Smrti vstříc: TOP 10 songů o sebevraždách

Vydáno 28.02.2015 | autor: redakce

Kurt Cobain chtěl album In Utero pojmenovat I Hate Myself And I Want To Die. To mu neprošlo, přání zemřít se mu však splnilo velmi brzy. Naštěstí ne všichni, kteří zpívají o sebevraždách, mají nutkání sáhnout si na život. A ne každý, kdo vyslechne píseň s tímto námětem, to považuje za jasnou výzvu k odeslání vlastní maličkosti na věčnost.

Smrti vstříc: TOP 10 songů o sebevraždách Smrti vstříc: TOP 10 songů o sebevraždách

 


OZZY OSBOURNE - SUICIDE SOLUTION

Aby bylo hned v úvodu jasno - následující řádky a skladby v žádném případě nemají za cíl nabádat kohokoliv ke spáchání sebevraždy. Právě tomuto nařčení čelil Ozzy v roce 1986 poté, kdy se jeho fanoušek opil a zastřelil revolverem vlastního otce při poslechu alba Speak Of The Devil. Otec zpěváka obvinil, že syn postupoval přesně v souladu s textem skladby Suicide Solution, která na uvedené desce ani není. Frontman Black Sabbath na kauzu vzpomíná i ve své knize Jmenuju se Ozzy. Absurdnímu obvinění úspěšně čelil obhajobou, že píseň je autobiografická a popisuje boj s alkoholismem, který on sám považuje za jednu z forem sebevraždy.

 

 

ELVIS PRESLEY - HEARTBREAK HOTEL

Jak poznáte, že je někdo opravdu slavný? To když lidé používají jen křestní jméno a stejně je každému jasné, o kom je řeč. Do této vybrané společnosti patří i Elvis Presley, a to dokonce i několik desítek let po své smrti. Král rokenrolu měl ve svém repertoáru hit, který k ničemu zlému neponouká, přesto do tohoto žebříčku patří. Song z roku 1956 byl inspirovaný lidskou tragédií, tedy sebevraždou. Motivem k textu je článek v Miami Herald o muži, který zničil všechny své doklady totožnosti a vyskočil vstříc smrti z okna hotelu. V roce 2004 časopis Rolling Stone Heartbreak Hotel zařadil mezi 500 nejlepších skladeb všech dob.

 

 

HORKÝŽE SLÍŽE - LOGICKÁ HÁDANKA

Dobrovolný odchod z tohoto světa většinou vyvolá řadu otazníků. Parta kolem Kuka z nich sestavila dokonce logickou hádanku. Na konci příběhu se po zodpovězení všech otázek dozvíte, že na onen svět se můžete odebrat nikoliv pouze ve stavu maximálního zoufalství, když už nevíte co se svým bídným životem, ale taktéž jako velký hrdina, který obětováním sebe sama zachrání několik dalších lidí. Stačí si vytáhnout nejkratší zápalku ve hře, která popírá zažitou frázi, že na velikosti nezáleží... Skladba je jasným důkazem, že slovenská čtveřice dokáže pojmout s humorem skutečně jakékoliv téma.

 

 

 

METALLICA - FADE TO BLACK

Být aspoň jeden den v kůži Jamese Hetfielda by si zřejmě přála většina fanoušků, kteří vidí jen vyprodané koncerty a z toho plynoucí příjmy a slávu. Což o to, představa to není vůbec špatná. Ani ve světě kolem Metalliky ovšem není všechno krásné, bezstarostné a barevné. Velmi pesimistická skladba nevznikla - pro někoho možná překvapivě - jako reakce na tragické úmrtí baskytaristy Cliffa Burtona. Napsána byla naopak ještě v době, kdy kapela mířila raketově vzhůru a pohledu na azurově modrou oblohu nestínily temné mraky. Muzikant může evidentně propadnout beznaději i ze zdánlivě mnohem banálnějšího důvodu, kterým v tomto případě bylo odcizení aparátu.

 

 

PŮLNOC - MUCHOMŮRKY BÍLÉ

Na počátku dnes již legendárního hitu stojí krátká báseň Egona Bondyho. Ten své dílo zařadil do sbírky Mirka. Tato žena, tedy Mirka Kochová, spáchala sebevraždu nedlouho poté, co tragicky zahynul její manžel. Báseň zhudebnil Milan Mejla Hlavsa, který byl shodou okolností partnerem Mirky ještě předtím, než se vdala. Hlavsovi kolegové z Plastic People Of The Universe nad písní nijak nejásali. S radostí se jí tedy ujala kapela Garáž, dnes vystupující pod názvem Garage & Tony Ducháček. Dalším smutným střípkem do mozaiky tohoto příběhu je fakt, že ani Mejlovi nebylo přáno, aby se dožil alespoň svých padesátých narozenin. Muchomůrky bílé hrála i jeho další skupina Půlnoc.

