Kdo vládne letošnímu létu?

Vydáno 03.08.2014 | autor: redakce

Každé léto má své velké hity. Písně jsou většinou na konci srpna již natolik vlezlé, že už je nikdy nechcete slyšet. Zatímco loni byly jasnými favority Get Lucky a Blurred Lines, letošní úroda se tak jasná být nezdá. Těmto pěti intepretům se ale po zbytek prázdnin zcela jistě nevyhnete. A jaký song otravuje vás?

Kdo vládne letošnímu létu? Kdo vládne letošnímu létu?


IGGY AZALEA

Fancy je jedním z největších letošních letních hitů. Iggy se po singlech Work nebo Change Your Life podařilo konečně naplno prorazit a trochu tak pomohla i své kolegyni Charli XCX. Singl Fancy ale není jediným důvodem, proč je Iggy Azalea královnou letošního léta. Skvěle se jí daří i s písní Ariany Grande Problem, v níž hostuje. V tomto případě jde se sta milióny zhlédnutími na YouTube a druhým místem v Billboard 100 ostatně o dosavadní největší úspěch. Navázat na takovéto hity není lehké, další singl z desky The New Classic Black Widow s Ritou Ora (rovněž slušně bodující písní I Will Never Let You Down) ani hostovačka v T.I.ově No Mediocre tak vysoká čísla nezopakuje, s dosavadními prodeji ale musí být čtyřiadvacetiletá Australanka nadmíru spokojená.

 

 

PHARRELL WILLIAMS

Kdo si myslel, že ho loni bylo dost, nezbaví se Pharrella ani letos. Happy šílenství sice již pomalu odeznělo, Blurred Lines si letos Robin Thicke s deskou Paula těžko zopakuje a Daft Punk opět (tradičně) mlčí. Pharrellovské beaty nás ale obklopují stále. Vlastní záležitosti z desky G I R L zatím díru do světa nedělají, ani momentální singl Come Get It Bae s Miley Cyrus do konce léta hranici 100 miliónů nezdolá, ale desítka za první týden je dost slušná. A píseň s jednoduchým kytarovým riffem skvěle doplňuje Pharrellovo producentskou náladu reprezentovanou Sheeranovo Sing. Na druhou, daftpunkovskou polohu zase navázal pod hlavičkou superskupiny The Magnificent Six skladbou It's On Again, která vás v rádiích sice často otravovat nebude, ale při návštěvě letňáku ji slyšet můžete.

 

 

5 SECONDS OF SUMMER

Austrálie nemá v poslední době pouze indie electro pop/rock interprety a Iggy Azaelu. Nyní se snaží navázat na úspěch fenoménu One Direction a do světa vysílá čtveřici 5 Seconds Of Summer (5SOS). Ovace bude ale spíš než nejmenší světadíl sklízet firma Modest! Management, která obě jmenované skupiny zastupuje a její rejstřík obsahuje například i Cheryl Cole, které se v Británii v současnosti velmi daří. Zpět k 5SOS; jelikož zmiňovaní One Direction mají v současnosti napilno s nahráváním a koncertováním na světovém turné, svou pozici uvolnili kolegům z 5SOS, kterým vyšel nejdříve singl She Looks So Perfect, na který před dvěma měsíci navázali Don't Stop a aktuální rozchodovou Amnesia. Debutová skladba ale zůstává nepokořena, a tak si během léta budeme nadále zpívat o spodním prádle značky American Apparel.

 

 

NICO & VINZ

Jméno Envy, pokud navíc pod stejným jménem již dlouho funguje (nejen) zavedená post-rocková formace z Japonska, není k proražení nešťastnější. To si s vypuštěním singlu Am I Wrong uvědomila i norská dvojice Nico Sereba a Vincent Dery, kteří si nakonec v názvu ponechali pouze svá křestní jména. Zatímco pod starým jménem se s deskou The Magic Soup And The Bittersweet Faces za hranice nedostali, letošní hitovka obsadila top žebříčky napříč celým světem. Samotní tvůrci možná zůstali sami trochu překvapeni tak velkou odezvou, nicméně popový sound sázející na akustiku a Afrikou ovlivněné rytmy má dobrý potenciál a přestože duo vyrostlo zejména na hip hopu, snad si nastavenou laťku udrží i na plnohodnotném materiálu.

 

 

 

JOHN LEGEND

Občas je potřeba zvolnit, k letním láskám se hodí nějaký ploužák. Jasným hitem číslo jedna je v této kategorii nadále John Legend, který pozici okupuje už nějaký ten měsíc. All Of Me pochází z Legendovy rok staré desky Love In The Future a letos v květnu se mu podařilo sesadit po deseti týdnech z vrcholu Billboard Hot 100 Pharrellovu Happy. Singl se těší neskutečné popularitě rovněž v YouTube komunitě, kde je zveřejněny desítky coverů. K jedné verzi se spojil John Legend s populární houslistkou Lindsey Stirling, která svou show přiveze na podzim i do Prahy. Na úspěch doposud nejúspěšnějšího songu chce Legend navázat další baladou You & I (Nobody In The World) oslavující ženy takové jaké jsou, jak je vidět i v emotivním videoklipu. Konečně se talentovanému zpěvákovi a skladateli daří naplno prosadit sólovkami, nejen přispíváním kolegům.

 

text: Ondřej Bambas

 


 

Pharrell LR 2014 TOP

 

zavřít