TOP 15 nejlepších domácích videoklipů roku 2014 (II.)

Vydáno 18.01.2015 | autor: redakce

Po první várce nejzajímavějších domácích klipů loňského roku završujeme přehled dalšími osmi kousky. Je nejlepším domácích videem to od Xindla X, Řezníka, Kieslowski, Vanessy nebo kapely Stroy?

TOP 15 nejlepších domácích videoklipů roku 2014 (II.) TOP 15 nejlepších domácích videoklipů roku 2014 (II.)

 

 

STROY - Adam Reborn

Na co letos Michal Skořepa, Miloš Meier a Jakub Antl aka Stroy sáhli, to se jim podařilo. Na podzim vydali povedený debut Adam Reborn a portál Bandzone.cz je označil za jednu z velkých nadějí roku. V polovině prosince zvítězili v národním kole soutěže GBOB, což jim zajistilo účast ve světovém finále, které se bude konat za dva měsíce v Oslu. Kromě toho potvrdila kapela svůj smysl pro perfekcionismus i videoklipem k eponymnímu singlu Adam Reborn v režii frontmana Michala Skořepy. Skvělé kostýmy (zejména strom v podání Viktora Dyka), působivý příběh a efektní slow-motion záběry činí z videa velmi ultimátní podívanou. (Petr Adámek)

 

 

VLADIMIR 518 ft. SEPAR, REFEW prod. MIKE T - Tady vládnu já

Rap o rapu je od nepaměti tabu. Nebo je to svatá věc? Jeden z nejlepších současných českých rapperů, Vladimir 518, ukazuje, že se téhle konfrontace nebojí a společně s mladou dvojicí Separ a Refew vydává pod taktovkou Mike Trafika rapovou skladbu čistě o rapu. Videoklip diváky zavede do lunaparku, kde jsou k vidění rozličné atrakce: houpačky, Vladimir bombící zeď ohněm, siláci, tanečníci electric boogie, roztleskávačky nebo tanečnice twerkingu. I když je videoklip plný nicneříkajících sdělení a účelově hezkých záběrů, poselství je jasné. Ve vodách českého rapu vládne Vladimir 518 a jeho label Bigg Boss. (Hedvika Pajerová)

 

 

XINDL X - Barbína

V době, kdy byl Xindl X ještě undergroundový písničkář, hrával na koncertech jako přídavek cover legendární diskotékové vypalovačky devadesátých let s názvem Barbie Girl od skupiny Aqua. Původní verzi učesal, vypustil průpovídky typu "come on, Barbie, pojď na párty, dáme si tam teplý párky". Videoklip ukazuje touhu žen mít padesát kilo, dlouhé blonďaté vlasy, růžového pudla a prsa velikosti alespoň C. Protože bez toho klíčky od BMW prostě není možné získat. Naštěstí je tady tuna make-upu, photoshop a plastické operace čehokoliv. Ale i tenhle klip vyvrcholí happyendem: krása je pomíjivá a barbíny nakonec odmete uklízečka. (Hedvika Pajerová)

 

 

KIESLOWSKI - Doteky

Jen málo nahrávek loňského roku má v sobě tak hluboký emocionální náboj jako Mezi lopatky. Kieslowski na svém třetím studiovém albu míří bez slovních příkras až na dřeň mezilidských vztahů. Témata lásky, zlomených srdcí, důvěry nebo porozumění jako by měla stejného jmenovatele: chladná duševní deziluze podobná vystřízlivění v pozdním nedělním odpoledni. S touto symbolikou si hraje i videoklip k písni Doteky. Zatímco na desce najdeme i světlé momenty, v syrovém klipu, v němž můžete spatřit mladou hereckou naději Johanu Matouškovou, už pro naději není čas... "Zbyly jen doteky mezi lopatky dýkou." (Petr Adámek)

 

 

VANESSA - Smutný pán

Animovaný videoklip jedné z nejkontroverznějších kapel současné scény pochází z dílny výtvarníka Jana Gemrota. Hlavní hrdina je, jak jinak, smutný pán, s vzezřením hipstera. Jeho životem je práce v kóji nudného a šedivého open office. Když jednoho dne dostane výpověď, vrací se domů dřív a nastává čas na klasické klišé: manželka přistižená při nevěře. Smutný hipster na nic nečeká, vezme brokovnici a všechny, co mu kdy ublížili, postřílí. Na útěku před spravedlností mu v sebevraždě zabrání Vanessa přilétající vrtulníkem. Mezi vrcholy videoklipu patří ustřelená vagína pohybující se jako pavouk, měsíc s tváří Hitlera a dnes už legendární šňupání z Bible. (Hedvika Pajerová)

 

 

ŘEZNÍK - Patrick Bateman

Téměř před rokem nechal Řezník, přední český představitel stylu horrorcore, ožít postavu novely American Psycho. Patrick Bateman je záporný hrdina toho nejtvrdšího kalibru. Pod záminkou kamarádství opíjí důvěřivce, aby ho potom mohl zabít sekerou a rapovat nad jeho mrtvolou naloženou ve vaně. Slibně rozvíjející se večer přeruší vraždou polonahých krasavic, které rozřeže motorovou pilou. Proč to vlastně dělá? Nemůže totiž být šťastný, pokud jsou na světě i jiní lidé, zejména pak ti hloupí, tlustí nebo oškliví a zabíjení je jeho způsob přiblížení se ráji. Lidé slabší povahy a fanoušci Mattoni by se na videoklip dívat neměli. (Hedvika Pajerová)

 

 

DARK GAMBALLE - Mixér

Vyškovští Dark Gamballe patří mezi nejpilnější tvrdě-rockové sestavy v Česku. Od roku 1998 vydávali nahrávky s pravidelnou dvouletou periodou, jíž narušila až poslední deska Zatím dobrý, která se o rok opozdila. Zatím poslední klip ke skladbě Mixér pak potvrzuje, že pro kapelu je vizuální stránka stejně důležitá jako ta hudební. Zmíněnému videu dominuje postava extravagantní chlápka v makovicovém poli (tatér Michal Sucharda z jejich rodného Vyškova) se spolu nesouvisejícími prostřihy baletek a frontmana Deseda za psacím strojem. Nechybí červené víno ani krev. To vše Dark Gamballe namixovali do Mixéru. (Petr Adámek)

 

 

PAVEL CALLTA - Zrzka

Třetí oficiální videoklip mladého srdíčkového muzikanta je natočen na motivy "jak jsem poznal vaši matku." Callta v něm vypráví příběh o neodolatelné zrzce, kterou nestydatě okukoval cestou v MHD. Protože se ale neodhodlal slečnu oslovit, než vystoupila, nezná její jméno, což ho v každém refrénu velmi trápí. Sice není jasné, jestli letní lovestory skončí happyendem, ale romantické hledání zrzky, pobíhání po vestibulu metra v tričku s nápisem Hero a zpívající zrzavé dětičky v klipu nechybí. Výsledek? Téměř dva miliony zhlédnutí. (Hedvika Pajerová)

 

 

text: Hedvika Pajerová, Petr Adámek

 


 

reznik  Patrik Bateman TOP

zavřít