TOP 10 objevů letošních festivalů

Vydáno 26.06.2014 | autor: redakce

Festivaly nejsou jen o jménech psaných na plakátech nejtučnějším písmem. Vybrali jsme deset čerstvých a neokoukaných interpretů napříč domácími open-airy, které možná neznáte, ale neměli byste je v létě přehlédnout.

TOP 10 objevů letošních festivalů TOP 10 objevů letošních festivalů

 

KENSINGTON 

kdy & kde: Rock for People, 3.7., Zoot Showcase Stage, 16:30
proč: Jméno, které je pravděpodobně pro většinu našinců zcela neznámé. Jak by ne, jedná se o úplně čerstvou nizozemskou kapelu, která má na kontě dvě desky. Tu první nahrávali ve studiu u Kaiser Chiefs v Leedsu, druhou v Berlíně, takže svými přeshraničními ambicemi se tihle indie rockeři rozhodně nijak netají. Mezi jejich fanoušky patří i Coldplay, v Holandsku sbírají jednu cenu za druhou a my máme letos jedinečnou šanci vidět na Rock for People kapelu, která dost možná bude za dva roky hodně velká!

 

 

 

 

BALTHAZAR 

kdy & kde: Rock for People, 4.7., Zoot Showcase Stage, 23:15
proč: Na Rock for People ještě zůstaneme doporučením Belgičanů Balthazar. Nejsou sice žádnými nováčky - od roku 2004, kdy vznikli, vydali pouze dvě desky, na kterých si ale dali opravdu záležet. Českým fanouškům se představili loni na podzim jako předkapela Editors, s nimiž jeli celé evropské turné. Kdo je tehdy viděl, byl svědkem toho, jak hráli s hlavními hvězdami večera naprosto vyrovnanou partii. Zlí jazykové dokonce trvdí, že Balthazar hlavní hvězdy úplně sfoukli... Pro fanoušky indie popu povinnost!

 

 

THE FINALLY

kdy & kde: 10.7., Pohoda (SK), Radio(active zone)_FM, 19:00
proč: Šumperská skupina za sebou příliš vystoupení nemá, přesto dokázala zejména díky povedenému debutu ukázat, že si zaslouží být součástí letošních festivalů včetně těch největších - Pohody a Colours. Jak předvedli nedávno na United Islands, potenciál mají veliký, ale stále je třeba nacvičovat a vyhnout se zbytečným prodlevám mezi písněmi. V projevu přitom dokázali, že v jednoduchosti je krása a publikum nepotřebují okouzlovat složitými a zcela dokonalými prvky. V jejich hudbě vyniká přirozenost a nenucenost.

 

 

 

 

LE1F 

kdy & kde: Creepee Teepee, 11.7.
proč: Trenčínská Pohoda má možná Azealiu Banks, ale opravdovými hvězdami budou pravděpodobně alternativci Mykki Blanco a Le1f. Zatímco prvně jmenovaný už se v České republice ukázal, pro Le1f to bude premiéra. Jeho vyzývavost a kontroverznost nedosahuje takových hodnot jako u Blanca, přesto patří k předním představitelům queer rapu. Jeho zpěv doplňují originální taneční kreace, které nabyl na hodinách baletu a moderního tance. V dnešní době, kdy je taneční performence stále více ceněným prvkem hudebního světa, má i tento motiv své opodstatnění a účast amerických rapperů na Creepee Teepee je stejně vhodné.

 

 

TUNE-YARDS

kdy & kde: Pohoda, 12.7., Orange stage, 22:00
proč: Barevný zvukový bordel. Smyčky, baskytara, samply, přesmyčky, synťáky, neidentifikovatelné zvuky i prosté ukulele. V hudbě tUnE-yArDs najdete vše, jejich hravost vás jen těžko začne nudit. Na druhou stranu si jejich produkce vyžaduje více soustředěnosti a obezřetnosti, aby se v občasných hlukových vlnách posluchač neztratil. Živě podporují duo ještě doprovodné vokalistky, zpěvačka Merrill Garbus v tom tak nezůstává sama. Jejich aktuální desce Nikki Nack vydané pod ceněným labelem 4AD se dostává velice pozitivních reakcí a singl Water Fountain zdařile navázal na úspěch hitu Bizness. tUnE-yArDs budou po vystoupeních Sleigh Bells a Kelis příjemným dojezdem.

