Na co se těšit v říjnu: 15 tipů iREPORT.cz

Vydáno 01.10.2014 | autor: redakce

Tomáš Klus a Lenka Dusilová vyrážejí na turné, pražský klub Roxy slaví narozeniny, do největší domácí haly se chystá Lady Gaga, na plátna kin Nick Cave a nové desky do světa posílají Slipknot, Jessie Ware nebo Boris Carloff. To jsou některé z nejzajímavějších událostí, které přinese měsíc říjen.

Na co se těšit v říjnu: 15 tipů iREPORT.cz Na co se těšit v říjnu: 15 tipů iREPORT.cz


Lenka Dusilova SQlLENKA DUSILOVÁ

co: octněte se s Lenkou Dusilovou V hodině smrti
kdy: 2. října – 11. prosince

Koncem září vydala Lenka Dusilová a kapela Baromantika album V hodině smrti. "V hodině smrti je ideální deska pro dlouhé podzimní večery se sklenicí vína," zaznělo v recenzi Hedviky Pajerové na iReportu. Jestli má nový materiál podobnou sílu i naživo, se fanoušci přesvědčí během podzimního turné, které startuje 2. října v Ostravě a bude čítat celkem čtrnáct zastávek. Křty s účastí hostů alba proběhnou 8. října v brněnském Sonu, 9. října v Babylonu v Bratislavě a 2. listopadu v pražském Divadle Archa.



 

trentmollerTRENTEMØLLER

co: malý reparát pro všechny, kteří promeškali Trenteho set na Colours of Ostrava
kdy: 2. října - Roxy, Praha

Dánský multiinstrumentalista a progresivní producent Trentemøller se po necelém čtvrtroce vrací do Česka. Po festivalovém vystoupení pod širým nebem na Colours of Ostrava si tentokrát došlápne na pražské Roxy. I tady zazní materiál z jeho loňského, v pořadí třetího alba Lost. Díky němu si muzikant, jenž v polovině října oslaví čtyřicítku, zahrál na jednom pódiu s Depeche Mode. Daveu Gahanovi a spol. předskakoval na několika koncertech jejich loňského turné. Jemu samému obstará v Roxy support dánská ambient a synth-popová kapela First Hate. Samotný koncert Trentemøllera začne přesně v 9 hodin. 

 

 

gwen topGWEN STEFANI

co: "Prostě holka" sfoukne 45 svíček na dortu
kdy: 3. října

Jedním z jubilantů, kteří v říjnu oslaví kulaté či půlkulaté narozeniny (dále např. basák Metalliky Robert Trujillo: 50, Katy Perry: 30), je zpěvačka a příležitostná herečka Gwen Stefani. S kapelou No Doubt prorazila v polovině devadesátých let třetím albem Tragic Kingdom s megahity Don't Speek a Just a Girl. Zatím posledním zářezem je deska Push and Shove, kterou kapela vydala předloni po dlouhé pauze před dvěma lety. Začátkem letošního září Gwen Stefani prozradila, že se na obzoru rýsuje nový materiál, stejně tak i nápady na její sólové album. Na to čekají fanoušci už osm let.

 

 

 

mig 21obal CD TZMIG 21

co: album Album
kdy: 3. října

Od té doby, co nejsou MIG 21 vázaní smlouvou s vydavatelem, znatelně zvolnili tempo. Zatím poslední studiová deska Pop Pop Pop vyšla v roce 2004, na novinku se tedy čekalo přesně deset let. Jirka Macháček k tomu s humorem sobě vlastním dodává: "Původně jsme ho chtěli vydat až v roce 2016, takže vlastně vychází o dva roky dřív." Album dostalo název Album a ve stejný den, jako se objeví v obchodech, vyráží kapela na turné. To zahrnuje necelou dvacítku koncertů a potrvá až do 6. prosince.

 

 

mezi ploty nMEZI PLOTY

co: šest hudebních scén, mnoho divadla a pomoc potřebným v Bohnicích
kdy: 4. – 5. října - Psychiatrická nemocnice Bohnice, Praha

Projekt Mezi ploty se v roce 2014 představuje v novém termínu. Během dvou dnů vystoupí v prostoru pražské Psychiatrické nemocnice Bohnice např. Tomáš Klus, Tři sestry, Čechomor, Ewa Farna, Sto zvířat, Michal Horáček s Českým kalendářem, Celeste Buckingham, Dan Bárta a Robert Balzar Trio, Republic of Two, Tonya Graves nebo Václav Neckář. Kromě hudby je na programu také řada divadelních vystoupení. Festival letos spolupracuje s Českou televizí na veřejné sbírce na pomoc duševně nemocným a chystá mnoho dalších přidružených aktivit.

