Zpátky pod střechu: 33 nejlepších klubovek podzimu (II.)

Vydáno 05.09.2014 | autor: redakce

Po prázdninách sice v peněžence příliš pěnez nezbývá, promotéři jsou ovšem jiného názoru a program vytvořili na letošní podzim opravdu bohatý. Projděte si druhou část přehledu nejzajímavějších klubových akcí a neprošvihněte koncerty The 1975, Swans, Caribou, Xiu Xiu a dalších.

Zpátky pod střechu: 33 nejlepších klubovek podzimu (II.) Zpátky pod střechu: 33 nejlepších klubovek podzimu (II.)

 

 

Tycho NVTYCHO

kdy: 16. října - Roxy
cena vstupenek: od 395 Kč

proč: Tycho, neboli Scott Hansen se hudbě věnuje několik let. Dost dlouho se ale také zabývá fotografií a designem, který propaguje pod označením ISO50. Na svém blogu se tak můžete dozvědět spoustu zajímavých novinek jak ze světa ambientní a elektronické muziky, tak náhlednout do katalogu z poloviny osmdesátých let, nebo se kochat nejnovějšími snímky fotografa a člena Ladytron Reubena Wu. Jeho precizní vystoupení doplní navíc v roli předskokana Christopher Willits, který v Praze zahrál letos v zimě na Spectaculare festivalu. (foto: Reuben Wu)

 

 

 

 

caribou nCARIBOU

kdy: 16. října - MeetFactory
cena vstupenek: od 490Kč

proč: 16. října 2014 je pro Prahu opravdu silný koncertní den, což dokazuje i Caribou. Poctivý hudební fanoušek tak bude muset řešit velké dilema, asi největší letošního podzimu. Kdo však bude směřovat své kroky do smíchovského MeetFactory, pravděpodobně neprohloupí. Přestože u nás jeden čas vystupoval Dan Snaith s tímto projektem často, venku má nyní novou desku Our Love, s níž se na aktuálním turné objeví poprvé. První ukázky zní velmi příznivě a první singl Can't Do Without You je jedním z tanečních tracků léta. V doplňující roli zazpívá navíc Jessy Lanza, která zahrála nedávno samostatně v Paláci Akropolis.

 

 

 

off nOFF!

kdy: 18. října – 007 Strahov
cena vstupenek: od 300Kč

proč: Čtyři roky není příliš dlouhá doba na to vybudovat si pevné zázemí v žánru hardcore punku. Když se ale spojí několik schopných hudebníků s letitými zkušenostmi ze svých domovských formací, stačí vám i série EP, abyste skupině podlehli. A podpora od velkého fanouška Anthonyho Kiedise, který si na každý koncert Red Hot Chili Peppers vzal kšiltovku s nápisem Off!, je už jen symbolickým aktem. Letos přidala kapela do diskografie druhou řadovku Wasted Years, rozhodně tím ale členové nedeklarují svou dosavadní činnost. Vzhledem k tomu, že se koncert odehrává na Sedmičce, je půl atmosféry zařízeno. Kdo 18. října nedorazí, přijde o parádní mejdan.

 

 

 

swansSWANS

kdy: 20. října – Lucerna Music Bar
cena vstupenek: od 550Kč

proč: Ještě někdo, kdo neslyšel o jedné z nejhlučnějších kapel? Pokud byste náhodou nevěděli, jak znějí Swans naživo, raději si vemte špunty do uší. O to víc potěšující je fakt, že po svém návratu na scénu v roce 2010 dokáže dělat skupina okolo Michaela Giry hudbu snad možná ještě lepší než v devadesátých letech. Předloňské album The Seer a letošní bezmála dvouhodinové dvojalbum To Be Kind jsou toho důkazem.

 

 

 

 

liars nLIARS

kdy: 21. října - Roxy
cena vstupenek: od 520Kč

proč: Zvláštní tříčlenná parta z Brooklynu má vybudovanou solidní pozici na poli alternatovního rocku. Přestože začali svou hudbu tvořit v metropoli východního pobřeží, kořeny zvuku lze vystopovat v Kalifornii. Jejich repetivní a roztříštěné melodie mají skoro až lynchovskou náladu, což skvěle doplňují videoklipy, kterými singly skupina doplňuje. Liars vystoupí v Roxy v rámci již pravidelných oslav, které od svých dvacetin klub pořádá, a do Prahy přivezou svou aktuální desku s názvem Mess, které je již sedmou řadovkou.

 

 

 

 

the1975 sziget live01THE 1975

kdy: 21. října - MeetFactory
cena vstupenek: od 495Kč

proč: Vloni vyvolali velkou vlnu zájmu na poli indie popové scény. Po úspěchu debutu, kterým zúročili předešlá EPčka, se The 1975 rozhodli kout železo, dokud je žhavé a intenzivně koncertují po celém světě. Přestože nový materiál zatím neodkryli, svůj setlist poměrně obměňují, tudíž se mohou do Prahy vrátit na druhý samostatný, celkově třetí koncert. Matt Healy sice se svými společníky nebývá naživo vždy stoprocentní, ale jejich oddaným fanynkám to nevadí. Svědčí o tom i zájem o vstupenky zaplňující prostor MeetFactory, která nahradila menší Rock Café, kde před necelým rokem The 1975 zahráli.

