22 koncertů, které na podzim nesmíte propásnout (II.)

Vydáno 09.10.2014 | autor: redakce

V prvním díle podzimního koncertního výhledu jsme se podívali na akce odehrávající se do konce října. Tím ale hudební přehlídka zdaleka nekončí. Ve druhé polovině podzimu se můžete těšit např. na OneRepublic, Lamb, Zaz nebo Stromboli, dorazí také rockeři Lenny Kravitz nebo Jack White.

22 koncertů, které na podzim nesmíte propásnout (II.) 22 koncertů, které na podzim nesmíte propásnout (II.)

 


Lenny Kravitz 2014 fullLENNY KRAVITZ

kdy: 13. listopadu – O2 arena, Praha
cena vstupenek: od 890 Kč
proč: Lenny Kravitz zařazuje Prahu do svých turné pravidelně, je tedy dost možné, že letošní koncert nebude vaší první návštěvou. Rozhodně ale nepatří k umělcům, kteří by se opakovali - pro své fanoušky se snaží připravit vždy něco speciálního. Možná si vzpomenete na jeho dlouhé sólo, kterým zakončoval svůj velký open-air v Kolbence nebo výlet do publika na jeho posledním koncertu ve vysočanské hale. Tentokrát přijíždí padesátiletý sexsymbol s novým albem Strut a příjemným překvapením na místě za bicími. K Lennymu se po deseti letech vrací bubenice Cindy Blackman, která se po jeho boku objevila poprvé u hitu Are You Gonna Go My Way.

 

UPDATE (14.11): Koncert Lennyho Kravitze je přesunutý na 19/12

 

 

kronos quartet nKRONOS QUARTET

kdy: 13. listopadu – Rudolfinum, Praha / 22. listopadu – Sono Centrum, Brno
cena vstupenek: od 220 Kč / od 100 Kč
proč: Příliš známějších souborů současné vážné hudby byste asi nenašli. Kronos Quartet již 40 let tvoří hudbu, která bourá hranice mezi zavedenými strukturami klasické hudby a dalšími žánry, zejména pak experimentální, lidové hudby a world music. Mezi jejich nejznámější spolupracovníky patří Philip Glass, Terry Riley, Clint Mansell nebo David Bowie. Naposledy se představili v České republice před dvěma lety s Kimmo Pohjonenem, nyní přijíždějí s jedinečným programem mapujícím celou dosavadní kariéru. Na každý koncert mají připravené jiné skladby, pokud si tedy chcete poslechnout známou melodii ze snímku Darrena Aronofskyho Requiem For a Dream, navštivte pražský koncert, pro Grammy oceněnou Different Trains zkomponovanou Stevem Reichem musíte do Brna.

 

 

 

Jack White by Mary Ellen MatthewsJACK WHITE

kdy: 13. listopadu – Forum Karlín, Praha
cena vstupenek: 1290 Kč a 1690 Kč
proč: The White Stripes, The Dead Weather, Sea of Cowards, The Racounters - všechny tyto projekty spojuje jedno jméno: Jack White, jedna charakteristika: řízná kytara a jeden rukopis: svébytný. Je až fascinující, kolik následovníků po celém světě si Jackova nepodbízivá, syrová hudba získala. Spojuje fanoušky nejrůznějších zaměření - od milovníků klasického rocku, hipsterů ujíždějích na vinylech až po hudební kritiky a obdivovatelky Jackova charismatu. White s sebou nepřiveze jen říznou kytaru a dvě sólová alba, ale jistě zazní i výběr hitů ze zmíněných projektů, kterými kytarista, zpěvák a producent prošel. Po záplavě halového popu a klubového indie přijede do Prahy konečně ostrá porce rocku a v Karlínském fóru nás tak 13. listopadu bez debat čeká jeden z koncertů podzimu.

 

 

 

 

one republic 12ONE REPUBLIC

kdy: 14. listopadu - O2 arena, Praha
cena vstupenek: 990 – 1290 Kč
proč: Zpěvák a frontman Ryan Tedder se tak dlouho učil Timbalandovy triky, až se během několika posledních let vypracoval v jednoho z nejpilnějších producentů v popové branži. Naštěstí ale nezapomíná ani na svou domovskou formaci OneRepublic, která si za jedenáct let existence dokázala vysoustružit pěknou řádku hitů - Stop And Stare, All The Right Moves, Counting Stars nebo nezbytná Apologize. To jsou skladby, na které se v Praze můžeme těšit. Jestli byste je i vy rádi slyšeli naživo, dlouho s koupí lístků neotálejte. Únorový koncert pětice z Colorada se vyprodal a v O2 areně to může dopadnout podobně.

 

 

 

HOLLYWOOD UNDEAD foto ChrisLottenHOLLYWOOD UNDEAD

kdy: 18. listopadu – Velký sál Lucerny, Praha
cena vstupenek: od 620 Kč
proč: Maskovaná šestice z Los Angeles na prvních dvou deskách nabízí tvorbu, která je svojí agresí a syrovostí nejvíce podobná raným Linkin Park. Komu dělá dobře kombinovat tvrdost heavy metalu s energickou rapovou flow, neměl by před koncertem, který se pro velký zájem přesunul z prostor Roxy do Velkého sálu Lucerny, opomenout tři věci: načerpat energii z desek Swan Songs a American Tragedy, žasnout nad osobitostí novinky z loňského roku Notes from the Underground, a vytunit svůj tradiční outfit o něco, čím si budete moct překrýt obličej. Hollywood Undead takový projev sounáležitosti zajisté ocení a tím pádem pro ně bude o to větší challenge dostat ze sebe maximum. (foto: Chris Lotten)

