Nejlepší písně o dešti aneb TOP 12 zmoklých songů

Vydáno 07.12.2014 | autor: redakce

Když v Česku zaprší, paralyzuje se doprava i život. Tedy aspoň pokud se jedná o mrznoucí déšť, který k nám zavítal v tomto týdnu. Jak se s deštěm vyrovnávají muzikanti, si připomeňme v následujících dvanácti ukázkách. Někoho štve, někomu zpackal svatbu, někoho spojuje, někdo ho vzývá a někdo se snaží být mezi kapkami sexy.

Nejlepší písně o dešti aneb TOP 12 zmoklých songů Nejlepší písně o dešti aneb TOP 12 zmoklých songů

 

GUNS N' ROSES - NOVEMBER RAIN: Bouře v hitparádách

Jeden z nejepičtějších videoklipů vůbec. Píseň byla vydána roku 1992, ale Axl Rose na ní pracoval už od roku '83. Původně měl filmovo-hudební epos 25 minut, výsledný střih se smrskl na minut 9. S tak netradiční délkou se November Rain stala nejdelší písní, která se kdy umístila v top 10. S nadstandardní stopáží se deejové i dramaturgové hudebních televizí vyrovnávali tím, že usekávali poslední dvě minuty, čímž příběh Dela Jamese z knihy The Language Of Fear ztrácel pointu. Deštěm smetené svatební veselí Axla Rose s jeho tehdejší skutečnou přítelkyní totiž pokračuje pohřbem nevěsty. Zatímco v prvních 7 minutách písně zpívá: "Každej potřebuje čas sám pro sebe...", ve finále nad rakví Axl s orchestrem obrací: "Každej někoho potřebuje!"

MARIE ROTTROVÁ - LÁSKO VONÍŠ DEŠTĚM: Voní i Ozzy Osbourne deštěm?

Co mají společného Black Sabbath a Marie Rottrová? Tato zdánlivě absurdní otázka má jednoduchou odpověď: melodii skladby Lásko voníš deštěm, v původním provedení birminghamské sestavy She's Gone. Tklivou baladu o rozchodu otextoval do češtiny Jarek Nohavica a zatímco pro Ozzyho a spol. neznamenala větší hit a kapela ji nikdy nezařadila do koncertního setlistu, v provedení Marie Rottrové jde dodnes o jeden z pilířů v jejím repertoáru. Zajímavostí celého příběhu je skutečnost, že vinyl Black Sabbath s touto písní objevila během jedné ze zahraničních cest sama Rottrová, původně s úmyslem dárku pro své syny. Pak ovšem z gramofonu slyšela Ozzyho jímavé "Oh my baby..."

 

B.J. THOMAS - RAINDROPS KEEP FALLIN ON MY HEAD: Když Slunce zrovna nepracuje

Patrně nejúspěšnější skladbou v tomto výběru je soundtracková Raindrops Keep Fallin' on My Head. Proslavil ji western Butch Cassidy and the Sundance Kid s neodolatelnou dvojicí Paul Newman a Robert Redford v hlavních rolích. Pozitivní píseň s roztomilým textem "Dešťové kapky stále padají na mojí hlavu, tak jsem se pobavil se Sluncem a sdělil jsem mu, že se mi nelíbí, jak dělá svoji práci." získala Oscara za nejlepší původní filmový song a v dalším průběhu let se objevila v mnoha dalších filmech. O méně či více povedené covery se postarali např. Dionne Warwick s Kelis, Barry Manilow nebo dokonce David Hasselhoff.

 

 

MIKA - RAIN: Jak se v dešti stylově rozejít

Po úspěchu své cukrové prvotiny Live In Cartoon Motion přišel v roce 2009 Mika s druhým albem, kde jako singl číslo dvě figuruje právě píseň Rain. Text je inspirován jedním z Mikových rozchodových dopisů. Otrávený rým zpěvák zabalil do tanečního rytmu, aby tak lehkovážně umocnil jeho význam. Ve smyčci podbarveném nadávání na upršené, šedivé dny Mika skotačí jako Shakespearův Puk po lese v Essexu. Až budete sedět ve voze za zamlženým okénkem vy, naštvaní na déšť a stereotyp, na pedál si dupněte právě s Mikou. "Baby, I hate days like this!".

 

 

 

BILLY MYERS - KISS THE RAIN: Chybím ti?

Kiss The Rain ve své době vystřelil Billie Myers na vrchol. Tj. po bok zpěvaček jako Sarah McLachlan a Tracy Chapman. To jistě i díky produkci Desmond Childa, který spolupracoval s takovými špičkami jako Aerosmith, Bon Jovi nebo Joan Jett. Nápad na název písně vznikl údajně tak, že Desmond slovní obrat o políbení deště slyšel v písni Glycerine od Bush. Z písně čiší pocit odcizení a touha po blízkosti, kterou je schopna zajistit pouze obloha, pod kterou se všichni nacházíme, a z ní padající déšť. Kiss the Rain je nejsilnější a dodnes prakticky jediný hit zpěvačky.

 

 

TOTO - AFRICA: Žehnání dešti

David Paich složil píseň Africa po zhlédnutí dokumentu o utrpení obyvatel afrického kontinentu. Sám si při tom kladl otázku - Jak vlastně může běloch napsat píseň o Africe, když tam nikdy nebyl? Atmosféru tak v písni navozují elektrické napodobeniny nástrojů jako marimba a kalimba. Příběh písně je o pomyslném cestovateli a jeho rozhodování se mezi dívkou a černým kontinentem. Někteří v příběhu vidí inspiraci příběhem Ernesta Hemingwaye. Píseň se tak zpopularizovala, že se stala hymnou americké fotbalové asociace a objevila se i v několika seriálech, např. Scrubs.

