TOP 13 zahraničních skladeb roku 2014

Vydáno 11.02.2015 | autor: redakce

Které loňské zahraniční skladby se zapíší do historie? Bude to Pharrell Williams s Happy, Sia s Chandelier nebo třeba Kasabian s Bumblebeee? Vytipovali jsme třináctku těch nejzajímavějších.

TOP 13 zahraničních skladeb roku 2014 TOP 13 zahraničních skladeb roku 2014

 

 

PHARRELL WILLIAMS - Happy

Pharrell stvořil happy mánii sice ještě v závěru roku 2013, není ale snad nikdo, kdo by na song neprotančil jaro dva čtrnáct, kdy vyšel oficiálně na desce G I R L. Williams hitem potvrdil svou roli hitmakera, když potřetí dobyl hitparády UK první pozicí (předtím to bylo písněmi Get Lucky a Blurred Lines). Píseň se dočkala odborných rozborů, snažících se odhalit producentovo know how. "Chtěl jsem do videoklipu zachytit ten moment štěstí, když se zamilujete a doslova tančíte ulicemi," řekl sám Pharrell a natočil první 24hodinový videoklip na světě. Naživo v Praze už bohužel zpěvák příliš neobstál. (Alena Bílková)

 

 

 

 

KASABIAN - Bumblebeee

O otevření alba 48:13 se postarala skladba Bumblebeee, která budiž tou rozvernou bestií, jež vám bude nekompromisně lámat končetiny v kloubech při divočení v moshpitu. Dle slov Serge nemohou lidé existovat bez čmeláků a něco podobného platí i v hudbě. Právě tato píseň je o spojení kapely a fanoušků. Takže je jakýmsi nataženým telefonním drátem, po kterém běhají příkazy k provedení a Bumblebeee nese jeden a o to intenzivnější - urvi se ze řetězu a skákej. Čmeláčí motiv prolétává celým songem v podobě zvláštního zvuku, který vznikl podle žvatlání syna Serge. (David Stoklas)

 

 

 

 

SIA - Chandelier

Velice dobře prodejná píseň, kterou mohla podle samotné Sii klidně nazpívat Rihanna nebo Katy Perry. Jenže australské Sie se údajně stalo to, že si omylem napsala chytlavý prodejný song, tak ho i nazpívala. Proč by taky ne. Dobře udělala. Do historie se bezpochyby zapíše videoklip s mladičkou tanečnicí, kterou Sia osobně oslovila. Ve videu se mísí dětská bezprostřednost s výstředními kousky moderního baletu. Popové fanoušky v tomto kusu právem nadchl kus artu. Zároveň se song stal hymnou nikdy nekončících party a reflektuje zpěvaččiny dřívější problémy s alkoholem. Že prý "párty holkám" nikdo neublíží. Nebo si to aspoň přejí. (Alena Bílková)

 

 

 

MARK RONSON FT. BRUNO MARS – Uptown Funk

Britský hudební producent Mark Ronson pozval do studia americkou R&B hvězdu Bruna Marse a natočili spolu taneční track Uptown Funk, který odkazuje k funku a discu sedmdesátých let dvacátého století. Náladu písně skvěle vystihuje i vtipné video, které také vychází z tradice tehdejších klipů. Mark Ronson tak už poněkolikáté dokázal, že je skvělý v propojování retra se současností. Přitom nelze říct, že by hudbu minulého století prznil, spíše je to vyjádření úcty a její propagace tou nejlepší formou. Uptown Funk dosud vede singlové hitparády na obou stranách Atlantiku a díky němu má Bruno Mars ve své diskografii další megahit. (Daniel Maršalík)

 

 

 

ROBERT RODRIGUEZ FT. STEVEN TYLER - Skin City

Soundtrack k dlouho očekávanému pokračování filmu Sin City je stejně jako v případě prvního filmu výživný. Titulní skladbou, která provází celý motiv filmu, se stala nahrávka Can´t Kill Us od Glitch Mob. Nejvýraznější věcí je ale bezpochyby Skin City, kterou složil režisér filmu Robert Rodriguez. Nazpíval ji Steven Tyler, frontman kapely Aerosmith, a skladba samozřejmě nechybí ani na OST Sin City: A Dame to Kill For. Skin City je na míru ušita hlavní hrdince filmu, striptérce a tanečnici Nancy Calahan. A ta si na ni v závěru filmu také střihne parádní, lehce erotický exotic dance. (Hedvika Pajerová)

 

 

 

 

DAMIEN RICE - I Don't Want to Change You

Kam se poděla sláva Johna Newmana? Možná do stejného zapomnění, kam se ubere za pár let jeho náhradník, momentální mistr melancholických velkopísní, Sam Smith. Zrovna Sam Smith s loňskými hitparádami pěkně zamával, pokud ale sháníte trvalé emoce, tak si pro ně jděte za Damienem Ricem, který se vrátil na výsluní po dlouhých osmi letech. O osm let mrazivější, o nic méně melodičtější, přišel s albem My Favourite Faded Fantasy, jež propagoval videoklipem I don't Want To Change You. Těžká sonda do lidských vztahů, která z paměti jen tak nezmizí. (Alena Bílková)

 

 

 

 