 

 

 

 

ladygagaartpopcoverLADY GAGA

co: artpopová diva přiváží svůj bál do Prahy
kdy: 5. října – O2 arena

Zatímco jí aktuálně vyšla deska s Tony Bennettem Cheek To Cheek, do Prahy přijede představit svou drzejší tvář. Do naší největší hokejové haly se vrací po čtyřech letech. Tentokrát s dvojitou scénou s molem přes celou plochu a jak dokazují nedávné koncerty, se kterými zahájila turné artRAVE: the ARTPOP ball, je o ni stále velký zájem. V Antverpách se dvě fanynky popraly o bundu, kterou jim Gaga hodila. Boj o ni byl tak intenzivní, že musela zpěvačka show přerušit a cenný artefakt si vzít nakonec zpátky.

 

 

 

 

nick cave movieNICK CAVE

co: 20000 mil pod mořem... tedy dní na Zemi
kdy: 9. října

Jak výpadá den Nicka Cavea? Momentálně už se možná připravuje na své nascházející sólové turné, s nímž se nejblíže České republice přiblíží 6. května, kdy zahraje v Berlíně. Trochu odlišný den, který byl sice důkladně naplánovaný, díky pečlivé a kvalitní práci režisérské dvojice Iaina Forsytha a Jane Pollardové, kteří jsou dlouhodobými známími zpěváka, se podařilo zachytit více než jen rutinní činnosti v životě umělce. Snímek měli již možnost zhlédnout diváci na letošním karlovarském filmovém festivalu a byl oceněn převážně velmi pochvalnými recenzemi. Pokud se chcete podívat, kde rostou divoké růže, máte jedinečnou příležitost – Nick si píseň zapěl s Kylie poprvé po dlouhých patnácti letech.

 

Klus zebrik 14TOMÁŠ KLUS

co: nejúspěšnější zpěvák současnosti opět ve vašich klubech a kulturácích
kdy: 10. října – 29. listopadu

Tomáš Klus kuje železo, dokud je horké. Po jarním turné k aktuální desce Proměnamě a festivalové sezóně se v polovině října vrátí se svojí Cílovou skupinou opět do klubů a kulturáků. Začíná se 10. října v Havlíčkově Brodě. V listopadu zamíří i na Slovensko a dva kocnerty odehraje ve Velké Británii. Oblíbený zpěvák letos posbíral hned několik hudebních cen: Zpěvák roku v hudební anketě Žebřík, totéž ocenění podle hudební televize Óčko a mnoho dalších cen a nominací za skladbu a videoklip Cesta s kapelou Kryštof.

 

 

 

 

jessie ware nJESSIE WARE

co: novomanželka vydává novinkové album Tough Love
kdy: 13. října

Dva roky starý debut Devotion vyčaroval ve tvářích posluchačů nejeden úsměv. V roce 2014 však londýnská rodačka zvážňuje a přibližuje se zvuku svých známějších kolegyň. Že ambice má album opravdu velké, dokazuje seznam hostů, které ke spolupráci přizvala. Jmenovitě jde o producenta BenZela, zpěváky Eda Sheerana nebo Miguela a nechybí ani hudebníci Julio Bashmore či James Ford. Jessie již oficiálně představila dva singly – Tough Love a Say You Love Me, na několika málo nedávných festivalových vystoupeních, kdy zavítala i do Berlína, však představila více jak polovinu novinek. Máme se na co těšit.

 

 

 

boris carloff nBORIS CARLOFF

co: nonkomformní producent a skladatel pokřtí sólovou dvojku
kdy: 17. října – La Loca, Praha

Zatímco s debutovou sólovou deskou The Escapist si dával Boris Carloff načas, práci na svém druhém sólovém albu znatelně uspíšil - nahrávka Morphosis vyjde s dvouletým odstupem od zmíněné prvotiny. Slavnostního křtu se dočká 17. října v pražském klubu La Loca. Pilotním singlem je skladba Days Go By, k níž vzniknul videoklip na islandském pobřeží, kde album Carloff desku natáčel. Kolik hudebních cen nové album posbírá?