 

 

BACKSTREET BOYS - QUIT PLAYING GAMES WITH MY HEART: Kapky na vypracované hrudi

Backstreet Boys nebyli v polovině devadesátých let zdaleka prvním boybandem, avšak jejich debut s megahity jako Get Down, Quit Playing Games (with My Heart) nebo I'll Never Break Your Heart znamenal ohromný celosvětový úspěch. Recept byl jednoduchý a dodnes fungující: skupinka mladých, pohledných hochů s rádoby procítěnými pohledy a slůvky o nekončící lásce na rtech. V písni Quit Palying Games With My Heart pak A. J., Howie, Nick, Kevin a Brian nasadili vůbec nejostřejší kalibr: déšť smáčející jejich rozhalené košile. Přestože tento song není vysloveně o dešti, existuje pro náctileté fanynky víc hot motiv než dešt stékající po polonahých hrudích jejich miláčků...?

 

 

EURYTHMICS - Here Comes the Rain Again: Už zase prší

"Už zase prší," banální věta, kterou každý z nás pronesl za život nesčetněkrát. Stejně tak Annie Lennox u okna v jednom hotelovém pokoji poté, co se pohádala se svým parťákem Davem Stewartem. Vznikl tak začátek textu jedné z jejich nejslavnějších písní. Bolestivý text o neopětované lásce podtrhují záběry neutěšené přírody a smyčce komponované slavným Michaelem Kamenem. Synthpopová skladba letos oslavila 30 let od svého vzniku, před dvěma lety ji do zvukově modernějšího, avšak neméně emotivního kabátku převlékla Macy Gray.

 

 

 

THE DECEMBERIST - RAINCOAT SONG: Nebraňme se dešti

I v prosinci může pršet, na svém EP ze série Always The Bridesmaid tak The Decemberists věnují dešti hned dvě písně. Jedna je inspirována rekordně deštivému roku, druhá glosuje, že někdy může mít ochrana před deštěm i negativní účinky. Ne vždy se nám musí dařit, ale třeba se naučit, jak se s problémy správně vypořádat. Americká indie folková parta u nás možná není tak populární jako například jejich kolegové Death Cab For Cutie, nicméně ve Spojených státech jsou v širším povědomí nejen díky obamovské kampani, ale také účastí v epizodě Simpsonů. A v současnosti navíc lákají na svou sedmou desku, která vyjde zkraje nastávajícího roku.


JERMAINE JACKSON A PIA ZADORA - WHEN THE RAIN BEGINS TO FALL: Stále můžeme vidět světlo, které září pro tebe a pro mě

Osmdesátkový sci-fi muzikál Voyage Of The Rock Aliens jste pravděpodobně neviděli, ale tuto píseň nazpívanou hlavní představitelkou Piou Zadorou s bratrem Michaela Jacksona znát asi budete. Duet, který je rovněž oblíbenou položkou úzkého repertoáru Radiožurnálu, v sobě kombinuje tradiční spojení lásky s deštěm. "...A když začne déšť padat, budu slunečním svitem ve tvém životě..." zpívá se v refrénu písně, která byla proslavena právě díky videoklipu doplňující vizuál béčkového snímku. Pokud máte po svém boku někoho, kdo "vás chytne, když spadnete", bude vše v pořádku a nějaký déšť vám rozhodně vadit nebude. A pokud jsou pro vás podobné kecy příliš romantické, alespoň si u songu můžete dobře zacvičit.

 

GENE KELLY – SINGIN' IN THE RAIN:  Zpívám a tančím v dešti!

Nikdy vám nebude v dešti radostněji než s touto písní. Téměř každý z vás si ji minimálně jednou při veselejší procházce deštěm připomněl. Scéna ze stejnojmenného filmu s Genem Kellym v titulní roli je ikonická stejně jako melodie, která byla před necelými deseti lety oprášena novou verzí od Mint Royale. Původní skladba vznikla již na konci dvacátých let miulého století, proslavil ji však až právě hollywoodský snímek o více jak dvacet let později. Aktuální sychravé počasí, při němž více budete myslet asi na zapnuté topení než na hřejivý pocit lásky, vás k tanci nesvede, ale pokud budete za mrholení odcházet ráno do práce či školy, alespoň si písní můžete o trochu zlepšit náladu.

 

MADONNA - RAIN: Déšť bouře přináší, poprvé slyším své srdce zpívat

Eroticky nabité album od Madonny z roku 1992 v sobě nese i tuhle pohodovou baladu vzývající déšť. Přestože se skladba více hodí k letním dešťům, díky chladnějšímu, do modra laděnému videoklipu si ji můžete vychutnat i za dlouhých zimních večerů. Madonna skladbu živě příliš neprezentovala, po turné v 93. roce se do setlistu vrátila v remixované verzi až s koncerty Sticky & Sweet Tour. Zda se více týká pocitům lásky, nebo v sobě nese daleko vášnivější vyznění, není tak důležité. Píseň odráží počátek devadesátých let, kdy byla zpěvačka ve vrcholné formě, svůj náboj ale skladba neztrácí ani po dvaceti letech a k melancholickým až romantickým vzpomínkám, kdy jste nejlépe schováni za oknem, koresponduje s mokrým počasím perfektně. {vypnoutlink:Death,Kiss}

 

 

text: Alena Bílková, Ondřej Bambas, Petr Adámek

 


 

rainsongs TOP

zavřít