Na co se těšit v prosinci: 12 tipů iREPORT.cz

Vydáno 03.12.2014 | autor: redakce

Čekání na porci bramborového salátu s kaprem si v prosinci můžete zkrátit třeba na koncertě Lennyho Kravitze nebo někoho z domácích jmen jako Tata Bojs, Vypsaná fiXa nebo Monkey Business. Nebo si aspoň poslechněte nové album Vojty Dyka nebo Smashing Pumpkins. A když už budete psát Ježíškovi, připojte gratulaci Eddie Vedderovi k jeho padesátinám.

Na co se těšit v prosinci: 12 tipů iREPORT.cz Na co se těšit v prosinci: 12 tipů iREPORT.cz

 

Vojta Dyk - deska - COVVOJTA DYK

co: populární český zpěvák má konečně Desku
kdy: 5. prosince

Zkraje měsíce vychází první sólo album Vojty Dyka. Nahrávka se strohým názvem Deska vznikla za doprovodu brněnského B-Side Bandu, s nímž někdejší zpěvák Nightwork absolvuje i obsáhlé jarní turné. Autorsky se na Vojtově prvotině, která je ve znamení swingu a jazzpopu, podíleli např. Ondřej Brousek či Boris Urbánek. Závěrečný mix Desky proběhl v New Yorku pod dohledem zkušeného soundengineera Phila Bully (Whitney Houston, Chaka Khan ad.).

 

 

 

 

 

lunchmeatLUNCHMEAT

co: Lunchmeat slaví v Neone
kdy: 5. prosince - Neone, Praha

Na další ročník populárního audiovizuálního festivalu Lunchmeat si budeme muset počkat, až se oteplí. Tvůrci jedinečné taneční zábavy v Praze ale nezahálejí a k Mikuláši přináší nadílku více než narozeninovou. Na oslavu existence svého úspěšného studia, které se podílelo i na několika zakázkách světových firem a akcích prezentujících českou značku i za našimi hranicemi, se první prosincový pátek rozjede v klubu Neone a jeho přilehlých prostorech mejdan. O hudbu se v hlavním čase postarají britští hosté Untold a Girl Unit, jehož hit Wut patří již ke klasice současné taneční hudby. (foto: Kryštof Hlůže)

 

 

 

Selah Sue 2014SELAH SUE

co: vyprodá Selah Sue Roxy i podruhé?
kdy: 7. prosince - Roxy, Praha

Belgický pěvecký zázrak Selah Sue až začátkem příštího roku vydá svou druhou desku, přesto se k nám 7. prosince podívá už potřetí. Opět vystoupí v klubu Roxy, který před dvěma lety s přehledem vyprodala. Mezi její největší hity patří písně This World a Raggamuffin. Aktuální singl se jmenuje Alone a na internetu je slyšet i Together, duet s Childishem Gambino. Přijďte si poslechnout, kam se posunula tvorba blonďaté zpěvačky s výrazným hlasem, která s oblibou míchá i černošské hudební styly.

 

 

 

gusgusGUSGUS

co: severská posádka dopluje ve skvělé formě i do Prahy
kdy: 9. prosince - MeetFactory, Praha

Po šesti letech se do Prahy vracejí islandští GusGus. Během necelých dvaceti let existence prošli od triphopových počátků přes houseové a tranceové odbočky až k současnému zvuku novinky Mexico, která vyšla letos v červnu. Složení kapely se pravidelně obměňuje, v současnosti se ustálilo na čtveřici Birgir "Biggi" Thorarinsson, Daníel Ágúst, Högni Egilsson a Stephan "President Bongo" Stephensen a podle čerstvých svědectví jsou v životní koncertní formě. Před GusGus se v živém setu představí Jacob Korn z drážďanské partičky Uncanny Valley.

 

 

 

 

Smashing Pumpkins Monuments To An Elegy COVTHE SMASHING PUMPKINS

co: do béžova zabarvené dýně vydávají desátou desku
kdy: 9. prosince

Prosincový seznam vycházejících desek je poměrně krátký a zatímco se objevují první žebříčky nejlepších desek letoška, Billy Corgan oficiálně představí svou novou desku 9. prosince. Na nové desce Monuments To An Elegy se podílel i Tommy Lee z Mötley Crüe a Jeff Schroeder, který je jediným potvrzeným spoluhráčem působícím v předešlé sestavě. The Smashing Pumpkins anoncovali novinku singlem Being Beige, zatím poslední ukázkou je píseň Drum + Fire. Album obsahuje devět písní a v příštím roce by na něj mělo navázat pokračování pojmenované Day For Night.

 

 

 

Monkeys2MONKEY BUSINESS

co: vyznavači dobrých mrvů lákají na spoustu hostů
kdy: 10.-11. prosince - Lucerna Music Bar, Praha

Po loňském vánočním koncertě v Lucerna Music Baru, který byl během dvou týdnů vyprodán, si letos dají Monkey Business rovnou dvoják. Během obou večerů - jak je u kapely zvykem - je bude doprovázet mnoho hostů: 10.  prosince přijdou Money Business podpořit zpěvák Mig 21 Jiří Macháček a zpěvačky. O den později se v Lucerna Music Baru zastaví Petr Váša, Marek Eben a Lenny. Monkey Business mají za sebou úspěšné jarní a zimní podzimní turné s názvem Vyznavači dobrých mrvů, pražský dvoják tedy bude symbolickou tečkou za koncertním rokem.

