TOP 7 nejlepších evropských festivalů 2015

Vydáno 16.02.2015 | autor: Ondřej Bambas

V USA už v dubnu proběhne Coachella. Opět vyprodaná. Podobně je na tom Glastonbury a to je jako jediný headliner potvrzen Lionel Richie. V Evropě je během léta plno zajímavých festivalů okupujících atraktivní pláže i umístěných v centrech měst. Vybrali jsme sedmičku nejatraktivnějších.

TOP 7 nejlepších evropských festivalů 2015 TOP 7 nejlepších evropských festivalů 2015


sziget den iv-32  atmoAtmosféra na festivalu Sziget 

 

PRIMAVERA

kdo: The Strokes, The Replacements, The Black Keys, Antony And The Johnsons, Interpol
kdy: 28. - 30. května 2015
kde: Barcelona, Španělsko

Za poslední roky se Primavera vypracovala mezi top světové festivaly a expandovala na další akce za hranicemi katalánské Barcelony. Patnáctý ročník pojali organizátoři více než velkolepě, a tak bude rozhodování, kterou z kapel na úkor té "lepší" oželet, hodně nesnadné. Když do tří dnů narvete hvězdy první ligy s The Strokes a The Black Keys v čele, hvězdy alternativní scény (Sun Kil Moon, Ariel Pink), vycházející hvědy (Ought, Viet Cong, Ibeyi) a přidáte k nim obnovené American Football, Ride nebo Sleater-Kinney, zkrátka nemůžete vidět všechno. Z města toho pak taky moc neuvidíte, ale za atmosféru na pobřeží Středozemního moře cesta na jih stojí.

 

ROCK AM RING / ROCK IM PARK

kdo: Foo Fighters, Slipknot, The Prodigy, Die Toten Hosen, Motörhead
kdy: 5. - 7. června 2015
kde: letiště Mendig/Vulkaneifel a Zeppelinfeld Nürnberg, Německo

Oproti britskému Download festivalu není tak tvrdý. Na rozdíl od rakouského Novarocku nevytahuje bizarnosti typu Davida Hasselhoffa. Megalomanská akce chytře vytvořená pro dvě místa ve stejný čas láká každoročně dohromady přes sto padesát tisíc fanoušků za (zejména) rockovou muzikou. Mezi přední světovou sebrankou nechybí ani domácí zástupci, letos reprezentováni například Marsimotem, Kraftklubem či nesmrtelnými Die Toten Hosen. Starší z dvojice festivalů se bude muset ke svému třicátému výročí vypořádat se změnou místa. Zdomácnělý Nürburgring bude nahrazen třicet kilometrů vzdáleným letištěm v Mendigu. Jak už ale ukázali organizátoři na tiskové konferenci, žádný problém by jim změna dělat neměla. Snad si i návštěvníci zvyknou.

 

INMUSIC

kdo: Placebo, Death Cab For Cutie, Eagles Of Death Metal, Black Rebel Motorcycle Club, Future Islands
kdy: 22. - 24. června 2015
kde: Záhřeb, Chorvatsko

V porovnání s ostatními představovanými festivaly působí line-up chorvatského INmusicu chudě, jeho kapacita je ale také několikanásobně menší. Pokud vás mrzí, že k nám nezavítají Jamiroquai a Arcade Fire (na Inmusic festivalu v roce 2011) nebo The Black Keys (hráli tam loni), vyražte do Záhřebu. Vstupenka stojí bez kempování momentálně pouhých 40 euro a výlet za hudbou si můžete prodloužit o cestu k moři. Žánrový rozptyl akce je poměrně široký, ale hlavní zaměření na kytarovky provází návštěvníky od začátku. Ne nadarmo bývá INmusic zařazován na vyšší pozice výročních žebříčků a získává ocenění světových médií.

 

ROCK WERCHTER

kdo: Foo Fighters, Muse, The Chemical Brothers, Sam Smith, Kasabian
kdy: 25. - 28. června 2015
kde: Werchter, Belgie

Belgie je posledních několik let věhlasná v oblasti hudby zejména díky Tomorrowlandu, který stvořil novou generaci tanečních eventů. V popředí se drží také žánrově rozmanitější Pukkelpop, ty největší kapely však jezdí kousek od Lovaně, místa ne příliš vzdáleného od bruselského letiště. Tam loni vystupovali například Kings Of Leon, Pearl Jam či Metallica. Ani pro letošek neubírají organizátoři na tempu, komu jsou však "přeexponovaní" Foo Fighters, Muse nebo Pharrell Williams příliš, potěší ho i ti menší - Hozier, Death Cab For Cutie, Royal Blood.

 

MELT!

kdo: Alt- J, Kylie Minogue, Giorgo Moroder, Erland Øye & The Rainbows, London Grammar
kdy: 17. - 19. července 2015
kde: Ferropolis, Německo

Industriál. Nejen shodné datum konání, ale také prostředí těžkých strojů dominujících prostoru mají neměcký Melt! s našimi Colours společné. Během posledních let se ovšem populární Melt! vyprofiloval více k elektronické hudbě a mezi nejatraktivnější časy patří až ty popůlnoční. Zajímavým lákadlem se zdá být pro letošek Kylie Minogue, jejíž uvedení dává o to větší smysl, když v programu najdeme Giorgio Morodera, s nímž nahrála australská diva nedávno skladbu. Mezi dosud oznámenými interprety dále figuruje Clark nebo London Grammar, chybět nemohou ani domácí producenti jako Claptone a tradiční Modeselektor představující ve Ferropolis více projektů.

 

OFF

kdo: Run The Jewels, Sunn O))), Girl Band, The Julie Ruin, Kristen
kdy: 7. - 9. srpna 2015
kde: Katovice, Polsko

Katovický festival má tu nejlepší pověst mezi alternativními akcemi. Nespadá mezi sešlosti, kde sice mezi návštěvníky zná každý každého, ale z programu je vám povědomé sotva jedno jméno, na druhou stranu Arctic Monkeys už by byli bráni za příliš komerční. Poláci v tom mají jasno a hudbě u nás víceméně klubové dávají prostor, díky čemuž hrají na festivalu jména kultovního vydavatelství Sub Pop. Alespoň se díky volnější sezóně na začátku srpna stihnou do Česka podívat některé z na východ mířících kapel, jako v uplynulých letech Cloud Nothings, Deafheaven nebo Neutral Milk Hotel. A někdy se za nimi kousek nad česko-slovenské hranice vyrazit vyplatí.

 

SZIGET

kdo: Robbie Williams, Alt-J, Florence + Machine, Awolnation, José González, Blasterjaxx
kdy: 10. - 17. srpna 2015
kde: Budapešť, Maďarsko

Glastonbury východu. Bude opakovaně překonáno 400 tisíc návštěvníků? Nespornou výhodou maďarského kolosu je jeho týdenní doba trvání, díky níž se program rozprostře a vy máte šanci vidět více než na klasickém třídenní akci. Na druhou stranu pařit týden v kuse dá zabrat jak vašemu tělu, tak peněžence. Ze současného line-upu lze vyčíst pouze pár jmen, kterým bezesporu dominuje Florence + Machine, Robbie Williams a Alt-J, jelikož je však oznámeno pouhých 6 procent celkového programu, berte interprety jako malé lákadlo, to zajímavější stoprocentně teprve přijde. Jak populární je na Szigetu také taneční hudba, dokládají Blasterjaxx, jednu z nejhojnějších národností festivalu - Francouze, potěší Fauve a Babylon Circus.


text: Ondřej Bambas, foto: Čestmír Jíra

 


sziget den iv-32  atmo TOP

 

zavřít