Na co se těšit v květnu: 10 tipů redakce

Vydáno 03.05.2014 | autor: Ondřej Bambas

Byl pozdní večer, první máj, večerní máj, byl lásky čas, řekl by klasik. Máj však není jen čas lásky - vždyť vedle rozkvetlých stromů kvetou i Majálesy, na spadnutí je několik zajímavých koncertů a přibývají nové desky.

Na co se těšit v květnu: 10 tipů redakce Na co se těšit v květnu: 10 tipů redakce


lily allen SQLILY ALLEN

co: Děvetadvacáté narozeniny oslaví zpěvačka novou deskou
kdy: 2. května

Lily Allen vstupuje do posledního roku své třetí dekády. Tři dny po jejích narozeninách vychází comebackové album Sheezus, jehož název si utahuje z poslední nahrávky Kanyeho Westa. Lilyina deska byla prvního května uveřejněna k volnému poslechu a podle prvních reakcí se jedná o průměrnou záležitost - sice to není ostuda, ale v minulosti natočila už lepší věci. A jak sama zpěvačka dodává, prostor na zlepšení tu je, proto by ráda brzy nahrála další materiál, aby se následně mohla vrátit k mateřství. V současnosti jí radost dělají dcery Ethel Mary a Marnie Rose.

 

 

 

sleepmakeswaves 008SLEEPMAKESWAVES

co: Post-rockeři od 65daysofstatic se vracejí samostatně
kdy: 7. května - NoD, Praha

Možná si je pamatujete z říjnového koncertu 65daysofstatic, kterým předskakovali v Roxy. Tentokrát se přesunou o pár pater výše do Experimentálního prostoru NoD, kde se představí v roli hlavního intepreta. Doprovodnou pozici převezmou táborští C. Podobně jako u podzimního koncertu se bude hlavně hrát, bez zbytečných keců, protože o tom je post-rock především. Australská parta sází hlavně na klasické postupy s budováním atmosféry vrcholící u hlasitých náloží, jak to nejlépe ukazují klasici žánru Explosions In The Sky nebo Mogwai. Vstupenky jsou v prodeji za 220 Kč.

 

 

 

zloun fest SQ1. JARNÍ ZLOUN FEST OPEN AIR FESTIVAL

co: První z předkrmů před festivalovou sezónou
kdy: 9.- 10. května - Cyklistický stadion, Louny

Vypsaná Fixa, Totální nasazení, Hentai Corporation, Aneta Langerová, Mandrage, Michal Hrůza, UDG, Wohnout, Premiér, České srdce, Sto zvířat, Petr Bende & Band, K2, Doga nebo Zakázaný ovoce; to je line-up prvního ročníku festivalu Zloun Fest. Festival se uskuteční na dvou pódiích druhý květnový víkend. Vstupenky jsou k dispozici v předprodeji na oba dny za 430 Kč. Jednodenní páteční vyjde na 240 Kč, sobotní stojí 340 Kč. Lístky budou k dispozici i na místě.

 

 

 

 

theFeud SQBUDĚJOVICKÝ MAJÁLES

co: Jedenáctý ročník oblíbeného jihočeského "alternativního" majálesu
kdy: 12. - 16. května, České Budějovice

Titulem "největší nekomerční festival živé kultury v ČR" se představuje Budějovický majáles, který se už po jedenácté koná v jihočeské metropoli. Zejména díky nadšení organizátorů, ale i podpory fanoušků, kteří dopomáhají k udržení festivalu i účastí v prospěšných akcích jako je například Studentské krvebraní, v letošním ročníku vystoupí přes 200 umělců. Vedle domácích kapel Vees a The Drain se představí i ostravští Retro Jokers, z Bratislavy přijedou Talkshow a z Manchestru The Feud, již jsou momentálně na tour po Česku. Program nabídne i bohatou taneční scénu, nespočet divadelních inscenací, přednášek, několik výstav i worshopů. A to nejlepší - vstup je volný.

 

 

frank-sinatra SQFRANK SINATRA

co: Od smrti legendárního zpěváka a herce uplyne 16 let
kdy: 14. května

Francis Albert "Frank" Sinatra je dodnes jedním z komerčně nejúspěšnějích zpěváků všech dob. Proslavil se začátkem čtyřicátých let poté, co podepsal smlouvu s labelem Columbia Records, u něhož vydal v roce 1946 debutové albem The Voice of Frank Sinatra. Je majitel jedenácti cen Grammy včetně prestižních Grammy Trustees Award, Grammy Legend Award a Grammy Lifetime Achievement Award. Mezi nejznámější skladby patří My Way, Strangers In The Night nebo Come Fly With Me. Úspěšný byl i jako herec; na svém kontě má několik desítek rolí. Za roli v krátkém filmu The House I Live In dostal Oscara. Zemřel v roce 1998 na infarkt.