 

GOAT

kdy & kde: Colours of Ostrava, 20.7., ArcelorMittal stage, 21:30
proč: Kdo sledoval letošní záznamy festivalu Coachella, mohl zaznamenat vystoupení nezkrotné skupiny Goat. Koncertní pódia si kapela podmanila už ale nedlouho po vydání svého debutu World Music v roce 2012. Bizarní stylizace připomínající rituální obřad není vyloženě prvoplánová, naopak názorně doplňuje podivnou směsici psychedelického rocku, afrobeatu a progresivních kytar. Narozdíl od svých švédských kolegů The Knife, jejichž show mnoho diváků loni nedokázalo strávit, Goat nejsou obestřeni takovou mystikou a jejich vystoupení je na první pohled zábavnější. Do dramaturgie Colours volba těchto seveřanů zapadá skvěle.

 

 

ÓLAFUR ARNALDS 

kdy & kde: Colours of Ostrava, 19.7., Gong Vítkovice stage 19:30
proč: Islandský skladatel není pro domácí publikum žádným nováčkem. Při své poslední pražské návštěvě zahrál v Akropoli v doprovodu Nilse Frahma. Od té doby ale stihl vydat další řadové album, na kterém poprvé spolupracuje i se zpěvem, a své moderní pojetí vážné hudby tak posunul ještě o kus dále. Vedle toho se věnoval také filmové hudbě a například za svůj doprovod k seriálu Broadchurch byl odměněn cenou BAFTA. Arnaldsovy skladby se rovněž objevily ve snímcích Hunger Games nebo Looper. Sál Gongu bude pravděpodobně rychle vyprodán a svou klavírní hrou zaujme jistě i ty, kteří budou vystoupení sledovat pouze na projekčním plátně venku.

 

 

CHARLES BRADLEY AND HIS EXTRAORDINAIRES 

kdy & kde: Colours of Ostrava, 18.7. ArcelorMittal stage 18:30
proč: Stačí zkouknout Bradleyho níže přiložené živé provedení písně Why Is It So Hard a je jasné, že toto vystoupení nesmíte na Colours vynechat. Soul se vyznačuje osobním projevem s výraznými emocemi, jak to nejlépe dokázaly intepretovat legendy Marvin Gaye, Otis Redding nebo ta největší, James Brown, jehož Charles Bradley zprvu napodoboval a v současnosti v odkazu pokračuje svou vlastní tvorbou. Objeven byl ale po dlouhých více než padesáti letech a jeho debut mu vyšel před pouhými třemi roky. Není potřeba rozepisovat zpěvákův životní příběh, všechny jeho pocity jsou reflektovány v jeho hudbě. Pokud byste se přesto chtěli o Charlesi Bradleym dozvědět více, koukněte na snímek Soul Of America.

 

GOD IS AN ASTRONAUT

kdy & kde: Brutal Assault, 7.8.
proč: Na jaře se turné téhle irské skupiny České republice vyhlo, nyní ale přijíždějí na Brutal Assault. Žánrově jsou God Is An Astronaut trochu jinde než hlavní proud josefovského festivalu, přesto si své příznivce jistě najdou a možná mezi metalisty přivedou i nové diváky. Ostatně zařazení GIAA je po šesti LP těžké určit. Zatímco dříve dokázali tvořit nový styl a do svého pojetí post-rocku zakomponovat více elektroniky, v současnosti mají popovější zvuk a například s posledním albem Origins si otevřeli dveře i k posluchačům, kteří nechtějí podléhat jen emotivním náladám a hlubokým myšlenkovým pochodům.

 

 

 

PALMA VIOLETS 

kdy & kde: Grape Festival (SK), 16.8., O2 Stage
proč: Kariéra indie-rockových Palma Violets začala v roce 2012 hodně raketově. Neměli ještě ani desku, ale pouze singl Best of Friends. Ten zaznamenal obrovský úspěch a dokonce byl v anketě časopisu NME vyhlášen nejlepší skladbou roku 2012. To není špatný začátek. V následujícím roce kapela singl doplnila celou deskou s názvem 180. Jejich drzý projev, ostré špinavé kytarya a troška psychedelie je kombinace, která jim získala další ocenění od NME v roce 2013, konkrétně Best New Band a nominace na Best Live Band a Best British Band. P.S.: Zákulisní info hovoří o tom, že kapela jezdí s krásnou zvukařkou, takže pánové (popřípadě i dámy), kterým se ženy líbí víc než muzika, si taky přijdou na své...

 

text: Ondřej Bambas, Martyn Starý


 

Colours patek 12 TOP

zavřít