 

 

 

 

Dee Dee Bridgewater foto2 mailDEE DEE BRIDGEWATER

kdy: 23. listopadu – Velký sál Lucerna, Praha
cena vstupenek: 890 Kč - 2590 Kč
proč: Americká jazzová zpěvačka a držitelka tří Grammy Dee Dee Bridgewater se do České republiky vrátí s programem k zatím poslední nahrávce Eleanora Fagan (1917-1959): To Billie With Love From Dee Dee, na které vzdává hold jazzové legendě Billie Holiday. "Tímto albem jsem vyjádřila obrovský respekt a obdiv zpěvačce, díky níž jsem se já i další mohly vydat na hudební dráhu," říká Dee Dee. Není to poprvé, co se zpěvačka na nahrávkách vrátila k tvorbě předních hudebních osobností - např. v roce 1997 připomněla Ellu Fitzgerald, hold vzdala i Horaci Silverovi nebo Kurtu Weilovi. Dee Dee Bridgewater v Praze hostovala dvakrát na festivalu Struny podzimu.

 

 

 

 

Zaz 12-coloursZAZ

kdy: 29. listopadu – Forum Karlín, Praha / 1. prosince – Hala Vodova, Brno
cena vstupenek: vyprodáno (Praha) / 790 Kč (Brno)
proč: Jednou z nejzajímavějších hudebních událostí letošního podzimu bude bezpochyby pražské vystoupení francouzské zpěvačky ZAZ, jejíž hudbu tvoří pestrý mix chansonu, rocku a jazzových vlivů, to vše zabalené do neodolatelně rozverného balení francouzské bezprostřednosti. ZAZ, kterou předchází pověst originální a spontánní performerky (zpívala například na vrcholu Mont Blancu), a která už několikrát zazářila na českých pódiích (naposledy například na letošních Colours of Ostrava) v Praze zahraje vůbec poprvé. Francouzskou lahůdku si budete moci vychutnat v nedávno otevřených prostorách Fora Karlín.

 

 

HerbieHancock-6HERBIE HANCOCK

kdy: 29. listopadu - Hala Vodova, Brno
cena vstupenek: 790 Kč - 3490 Kč
proč: Herbie Hancock je živoucí jazzovou legendou. V průběhu kariéry dokázal vkusně překračovat žánrové mantinely a zároveň si zachovat svůj vlastní zvuk. V šedesátých letech hrál po boku Milese Davise ve skupině Second Great Quintet. Za pět desetiletí svého hudebního působení posbíral v různých kategoriích čtrnáct cen Grammy, včetně té vůbec nejprestižnější za album roku pro nahrávku z roku 2007 s názvem River: The Joni Letters. Popové publikum by mohlo ocenit i jeho desku Future2Future z roku 2001, kde propojil jazz s moderním electrem. Mezi jeho nejznámější skladby patří Cantaloupe Island, Watermelon Man, Maiden Voyage, Chameleon, I Thought It Was You a Rockit.

 

 

 

 

lamb fullLAMB

kdy: 2. prosince – Lucerna Music Bar, Praha / 4. prosince - Brno
cena vstupenek: od 690 Kč (Praha), od 600 Kč (Brno)
proč: V polovině října se objeví nástupce předchozího alba Five s názvem Backspace Unwind. Na nový materiál, jenž předznamenal pilotní singl We Fall In Love, se čekalo tři roky. V diskografii Lamb jde o šestý studiový zářez. S novou nahrávkou se chystají objet Evropu a Česká republika nebude v programu chybět: duo z Manchesteru dorazí 2. prosince do pražského Lucerna Music Baru a o den později na brněnskou Flédu. 4. prosince se pak ukáží v Bratislavě. Lou Rhodes a Andy Barlow se do Česka vrátí po dvou a půl letech. Trip-hopová nostalagie jak se patří!

 

 

 

stromboli nSTROMBOLI

kdy: 4. prosince - O2 arena, Praha
cena vstupenek: od 390 Kč
proč: 30 let od založení kapely, původní sestava a pouze jediný koncert, to je ve stručnosti lákadlo, proč dorazit 4. prosince do O2 areny. Stromboli vystoupí v sestavě v čele s jejím zakladatelem Michalem Pavlíčkem, Bárou Basikovou, Klaudiem Kryšpínem, Jiřím Veselým, Vendulou Kašpárkovou, Vilémem Čokem, Vladimírem Gumou Kulhánkem a Romanem Dragounem. V rámci koncertu zazní průřez skladeb Michala Pavlíčka z alb Stromboli (1987), Shutdown (1989) i několik novinek.

 

 

 

 

 

 

morcheeba1MORCHEEBA

kdy: 12. prosince - Boby Centrum, Brno
cena vstupenek: od 590 Kč
proč: Po několikaletém odloučení bratří Goldfrayů s původní zpěvačkou Skye Edwards se jejich cesty před pěti lety opět střetly. Od té doby natočili Morcheeba dvě alba (Blood Like Lemonade a zatím poslední Head Up High) a několikrát zavítala i do Česka. Na své poslední tuzemské vystoupení v říjnu loňského roku naváže trojice krátce před Vánoci v Brně. Na koncertě jistě zazní některé z největších hitů kapely jako Rome Wasn't Built In A Day, The Sea, Otherwise, Part of the Process, Even Though nebo Over and Over, ale i materiál z poslední, funkem ovlivněné desky. {vypnoutlink:Lenny}

 

 

red

 


 

TOP lucerna 2 TOP

zavřít