 

 

PEARL JAM - JEREMY

Pearl Jam se z tzv. "velké čtyřky" grunge nejlépe vypořádali s nástrahami hudebního průmyslu, obří popularitou a také s větším počtem nul na bankovních kontech. Od těch jim chtěl zřejmě "pomoci" dnes už bývalý manažer Rickey Charles Goodrich, který skupinu okradl o 380 tisíc dolarů. To však bylo až dávno poté, kdy Pearl Jam získali celosvětovou slávu, ke které by těmto Američanům pravděpodobně stačila jediná deska - debutová Ten. Právě na ní najdete megahit Jeremy, jenž je založen na dvou skutečných příbězích. Hlavní část je inspirována sebevraždou, kdy se ve škole před zraky svých spolužáků zastřelil Jeremy Wade Delle.

 

 

PAPA ROACH - LAST RESORT

Zatímco první album zájem širší veřejnosti nevzbudilo, druhá (první u velké nahrávací společnosti) nahrávka Infest z roku 2000 znamenala skutečný průlom a kapelu katapultovala mezi elitu. Jako mnoho jiných, i tato píseň byla většinou vysílána v cenzurované verzi. Vyslovit slůvko "fuck" je pro někoho stále smrtelný hřích. Rozhazovat podobné výrazy na všechny strany určitě nutné není. Hlavní poselství videoklipu však spočívá ve snaze ukázat, že i na první pohled veselí a bezproblémoví jedinci můžou být sžíráni depresí. Což je pochopitelně mnohem větší problém, který pouhým zákazem cenzora ze života neodstraníte.

 

 

ZÓNA A - SKOČ POD VLAK

Drastický návod k ukončení pozemské existence je obsažen už v pojmenování skladby, kterou slovenská punková legenda vydala v roce 1996, kdy se - soudě podle názvu alba - cítila V životnej forme. Mnoho z nás má ve svém okolí jedince, kterým není nic dobré. Svým neustálým brbláním vysávají energii z těch, kteří jsou ochotni nebo nuceni jim naslouchat. Dlouhodobá negativní atmosféra dělá dobře málokomu. Koňýk a spol. se proto s věčnými kverulanty vypořádali po svém a do necelých tří minut vtěsnali spoustu tipů, jak vše ukončit. Stačí si vybrat... Nezbývá než doufat, že i depresí zasažené osoby berou text s nadsázkou.

 

 

MEGADETH - A TOUT LE MONDE

Někteří umělci nechtějí vysvětlovat význam svých textů, aby si každý mohl představit, co sám uzná za vhodné. Což může dopadnout právě takto, kdy je dílo interpretováno mylně. Začlenění A Tout Le Monde do tohoto seznamu by se hlavní postavě Megadeth nelíbilo. MTV však měla zcela jasno. V době, kdy byla ještě skutečnou hudební televizní stanicí, odmítala vysílat klip s odůvodněním, že píseň propaguje sebevraždu. Frontman skupiny se proti nařčení ohradil. Ve své knize Mustaine - heavymetalové paměti zároveň přiznává, že k nedorozumění přispěl i on sám. Dave Mustaine patří mezi kontroverzní osobnosti, takže to nebylo poprvé a zdaleka ani naposledy, kdy zůstal nějaký jeho počin nepochopen...

 

TŘI SESTRY - VISENÍ

S předčasným úmrtím, ač nikoliv v této podobě, mají Tři sestry vlastní neblahé zkušenosti. Pokud po poslechu většiny z předchozích songů propadáte chmurám, snad vám zvedne náladu poslední položka tohoto seznamu. Byť legrace a uvedené téma zdánlivě nejdou dohromady a marné pokusy hrdiny příběhu odejít z tohoto světa jsou spíš tragikomické, než vyloženě k popukání. Fanánek a spol. mají pověst veselé party, která ráda pozoruje okolní dění skrz dno prázdného půllitru. Skutečnost je taková, že alkoholem a hospodou inspirované texty mají v repertoáru souboru drtivou převahu. Ale jak vidno, nejen pivem a zelenou živ je kolektiv mužů a ženy a nejen chlastem je naplněna veškerá tvorba.

 

 

text: Tomáš Rumler

 


kopie 2 - metallica 08 03 lr

zavřít