Na co se těšit v listopadu: 13 tipů iREPORT.cz

Vydáno 02.11.2014 | autor: redakce

V listopadu si můžete poslechnout nová alba Pink Floyd a Foo Fighters, vyrazit na Lennyho Kravitze nebo Jacka White, případně na turné Support Lesbiens s Waltari, poslat narozeninový pozdrav Tině Turner nebo zavzpomínat na George Harrisona.

Na co se těšit v listopadu: 13 tipů iREPORT.cz Na co se těšit v listopadu: 13 tipů iREPORT.cz

 


THE asteroids A2 viewASTEROIDS GALAXY TOUR

co: průlet dánskou galaxií naživo
kdy: 4. listopadu - Lucerna Music Bar, Praha

Nové album The Asteroids Galaxy Tour s názvem Bring Us Together se objevilo 15. září od října ho kapela představuje v klubech Evropy i USA. Pro kodaňskou skupinu kolem zpěváčky Mette Lindbergové a producenta Larse Iversena jde o třetí albový zářez. The Asteroids Galaxy Tour vznikli v roce 2007 a kromě tří studiových nahrávek si stihli zahrát před Amy Winehouse nebo Katy Perry. Do Česka se kapela, označovaná jako retro soul pop, vrátí po necelých čtyřech měsících - v červenci se objevili na festivalu Colours of Ostrava.

 

 

 

 

MTV EMAMTV EMA

co: Večírek největších jmen showbusinessu ve Skotsku
kdy: 9. listopadu - Glasgow

Jubilejní 20. výročí předávání evropských cen nejslavnější světové hudební stanice se bude letos odehrávat v Glasgow. To je město, ze kterého vzešly pojmy jako Franz Ferdinand, Primal Scream nebo Travis. Jako obvykle je ale hudba to poslední, co bude na pořadu večera. Interpreti nejčastěji křižující kategorie nominovaných jsou letos: One Direction, 5 Seconds Of Summer, Ariana Grande nebo Nicki Minaj. Mezi zadky a boybandy se tak na stagei ale mihnou třeba i o poznání zajímavější Royal Blood, Biffy Clyro, Slash nebo Ed Sheeran.

 

 

 

 

Foo Fighters 8LP Sonic HighwaysFOO FIGHTERS

co: jednoduše - Sonic Highways!
kdy: 10. listopadu

Ukažte někoho, kdo nemá rád Foo Fighters. Jsou kapelou říznou i melancholickou, nepodbízivou, ale vřele přijímanou, aniž by komukoli cuchali nervy. Tímhle stylem to dotáhli už na osmou desku, která bude obsahovat 8 písní. Tři z nich jsou venku a na iREPORTu je všechny dohledáte. Zajímavostí je, že Foo Fighters album Sonic Highways doplnili osmidílnou televizní sérii mapující celý proces jeho nahrávání v různých městech USA. Není to poprvé, kdy sáhli po filmové kameře a srdcařům se tak dostává komplexního zážitku z hudby, obrazu a nahlédnutí do okolností vzniku díla.

 

 

 

Pink Floyd - The Endless RiverPINK FLOYD

co: labutí píseň Pink Floyd
kdy: 10. listopadu

Zřejmě nejočekávanějším počinem roku je "polonové" album kultovních Pink Floyd. Den D připadá na 10. listopadu, kdy se v prodeji objeví instrumentální opus The Endless River, sbírka 18 skladeb, která vznikla v době příprav poslední řadovky The Division Bell (1994). Dle slov zpěváka a kytaristy Davida Gilmoura jde hlavně o poctu klávesistovi Richardu Wrightovi, který zemřel před šesti lety na rakovinu. Spolu s bubeníkem Nickem Masonem, producentem Philem Manzanerou i za přispění jeho ženy Polly Samson, která otextovala jediný zpívaný song Louder Than Words, dal Gilmour 20 let starým nahrávkám finální tvar, čímž definitivně uzavřel přebohatou historii jedné z nejúžasnějších kapel historie. Jistou útěchou může být jen fakt, že na příští rok chystá (po osmi letech) vlastní desku a následné turné.

