylu.

Hodnocení: 90 %

Grunge v rukou gentlemana: PAUL ANKA

Dvaasedmdesátiletý Paul Anka požíval největší slávy v padesátých a šedesátých letech díky skladbám jako Lonely Boy nebo Put Your Head on My Shoulder, hudebně aktivní je však stále. Jeho předělávka Smells Like Teen Spirit, jež se objevila v roce 2005 na albu Rock Swings, dokazuje že hudba jako taková je jen jedna, různí se jen prostředky k její interpretaci. Koho by napadlo, že tahle našlapaná vypalovačka může znít i jako pohodový swing. Video pochází ze známého pořadu Late Show with David Letterman.

Hodnocení: 60 % 

Spartakiáda: MASHA RAK - X FACTOR

Masha Rak je mladá dívka, která se patrně domnívala, že je obdařena X faktorem. Proto se přihlásila do ukrajinské verze stejnojmenné soutěže. Odpusťme Mashe, že je naprosto nezajímavá, že neumí zpívat, že má mizernou výslovnost, a že z této jinak vážné skladby udělala prostoduchou spartakiádní hopsačku. Co je ovšem mnohem horší, porota je nadšená, diváci skandují a nadšeně aplaudují. Z hymny jedné generace se stal vyprázdněný suvenýr. Není přesně tohle svět, před nímž Kurt Cobain utíkal, a jeden z důvodů, proč se při útěku tak důvěrně skamarádil s heroinem?

Hodnocení: 20 % 

Mladý talent: BEA MILLER

"Jsem velký fanoušek Nirvany a nelíbí se mi, když někdo coveruje Smells Like Teen Spirit. Ale tahle verze se mi upřímně hodně líbí. Uchopila to po svém a povedlo se jí to," to je jeden z mnoha pozitivních ohlasů na YouTube pod příjemně odpočinkovým videem mladé zpěvačky Beatrice Miller. Ta si před dvěma lety, tehdy jako třináctiletá, prošla stejnou soutěží jako výše zmíněná Masha Rak. Na rozdíl od své ukrajinské kolegyně X faktorem a talentem skutečně oplývá. A vlastně ani nevadí, že v době největší slávy této písně nebyla na světě, "teen spirit" je univerzální pro každou generaci.

Hodnocení: 70 % 

text: Petr Adámek

Témata: Nirvana, Smells Like Teen Spirit

zavřít