 

 

 

Ceny Andel 2012CENY ANDĚL

co: Vyhlášení známých cen ve znamení odklonu od mainstreamu
kdy: 14. května

V prvním kole cen Andělů rozhodovali akademici v celkem sedmi hlavních kategoriích. Ve třech z nich se umístila sestava ILLE, dvě sošky může získat další nováček Never Sol, osvědčení Kryštof či Monkey Business. V prestižní kategorii Album roku má své želízko rapper Vladimir 518. Nejvíce šancí má kapela ILLE kolem zpěvačky Olgy Königové. Čtveřice, jež v loňském roce vypustila debut Holka ve tvý skříni, může uspět v kategoriích Skupina, Objev a Skladba. O vítězích je již rozhodnuto, jelikož oproti loňskému roku rozhodovala Akademie populární hudby předem elektronicky. Vyhlášení se uskuteční v Hudebním divadle Karlín.

 

 

 

coldplay-ghost-storiesCOLDPLAY

co: Chris Martin a spol. vyprávějí strašidelné historky
kdy: 19. května

Britští hitmakeři již brzy odhalí svou šestou studiovou nahrávku. Po trochu netradiční první ukázce Midnight, s níž vypomohl i kamarád Jon Hopkins stojící za zvukem Viva La Vida Or Death And All His Friends, vypustili Coldplay oficiální singl s názvem Magic. Ten už zněl klasičtěji a sázel zejména na intimní atmosféru s dominující baskytarovou linkou. S třetí písní A Sky Full Of Stars už se ale opět ukázalo, že celá deska může dopadnout všeljak. Taneční záležitost produkovaná Aviciim zní více jako vlastní remix než originální song Coldplay. Album jde do prodeje v polovině května a bude obsahovat děvet skladeb, na nichž se podílel Paul Epworth, ale třeba i Timbaland.

 

 

 

Delta-Heavy SQDELTA HEAVY

co: Shadowbox slaví 15 let s Delta Heavy a Total Science
kdy: 16. května - Roxy, Praha

Let It Roll, Yes Club a nyní Roxy. Po loňském klubovém vystoupení se drum'n'bassová dvojice Delta Heavy vrací do Prahy zahrát ještě více fanouškům než minule. Na narozeninách klubovky Shadowbox ukáží, proč se před pěti lety začali tak rychle drát nahoru. Venku mají čerstvý singl Apollo a jistě jej rádi představí i u nás. Na stagei je doplní Total Science, která působí na scéně o pár desítek let déle. Headlineři budou gratulovat spolu s Shadowbox crew ve složení Koogi, Akira, Anakin, Bifidus Aktif, Nitrous, 2K, Sweg, M4Y4, Panorama, Rudeboy, Honey T, celou nocí provede Master of Ceremony MC Dynamite. Podrobné informace zde.

 

 

 

ben frostBEN FROST

co: Australský Islanďan je zpět s show A U R O R A
kdy: 23. května - MeetFactory, Praha

Ben Frost se Praze představil před rokem a půl. Nyní k nám zavítá se svou živou show A U R O R A. Na třetí desce, z části složené v africkém Kongu, se snaží elektronický experimentátor vykreslit podivnou vizi vyprahlého života budoucnosti. V hlukových návalech je slyšet nepřátelská mrazivá poušť i napínavá zápletka značící boj s časem. Na projektu se podíleli hudebníci Greg Fox, Shahzad Ismaily a Thor Harris. K dílu byly natočeny Trevorem Tweetenem a Richardem Mossemi i tři krátké filmy. Pro více informací navštivte stránky MeetFactory, kde se 23. května Ben Frost představí. Vstupenky k dostání za 450 Kč.

 

 

 

wye oak 033WYE OAK

co: Všemi oblíbení indie-popaři premiérově v ČR
kdy: 29. května - MeetFactory, Praha

Letos vydali novou desku Shriek, která je jejich pátou v pořadí. Přesto se do České republiky dostávají až nyní. Baltimorská dvojice Jenn Wasner a Andy Stack hraje již od roku 2006. Jejich hudba je navzdory omezenému počtu hudebníků velice bohatá a kdo měl možnost vidět některé z vystoupení alespoň ze záznamu, dá za pravdu, že ani živě na půvabu neztrácí. Jejich melodie využívající bicích, kytary a kláves nabízejí příjemné melodie, kdy čas od času zabrouzdají ze středního tempa k hlučnějším pasážím, melodiku však ani na moment neztratí. V MeetFactory je 29. května doplní Bachelorette z Nového Zélandu. Vstupenky v prodeji za 250 Kč.

 

 

text: Ondřej Bambas, Petr Adámek

 


Coldplay 2013 TOP

zavřít