Na co se těšit v květnu: 13 tipů iREPORT.cz

Vydáno 03.05.2015 | autor: redakce

Období velkých halových koncertů je tu. V květnu se na těch největších pódiích v republice objeví Scorpions, Roxette nebo Def Leppard. Pozadu nezůstávají ani kluby: těšit se můžete na Beatsteaks, Mudhoney nebo Dusky. Nová alba pak chystají Florence and the Machine či Monkey Business.

Na co se těšit v květnu: 13 tipů iREPORT.cz Na co se těšit v květnu: 13 tipů iREPORT.cz

 

 

THOMAS JACKTHOMAS JACK

co: tropical house přiveze po roce do Prahy léto
kdy: 6. května - Roxy, Praha

Thomas Jack jede momentálně své evropské turné On & Off. Fanoušci ho měli možnost vidět již vloni, kdy předskakoval show norského kolegy Kyga. Tehdy byl klub vyprodán a atmosféra byla po celou dobu perfektní, již včetně zahřívacího setu Thomase Jacka. Dvacetiletý DJ z Austálie je považován za jednoho z pionýrů stále oblíbenějšího žánru tropical house, který si získal velkou oblibu kromě Austálie také v severských zemích i Severní Americe. Nakažlivě radostné houseové beaty jsou skvělé doplňky roztančených party a remixy Eda Sheerana nebo Of Monsters and Men zdomácněly i mimo internetovou komunitu.

 

  

 

Scorpions 02 LRSCORPIONS

co: půlstoletí na scéně oslaví rockové matadoři i v Česku
kdy: 8. května - Tipsport arena, Pardubice

Parta okolo Klause Meineho se na scéně pohybuje už od roku 1965. Od té doby prodali Scorpions přes 100 milionů nahrávek a lze je považovat za nejúspěšnější německou kapelu. Přestože před několika lety ohlásili odchod do hudebního důchodu, tyto plány nakonec odložili. V únoru vyšla nová studiová nahrávka Return To Forever a na programu je také světové turné. Pardubice budou prvním evropským městem, kde čerstvé písně můžete slyšet naživo. Scházet pochopitelně nebudou ani klasické hity jako Wind of Change, Rock Like a Huricane nebo Still Loving You. Do Česka se německá sestava vrací po pěti letech.

 

 

 

dälekDÄLEK

co: hip hop, rock, elektronika? Zkrátka Dälek
kdy: 11. května – Podnik, Praha

Dominujícím prvkem Dälek bude vždy hip hop. V jejich zvuku lze ale najít i další odkazy a scratching s rapem je tak doplňován noisovými podklady i tíživým trip hopovým soundem. Uskupení z New Jersey se nebrání žádným spojením i mimo svou vlastní tvorbu, proto se na turné spojili jak s post-metalisty Isis i k jazzu inklinujícím Italům Zu. Naposledy jsme měli možnost vidět Dälek před šesti lety, od té doby se toho ovšem v jejich diskografii příliš nezměnilo a jak se zdá podle posledních setlistů, největší důraz je kladen na deset staré album Absence. Ať už jste fanoušky WWW, Young Fathers nebo dáváte přednost dlouhým vlasům a černým gládám, v Podniku byste neměli 11. května chybět

 

 

 

mudhoneyMUDHONEY

co: grunge stále žije!
kdy: 13. května – Lucerna Music Bar, Praha

Kolem Mudhoney bylo v uplynulých dvou letech opět celkem rušno: s velkým úspěchem planetu oběhl celovečerní filmový dokument o kapele I'm Now!, jenž mapuje celou jejich dráhu od prapočátků až do současnosti. Mimo jiné natočili na žádost svého obdivovatele Jacka Whitea živou nahrávku v jeho studiu, jenž vyšla na Whiteově labelu Third Man Records. Do Prahy se Mudhoney vracejí téměř přesně po dvou letech a i tentokrát vystoupí v prostoru pražského Lucerna Music Baru. Společnost jim budou dělat newyorská trojice White Hilus a zástupce nejmladší seattleské generace Barton Carroll.