 

 

Jack White by Mary Ellen MatthewsJACK WHITE

co: První návštěva classy krále špinavé kytary
kdy: 13. listopadu - Forum Karlín, Praha

Vždy elegantní, nenapodobitelný a jasně rozpoznatelný, bez ohledu na to, s kterou kapelu zrovna vystupuje. Takový je Jack White. V Karlínském Foru se tak sejdou Jackovi stoupenci, kteří s ním šlapou rockový chodník už od vrcholu White Stripes i ti mladší, kteří se nechali oslepit písní Love Is Blindness z filmu The Great Gatsby. Tu stejně jako poslední úspěšné album Lazaretto nahrál Jack White jako samostatný umělec. Vy si můžete být jistí, že třináctý listopadový večer uspokojí Jack všechny hudební labužníky.

 

 

 

 

LennyLENNY KRAVITZ

co: Padesátiletý sexsymbol po třech letech znovu v Praze
kdy: 13. listopadu - O2 arena, Praha

"Desáté album představuje Kravitze přesně tak, jak ho známe od samých začátků a jak ho lidé mají rádi. Muzikant opět vychází z hudby, kterou poslouchali jeho rodiče a na které vyrostl. Přední příčky světových hitparád se mu nejspíš vyhnou, ale jeho muzika je stále poctivá a s dlouhodobou trvanlivostí." Tak popsal v recenzi Daniel Maršalík aktuální novinku Strut. V diskografii Lennyho Kravitze jde už o desátý albový zářez. Pravidelné návštěvy v Česku rozšíří o vystoupení v pražské O2 areně, kam se vrací bez dvou dní přesně po třech letech.

 

 

 

Skwor 01ŠKWOR

co: Škwor si poprvé troufnou na Lucernu
kdy: 14. listopadu - Lucerna, Praha

Velký sál pražské Lucerny je snem každého začínajícího muzikanta. Po šestnácti letech existence ji do harmonogramu svého koncertního turné zařadili i rockeři Škwor. Půjde o vrchol jejich aktuálního turné. "Je to pojem, proto tam hrajeme. Napadly nás i jiné prostory, ale pro drtivou většinu muzikantů je Lucerna kultovním místem. Budeme mít jinou scénu, světla, setlist. Hosty ale neplánujeme. Je to teď v módě, ale chceme, aby byl koncert o nás a fanoušci přišli kvůli nám," dodávají ke koncertu Škwor. Čtveřice kolem frontmana Petra Hrdličky koncem září vydala CD + DVD se záznamem loňského vystoupení v Incheba Areně, jímž oslavili 15 let existence.

 

 

 

SLWalt-Tour2014300dpiSUPPORT LESBIENS & WALTARI

co: česko-finská invaze ve dvanácti městech
kdy: 15. listopadu - 4. prosince

Support Lesbiens se spojili s finskými Waltari s nápadem zrealizovat v Česku společné turné. Sedm původně plánovaných štací se rozrostlo do finálních dvanácti. Obě kapely obrazí postupně Pardubice, Písek, Zlín, Prahu, Most, Jablonec nad Nisou, Plzeň, Brno, Karlovy Vary, Krnov, Ostravu a České Budějovice. "Waltari jsou taková počeštělá finská kapela, mají tady hrozně velký zázemí. Jsou nám podobní ve fúzi stylů. Zatím jsme na tohle spojení neslyšeli jedinou negativní reakci," vysvětluje spojení obou kapel Hynek Toman. Zda-li na oplátku vyrazí Support Lesbiens do Finska, je zatím ve hvězdách.

 

 

 

JARJ.A.R.

co: čtvrtstoletí Jednotky akademického rapu
kdy: 17.listopadu - Lucerna

Sváteční sedmnáctý listopad je mimo jiné spojený s výročím prvního koncertu J.A.R.. Jejich letošní narozeniny se zakulatily do čísla 25, o to větší mejdan se dá v pražské Lucerně očekávat. Jednotku akademického rapu kolem zakládajícího tria Romana Holého, Oto Klempíře a Michaela V. přijdou podpořit např. Vladimir 518, Matěj Ruppert, Tereza Černochová, Vojta Dyk, Xavier Baumaxa či Markéta Foukalová. Tradičně se dají očekávat největší hity jako např. Jakýpak vokolky, Moj Šwiat, Papa Was A Rolling Stone, Maximig, Bulhaři, Metamegamastítko, Jsem pohodlný či Hamas.