 

 

 

 

Tata Bojs mail foto PolaroidLove - SupraphonTATA BOJS

co: jak zní dvě nové písně kluků z Hanspaulky?
kdy: 16. prosince - Fléda, Brno + 18. prosince - Divadlo Archa, Praha

Tata Bojs nespí ani před Vánocemi. Na závěr roku chystají dvě skladby, Antikvariát a S ní. Ty vydají na desetipalcovém vinylu Strana A a slavnostně je představí naživo na dvou speciálních koncertech. K oběma písním vznikají i videoklipy. Ve spolupráci s projektem Samosebou.cz pak mohou fanoušci vyhrát zmíněný podepsaný vinyl, vstupy na pražský koncert a možnost setkání se členy Tata Bojs.

 

 

 

 

 

vypsanáfixaVYPSANÁ FIXA

co: kdo bude v Lucerně malý ýmo a kdo princezna?
kdy: 17. prosince - Lucerna, Praha

Turné Vypsané fiXy se blíží do finále. Márdi a spol. mají před sebou poslední čtyři koncerty. Jeden v rodných Pardubicích a ten vůbec největší v pražské Lucerně. Jak napovídá název celého turné Před náma jedeme my, kapela se během turné rozhodla předskočit sama sobě a v akustické podobě i v Lucerně zazní set písní, které fiXa běžně na koncertech nehraje, ale fanoušci je často vyžadují. Zazní tak i písně z prvních demosnímků a prvních nahrávek. Vypsaná fiXa bude také jedním z koncertních hostů vyhlášení ankety Žebřík 2014 Bacardi Music Awards - 13. března 2015 v DEPO Plzeň.

 

 

monoMONO

co: známá japonská formace opět v Praze
kdy: 17. prosince – Podnik, Praha

Pokud poslucháte post-rock, jistě jste se museli za nějaký čas dostat k muzice této japonské čtveřice. Jistě také víte, že jejich hudba není v žádném případě monotématická, s letošní dvojitou deskou The Last Dawn a Rays Of Darkness to platí dvojnásob. Poté, co na posledních nahrávkách nechávali posluchače uklidňovat orchestrem a klidnějšími skladbami, dostali nyní opět chuť vrátit se k syrovějšímu zvuku postavěného na kytarách. Koncerty v Paláci Akropolis včetně posledního v Divadle Dobeška patří k tomu nejlepšímu, co v Praze z daného žánru zaznělo, vystoupení v Podniku tak jistě nebude výjimkou.

 

 

 

nová růžeNOVÁ RŮŽE

co: comeback slavné sestavy po 22 letech
kdy: 18. prosince - Roxy, Praha

Vilém Čok, Ota Balage, Petr Roškaňuk a František Hönig ukončili spolupráci po dvou vydařených albech už začátkem 90. let, na podzim tohoto roku se však překvapivě rozhodli Novou růži znovu nechat rozkvést. Zatím jen na jediném koncertě - 18. prosince v klubu Roxy. Současně vychází remasterovaná diskografie kapely, doplněná o bonusy. O tom, jaký bude další osud jedné z prvních českých supergroup, rozhodne právě toto pražské vystoupení.

 

 

 

 

 

Lenny Kravitz 2014 SQLENNY KRAVITZ

co: uzdravený rockový sex-symbol má spoustu síly na náhradní koncert
kdy: 19. prosince - O2 arena, Praha

Koncert Lennyho Kravitze v pražské O2 areně plánovaný na 13. listopadu překazilo náhlé onemocnění jen dva dny před samotnou show. Zpěvákově managementu a českému pořadateli se však podařilo nalézt rychlé řešení a rocková ikona dorazí do Prahy s měsíčním zpožděním pár dní před Vánoci. Kromě největších hitů jako Fly Away, Are You Gonna Go My Way, Believe, Again nebo American Woman zazní v největší české aréně i materiál z jeho letošní, v pořadí desáté řadové desky Strut. Zpěvák, skladatel a multiinstrumentalista se do Prahy vrátí po třech letech.

 

 

 

pearl jamEDDIE VEDDER

co: připijme lahví vína Eddiemu k padesátinám!
kdy: 23. prosince

Již od roku 1990 si Eddie Vedder získává přízeň rockových posluchačů po celém světě. Přestože si několikrát prošel se svou skupinou těžkým obdobím, na pódiích setrvali dodnes. Vystoupení Pearl Jam patří bez debat k tomu nejlepšímu, co můžete živé hudbě zažít, o čemž jsme se několikrát přesvědčili i u nás. Eddie se ale věnuje i sólové tvorbě, díky níž nám ukázal, jak zní písničkářství s ukulele i jak dobrodružný může být útěk do divočiny. Nejortodoxnější fanoušci seattleské scény slaví Vánoce dříve, neboť den před Štědrým dnem se narodil novodobý Ježíš se surfem v podpaží, kytarou na zádech a lahví vína v ruce. Vše nejlepší přejeme Eddiemu Vedderovi k padesátce a těšíme se na další setkání. {vypnoutlink:Korn,Sue,Kryštof,Lenny}

 

 


text: Petr Adámek, Ondřej Bambas, Jarda Hudec, Daniel Maršalík

 


Lenny Kravitz-113 TOP

zavřít