 

 

  

roxy be22 nROXY – BE22

co: oslavy dvou dvojek v nejznámějším klubu Dlouhé
kdy: 20. - 26. října

Letos připadá oslavný týden klubu Roxy na čtvrtý týden v měsíci, kdy ho v pondělí 20. zahájí taneční party v režii DJ setu Feed Me. Druhý den vám bude lhát do ucha trio Liars. Středa pak patří českým intepretům, kdy zahrají mladé naděje Kalle, Peter Pan Complex a Manon Meurt, na hlavní stagei budou kromě Ventolina a Toma Holiče uzdravovat cukr WWW. Páteční a sobotní noci budou tradičně v tanečním rytmu, o party se tentokrát postará DJ Maceo Plex a Jorise Voorn. Závěr potěší fanoušky fúzí s jazzem, oslavy zakončí The Herbaliser. Program ale nebude po dobu oslav probíhat pouze v hlavním sále, další, menší pódia a scény budou rozmístěny i jinde, včetně Experimentálního prostoru NoD.

 

 

 

Slipknot-5-Album-CoverSLIPKNOT

co: dost už bylo čekání na nové album
kdy: 21. října

Název chystaného alba Slipknot .5: The Gray Chapter v sobě ukrývá hned dvě sdělení. Na první pohled je patrné, že jde o pátou řadovou desku, zadruhé kapela prostřednictvím názvu vzpomněla na Paula Graye, jenž opustil tento svět před čtyřmi lety. Doposud se Slipknot pochlubili dvěma ukázkami: nejprve kapela zveřejnila skladbu The Negative One, později The Devil In I. Podle Coreyho Taylora se nová deska zvukem vrací na průsečík alb Iowa a  Vol. 3: (The Subliminal Verses).

 

 

Miro Zbirka - The Best of video  rarity - 2cd TZMIRO ŽBIRKA

co: šestnáctka koncertů doprovázena speciální videoprojekcí
kdy: 25. října – 13. prosince

Vánoční Best of Video Tour 2014, takový název dostala šňůra Mira Žbirky. Muzikant na ní zkombinuje živé hraní s kapelou za doprovodu projekcí svých nejlepších videoklipů. V absolutní premiéře budou uvedeny dosud nezveřejněné záběry a exkluzivní informace z pozadí natáčení klipů. Stejně jako v případě Tomáše Kluse zavede Žbirku turné i do Velké Británie. Právě tady, konkrétně 25. října v Londýně, odstartuje. Dál je v plánu devět vystoupení v Česku a šest na Slovensku.

 

 

 

ukulele nTHE UKULELE ORCHESTRA OF GREAT BRITAIN

co: když se vtip mísí s brilantní hrou na ukulele
kdy: 29. října – Palác Akropolis

Psal se rok 1985, kdy se dal orchestr dohromady a hned své první vystoupení vyprodal. Od té doby stihlo uskupení vyprodat nespočet sálů po celém světě včetně nejznámějších koncertních sálů jako Opera House v Sydney nebo newyorkská Carnegie Hall. Koncerty Ukulele Orchestra jsou stejně příjemná na poslech jako zábavná, kdy neváhají do písní vložit špetku grimas a typického britského humoru. Kromě vlastního repertoáru hrají předělávají i notoricky známé písně, díky kterým se proslavili zejména na internetu. Již legendární je jejich záznam přehrávající melodii ze snímku The Good, The Bad And The Ugly nebo klasiku Talking Heads Psycho Killer.

 

 



lou-reed05VZPOMÍNÁME: LOU REED

Loni v květnu absolvoval Lou Reed transplantaci jater. Přestože se podle svých slov cítil dobře, 27. října na jejich selhání zemřel. V 71 letech tak odešel zakládající člen The Velvet Underground a jeden z nejvlivnějších muzikantů druhé poloviny minulého století. Nahrávka The Velvet Underground & Nico s kultovní kresbou Andyho Warhola na přebalu je dodnes považována za jedno z nejdůležitějších rockových alb historie. Jeho sólová kariéra zahrnuje přes dvě desítky nahrávek, jedním z posledních muzikantových počinů bylo velmi rozporuplně přijaté album Lulu, na němž spolupracoval s Metallikou. Kromě hudby se Lou Reed věnoval také fotografování, objevil se i v několika filmech.

 


text: Petr Adámek, Ondřej Bambas

 


 

nick-cave-pozvanka-na-premieru TOP

 

zavřít