 

 

 

zebra katzZEBRA KATZ

co: queer rap opět v Česku
kdy: 20. listopadu, MeetFactory

Už jsme tu měli Mikky Blanca, který se po loňské premiéře vrátil na letošní Creepko a následný menší koncert v Basement Baru. Na kutnohorský festival bohužel nedorazil Le1f, proto se dalším zástupcem queer rapové scény stává Zebra Katz. Za svou poměrně krátkou kariéru stihl spolupracovat s Lanou Del Rey i Diplem, na jeho labelu Mad Decent vydává svou aktuální tvorbu. Největší úspěch Katze zaznamenal singl Ima Read, na jehož jednom remixu zahostoval mimo jiné i Tricky, druhý si zase vzala částečně do parády Azealia Banks. 20. listopadu to bude pravděpodobně kratší, zato hodně intenzivní show.

 

 

 

Dan LandaDANIEL LANDA

co: kouzelník Žito vyráží na turné s hvězdnou kapelou
kdy: 21. listopadu - 29. listopadu

Po nedávném představení nového hudebního klipu Šmouha chystá Daniel Landa velké turné po pěti sportovních halách v Česku i na Slovensku. Během koncertů, které se netradičně odehrají na kruhových pódiích, podpoří Landu čeští muzikanti s bohatými zkušenostmi a barvitou historií: Tomáš Vartecký, Miloš Meier, Jakub Antl a Karel Mařík. "Kapela je naprosto fantastická. Vládne výborná nálada a skvělý duch. Naše koncerty budou nabity obrovskou energií," pochvaluje si Daniel Landa. V programu turné je Bratislava, Ostrava, Pardubice, Brno a Praha.

 

 

 

 

east india youthEAST INDIA YOUTH

co: anglický elektronický wonder boy i u nás
kdy: 25. listopadu - Palác Akropolis, Praha

Další jméno z trenčínské Pohody u nás. O půlnoci tam letos málem na konci svého setu rozcupoval svůj laptop s klávesami. Svou one-man show zakládá na písních ze svého ani ne rok starého debutu inspirovaného písněmi od Sufjana Stevense, Björk, Philipa Glasse nebo Fuck Buttons. Kvality desky Total Strife Forever podporuje i nominace na Mercury Prize, ve které bojoval i po boku Anny Calvi, Damona Albarna nebo Polar Bear, kteří u nás vystoupí o týden dříve. Pokud bude exhibovat William Doyle, jak zní umělcovo občanské jméno, stejně jako v šapitó na Pohodě, roztančené finále nenechá jednoho epileptika v klidu. Třikrát tak větší enrgie než sálá z nahrávek.

 

 

 

tina turner 08 1TINA TURNER

co: prostě nejlepší Tina slaví pětasedmdesátku
kdy: 26. listopadu

Tina Turner, vlastním jménem Anna Mae Bullock, se na hudební scéně pohybuje už od padesátých let. Kariéru odstartovala jako doprovodná zpěvačka v kapele svého pozdějšího manžela Ikea Turnera Kings of Rhytm. Během své sólové kariéry získala osm cen Grammy a natočila devět alb, to poslední před patnácti lety. V roce 1991 byla uvedena do Rock and Roll Hall of Fame. Tina je mimo jiné známá pro svá energická vystoupení, jež ji vysloužili přívlastek rocková babička. V roce 2009 naposledy vystupovala v Praze.

 

 

 


 

 

george harrison

VZPOMÍNÁME: GEORGE HARRISON

George je brouk, o kterém se mluví nejméně. Nejmenší zřetel na něj jako předního kytaristu kapely nebyl brán jen ze stran publika, ale i samotných Beatles. Ti jeho ambice psát písničky příliš nepodporovali, přesto za songy jako While My Guitar Gently Weeps nebo Here Comes the Sun stojí právě George. On se tak vyřádil na četných vysoce hodnocených sólových projektech. Jeho zájem se kromě kytary rozšířil i na hudební a filmovou produkci, humanitární aktivity a sympatie s indickou hudbou, mystikou i hinduismem. Skromný inovační kytarista zemřel 29. listopadu 2001 po prohraném boji s rakovinou plic. {vypnoutlink:Tina,Pink,Banks}

 

 

 

text: Petr Adámek, Alena Bílková, Ondřej Bambas, Jarda Hudec

 

 


 

Pink Floyd2014 - Harry Borden TOP

zavřít