 

 

deaf havana nDEAF HAVANA

kdy: 23. října – Chapeau Rouge
cena vstupenek: od 260Kč

proč: Anglická kapela je populární zejména ve své domovině, kde pravidelně vystupuje na těch nejprovařenějších festivalech včetně Readingu/Leeds festivalu, na zásadní průlom za kanálem La Manche ale stále čekají. Díky podpoře od BBC a společným vystoupením s hvězdami jako Bruce Springsteen nebo Muse se jim ale už něco podařilo. Jejich sety plné pozitivního indie rocku dokáží příjemně pozvednout náladu a když skončí hraní písní Caro Padre, možná si řeknete, proč jste je objevili až takhle pozdě...

AKTUALIZACE: Deaf Havana zrušili pevninskou část evropského turné - a to včetně pražské zastávky. Nevystoupí ani support kapela Blitz Kids. Držitelé vstupenek mohou vstupenky vrátit v místě pořízení.

 

 

maybeshewillMAYBESHEWILL

kdy: 26. října - Podnik
cena vstupenek: od 250Kč

proč: Další ze série post-rockových koncertů a již dobře známých jmen představí koncem října holešovický Podnik. Maybeshewill letos přicházejí se svou čtvrtou řadovou deskou a pokračují s ní v nastavených standardech. Pro všechny fanoušky opět přinášejí další pohodové kytarové riffy doplněné o klávesy a minimalistické bicí podklady. Je-li vám sympatická filmová hudba, ale zároveň dáváte přednost rockové muzice, leicesterská kapela dokáže obojí zdárně kombinovat a živě přidat možná ještě něco navíc.

 

 

 

 

THURSTON MOORE BAND nTHURSTON MOORE BAND

kdy: 30. října – Lucerna Music Bar
cena vstupenek: od 750Kč

proč: Kultovní formace Sonic Youth to má možná navždy spočítané, její členové ale samostatně dále aktivně tvoří. Již od počátku devadesátých let se hlavní zpěvák a kytarista Sonic Youth ve volném čase vydával dělat jinou hudbu, na kterou později navázal i producentskou činností. Téměř dvoumetrový hudebník dnes nestojí tolik v popředí a ustoupil mladším kolegům, jeho přínos alternativní hudbě je však neodmyslitelný a své kvality bude chtít předvést i na své následující sólové desce The Best Day, která by měla vyjít několik dní před pražskou zastávkou. Tento koncert je pro všechny indie děti, včetně těch odrostlejších, povinností.

 

 

 

timbre nTIMBER TIMBRE

kdy: 31. října – Chapeau Rouge
cena vstupenek: od 315Kč

proč: Kanadská skupina Timber Timbre se dokázala svým prvním velkým debutem prodrat do nominační listiny Polaris Music Prize. Na tento úspěch navázali albem Creep On Creepin' On i letošním Hot Dreams. U nás ne tolik známá skupina hrající originální a atmosférické pojetí bluesu má tak více než dobrou pozici pro své premiérové vystoupení. Do pokročilého podzimu (pokud tou dobou již nebude sníh) padne tenhle indie folk jako ulitý. A jelikož není Chapeau Rouge příliš velké, radíme pořídit si vstupenky včas.

 

 

 

 

xiuxiu nXIU XIU

kdy: 31. října - Podnik
cena vstupenek: neoznámeno

proč: Ve své podstatě jednočlenný projekt Jamieho Stewarta má svá nejvěhlasnější léta pravděpodobně již za sebou. Rozhodně lze však živé vystoupení Xiu Xiu jenom doporučit, jelikož je to diametrálně rozdílý zážitek než ze studiových nahrávek. Osoba ústředního strůjce je natolik zajímavou, že ať už na pódiu předvádí cokoliv, svou performance vás okamžitě strhne a ani vám nebude vadit, že vystupuje pouhou hodinu. Jamie je navíc v poslední době velmi aktivní, kromě nové vlastní tvorby tak stihnul natočit i desku vzdávající poctu Nině Simone, kde až avantgardním způsobem podává písně známé zpěvačky a vlastně tak vzniklo další originální dílo.

AKTUALIZACE: Vystoupení Xiu Xiu přesunuto do Strašnického divadla, vstupenky již v předprodeji od 380 Kč. Skupina navíc přidává jeden koncert na území České republiky - 3. listopadu zahraje v Českých Budějovicích v rámci Ostinato festivalu.

 

text: Ondřej Bambas

 


awolnation 01 20140612 1929395703

zavřít