TOP 15 nejlepších domácích videoklipů roku 2014 (I.)

Vydáno 17.01.2015 | autor: redakce

Po ohlédnutí za nejpovedenějšími domácí alby loňského roku a představení nejzajímavějších nových interpretů jsme si vzali na mušku nejlepší klipy z domácí produkce. V prvním ze dvou dílů se můžete podívat na vydařená videa Tata Bojs, PSH, Calm Season nebo Birds and Wolves.

TOP 15 nejlepších domácích videoklipů roku 2014 (I.) TOP 15 nejlepších domácích videoklipů roku 2014 (I.)

 

 

TATA BOJS - Antikvariát

Nová deska Tatabojs je sice teprve ve fázi vývinu, ale kapela na konci minulého roku stihla vydat ochutnávkový vinyl SP Strana A se dvěma skladbami a k oběma natočit nápadité videoklipy. Režisér Antikvariátu Štěpán FOK Vodrážka do klipu nahustil snad všechna hororová klišé. Dva páry odjíždí na dovolenou a na cestu si vypůjčí v půjčovně filmů u podezřelého vypadajícího týpka horor. Chlápek je pak sleduje a postupně vraždí, zároveň natáčí na kameru. Oba páry se pak stanou hrdiny nového příběhu, který pán z půjčovny umístí do regálu mezi ostatní horory. (Nikola Illeová)

 

 

 

ZRNÍ - Loďky

Zrní letos vydali nejen úspěšnou desku Následuj kojota, ale díky finanční podpoře svých fanoušků i dvojvinyl, který doplňuje album o dalších šest písní. Jednou z bonusových písní jsou právě Loďky, k nimž vznikl i napůl animovaný, napůl hraný videoklip. Režie se ujal Jakub Čermák alias Cermaque, sám hudebník a básník. V klipu diváka přenese do atmosféry filmů Karla Zemana, mezi námořníky a origami loďky. Ilustruje starý známý příběh, kdy námořník opouští svou milou a odplouvá na širé moře. Kromě členů kapely se v klipu mihne se saxofonem i Barbora Kratochvílová ze skupiny DVA. (Nikola Illeová)

 

 

 

PSH - Já to řikal 

Když v roce 2010 vydali PSH album s názvem Epilog, všechny skladby naznačovaly, že se tahle legendární hip hopová kapela na čas se svými fanoušky loučí. Loni v létě ale Peneři vypustili nový klip, který už má dnes na YouTube téměř milion a půl zhlédnutí. Trojice v něm prochází Prahou a zmiňuje, co všechno říkali a měli v tom pravdu. K tomu jim sekundují jiní slavní nejen rapoví muzikanti: například Kay Buriánek, Matyáš Vorda, Marpo nebo DJ Wich. A kdo říkal, že PSH se vrátí v mnohem lepší formě, než kdy dřív, měl pravdu. Skladba Já to řikal je dobře stravitelná i pro ty, kteří nejsou zrovna fanoušky rapu. (Hedvika Pajerová)

 

 

CALM SEASON - Výhled 

Duo Adam Vopička a Terezie Kovalová se rozhodlo svoje druhé album Symboly nahrát v češtině. Symboly je nabitý a i videoklip k písni Výhled. Klip, který se natáčel v téměř pohádkovém lese v Českém ráji, zobrazuje boj protikladů. Muže a ženy? Ohně a vody? Lásky a nenávisti? Takto by se dalo pokračovat do nekonečna. Bez sebe však tyto kontrasty pozbývají svůj význam. Ačkoli oheň a voda, které jsou konkrétně v klipu zobrazeny, spolu fungovat nemohou, najdou se i protiklady, které fungují přímo skvěle. Příklad si můžeme vzít ze samotných Calm Season. (David Stoklas)

 

 

 

BIRDS AND WOLVES - Má 

Únava civilizací a očividná inspirace Krakauerovým románem Útěk do divočiny dala za vznik skvělému videoklipu k singlu . Utéct od všech starostí, stresu a uzavřít dohodu s přírodou napadne jistě občas každého z nás. Naivní vidina idylické harmonie mezi námi a naší sploditelkou však může mít úplně jiné následky, než očekáváme a naše shledání s dávnou zatracenou matkou může být nepříjemné, až se nakonec vrátíme k té adoptivní maceše, která si nás tak okázale hýčká - civilizaci. V klipu si zahráli dva členové kapely Honza Vegy Táborský a Lukáš Sochor, kteří jsou dle slov kapely jediní ze skupiny, kteří se takto rádi předvádí. (Nikola Illeová)

 

 

SHADOW AREA - Clarity Night 

První oficiální video strážnických metalcoristů Shadow Area si na nic nehraje. Ačkoliv by na první pohled mohlo prostředí starých zašlých umýváren působit jako klišé, video na něm v žádném případě nestaví - v hlavní roli videa je především kapela. Shadow Area vsadili na upřímnost a pro vlastní reprezentaci se rozhodli natočit video, které se soustředí na samotnou hrající kapelu. Ruku v ruce s jejich hektickou hudbou a energickým vystupováním jdou především rychlé střihy videa, které jasně vystihují podstatu písně i ducha kapely. (Jan Čapek)

 

 

 

FRESH OUT OF THE BUS - Philistines, Sheep and Squiers 

Z poměrně čerstvého videa nitranského tria je, stejně jako z doprovodné skladby cítit velký důraz na estetično. Minimalismus klipu zaměřený na intimní záběry hrajících muzikantů a působivou hru světel a stínů podtrhuje éterickou atmosféru hudby a vývoj vizuálů v těsném závěsu následuje dynamiku písně. Výsledek tak působí jako víc než jen videoklip - díky dokonalé souhře obou složek působí dojmem, jako by hudba a video cíleně vznikly jako pečlivě promyšlený audiovizuální celek. (Jan Čapek)

 


text: Nikola Illeová, Jan Čapek, David Stoklas, Hedvika Pajerová

 


 

Tata Bojs mail foto PolaroidLove - Supraphon TOP

zavřít