MARILYN MANSON - Third Day of a Seven Day Binge

Jako by Manson dosáhl věčného usmíření se samou podstatou vesmíru. Houpavá skladba dokreslena o bluesové akordy vyzařuje až smrtící klid, jak se sluší a patří na pána temnot aka bledého císaře. Nestal se z něj vůbec hodný chlapeček, který by prodal svoje netopýry. Už vokálem v oné skladbě říká, že tu pořád ještě je. Možná se bude zdát, že pověsil na hřebík touhu za každou cenu kolem sebe ztropit vlnu pohoršení, ale je to rozhodně ku prospěchu, a o to více se publikum zaměří na jeho hudbu namísto toho, aby na sebe všechnu pozornost strhávaly jeho šílené excesy. (David Stoklas)

 

 

 

CLEAN BANDIT - Rather Be ft. Jess Glynne

Tak tenhle barokní pop zněl napříč rokem 2014 opravdu hojně. Výrazný beat jako vypůjčený od Disclosure, s kterými autor Jimmy Napes také spolupracoval, podbarvený výraznými smyčci a příjemným hlasem pětadvacetileté zpěvačky Jess Glynne. Ve videoklipu hraje hlavní roli japonská fanynka této Cambridské kapely, jíž se dostali banditi tak pod kůži, až se jí začnou objevovat všude v jejím běžném životě. Pozitivní píseň skvěle pasující na festivalovou atmosféru si na Spotify v prvním týdnu pustilo přes milion lidí, což byl dosavadní rekord v množství přehrání jedné písně v tak krátkém čase. (Alena Bílková)

 

 

 

SKINDRED - The Kids Are Right Now

Oblíbená britská kapela Skindred je proslulá svým unikátním hudebním žánrem. Pohybují se totiž hudebně někde na pomezí metalu a punk rocku, ale zpěvák Benji je pravý rastaman, který dává do svého projevu pořádnou dávku reggae. Deska Kill the Power, která vyšla v loňském roce je přímo nabitá hitovkami a The Kids Are Right Now je jedna z nich. Její poselství spočívá v tom, že hudba osvobozuje, zejména ta hlasitá. Doslova koncertní skladba vynikající podmanivou melodií vyšla skvěle i na desce a Skindred k ní natočili více než povedený videoklip. (Hedvika Pajerová)

 

 

 

 

TWIN ATLANTIC - Heart And Soul

U nás ne příliš známí skotší Twin Atlantic vypustili do světa fajnovou retro písničku, v které řekli o stavu dnešního poprocku víc, než sami chtěli. Zatímco ve videoklipu skáčí geometrické vzorce, bonbony i vinyly, vy nezastavitelně tančíte zasažení příjemnou kytarovou energií. Ačkoliv jsou ale Twin Atlantic poctiví hráči, těžko se zbavíte pocitu, že se v Heart and Soul pohybují na stejně tenkém ledě vykrádání jako vykonstruovaní One Direction, o jejichž "čórovačkách" desítky let starých hitů se už hodně namluvilo. A tak stejně jako u One Direction slyšíme i u Twin Atlantic refrén jako vypůjčený od Def Leppard a jejich Pure Some Sugar On Me. Je to super... ale nezasloužili bychom si něco, co jsme už stokrát neslyšeli jinde? A kde jinde to poptávat než u alternativních kytarovek? (Alena Bílková)

 

 

MASTODON - The Motherload

Heavymetalová americká kapela v čele se zpěvákem a basákem Troyem Sandersem v loňském roce vydala svoji šestou desku Once More 'Round the Sun. V České republice mohou Mastodon znát například fanoušci Slayer, kterým dělali Mastodon koncertní support. The Motherload je třetím singlem z loňské desky. V textu skladby, který zpívá převážně bubeník Brann Dailor, se posluchač dozvídá, že všechno dobře dopadne, pokud bude držet s lidmi, kteří mu věří. Za zhlédnutí rozhodně stojí i klip, jenž spojuje heavymetal a twerking. (Hedvika Pajerová)

 

 

 

 

D'ANGELO - Really Love

Americký neosoulový král D'Angelo vydal těsně před Vánocemi nečekaně téměř po patnácti letech novou desku Black Messiah. Prvním singlem se stala něžná skladba Really Love. Jde o bezstarostnou, přesto temperamentní milostnou baladu, kde se zpívá o malých "velkých" věcech souvisejících s nejčistším citem - láskou. Jižanskou horkokrevnost do této houpavé skladby D'Angelo dostal prostřednictvím zajímavého flamenco motivu. D'Angelo je znám i velkým obdivem hudebníka Prince a píseň Really Love by šla při troše představivosti označit za mladší sestru Princova singlu Te Amo Corazon. (Daniel Maršalík)

 

 

ANDREAS BOURANI - Auf uns

Když se řekne letní hymna roku 2014, pravděpodobně vzpomeneme hit Summer od Calvina Harrise. Jedna z mála jeho pecek, kde si sám zazpíval a prozřetelně úplně vynechal zpěv v refrénu, aby na píseň mohlo skákat bezmyšlenkovitě i dvouleté dítě. Pokud máte podobnou atmosféru rádi, zkuste zaměnit Summer za Auf uns. Letní hitovka z Berlína, za jejíhož zvuku se otvírají brány měst, vína se pijí do noci po nábřežích a krabičky od cigaret mizí jako kouzlem. Prostě berlínský taneční pop nadupaný atmosférou cestování a bezstarostnosti - stejně jako Calvinova Summer. (Alena Bílková)

 

 

 

 


 

pharrell williams praha 03 TOP

zavřít