 

 

kabatKABÁT

co: nože brousí nejen čeští hokejisté
kdy: 19. května – 26. června

V Praze v těchto dnech probíhá zkušební stavba celé scény na Open Air Turné 2015 kapely Kabát. První show začíná 19. května v Karlových Varech, závěrečný gig se uskuteční 26. června v Pardubicích. Pepa Vojtek a spol. chystají celkem 12 koncertů, z toho jeden exkluzivní na Slovensku v rámci festivalu TOPfest. Kapela slibuje přímo megalomanskou produkci - mimo jiné 74 metrů širokou scénu, nebo 400 metrů čtverečních LED stěn. Celý tým čítá 70 členů, kompletní scéna pak 28 kamionů. Kapela momentálně finišuje s novou studiovou deskou, kterou by chtěla poslat mezi fanoušky ještě před začátkem turné.

 

 

Roxette2014 LRROXETTE

co: v jaké formě jsou po třiceti letech Per s Marií?
kdy: 21. května – O2 arena, Praha

Po čtyřech letech se do Česka vrací jedna z nejúspěšnějších švédských kapel všech dob. Opět se tak stane v největší české hale, kde se dají očekávat hity jako Dressed For Succes, It Must Have Been Love, How Do you Do!, Joyride nebo The Look. Dvojice je evidentně stále plna energie - po dlouhé přestávce, během níž se Marie Fredriksson zotavovala z rakoviny, se Marie Fredriksson a Per Gessle opět sešli v roce 2011 s novým albem Charm School a singlem She's Got Nothing On (But The Radio). Na následujícím turné pak kapela dvakrát objela celý svět a představila se na 153 koncertech. V polovině června se Roxette objeví také v Ostravě.

 

 

 

DEFL Online Poster 01DEF LEPPARD

co: dvoják rockových legend v největších českých halách
kdy: 22. května - ČEZ aréna, Ostrava, 23. května - O2 arena, Praha

Def Leppard se do Česka vrátí po dvanácti letech od svého posledního koncertu u v Česku. Tehdy kapela dorazila do brněnského Ronda v rámci turné k albu X. Na našem území letos zaburácejí hned dvakrát - nejprve se předvedou 22. května v Ostravě a o den později v Praze. Jako host se představí domácí legenda Citron. Deváté studiové album a zároveň poslední v diskografii Def Leppard Songs from the Sparkle Lounge vyšlo před šesti lety, s více jak 100 miliony prodaných kopií svých desek po celém světě jsou Def Leppard i nadále jednou z nejdůležitějších světových rockových formací.

 

 

 

duskyDUSKY

co: další z velkých zástupců současné britské taneční scény u nás
kdy: 22. května – Roxy, Praha

Londýnské duo má teprve čtyři roky, přesto se jejich songy zařadily do setů DJů jak londýnského Fabricu nebo berlínského Berghainu. Svou přízeň si získali Dusky díky jemnějším elektronickým melodiím doplněným hutnými basy. Poté, co získali podle DJ Magu titul nejlepších britských producentů si v loňském roce dokonce založili vlastní label, na němž vydali EP s populárními hity Yoohoo nebo Love Taking Over. Předposlední květnový pátek tak bude poměrně rozmanitým večírkem, v němž bude ovšem hrát prim zejména house. Těšit se můžete také na zdomácnělé video mappingy KinocirKuse.

 

 

 

monkey businessMONKEY BUSINESS

co: oslava patnáctin s novým albem
kdy: 22. května

Skladatel a multiinstrumentalista Roman Holý s kapelou Money Business nachystal po dvou letech od alba Happiness Of Postmodern Age nový materiál. Nahrávka nese název Sex and Sport? Never! Kromě angličtiny se na ní tentokrát zpívá i česky, slovensky a maďarsky. Jako hosta si totiž skupina pozvala slavného maďarského muzikanta Gábora Pressera (Lokomotiv GT, Omega). Z domácích se mezi hosty zaskví jména Marty Kubišové a Wabiho Daňka. Hostováním možná překvapí brněnská punková písničkářka Mucha. První, stejnojmenná skladba s vokálem zmíněné Marty Kubišové je již venku.

 

 

budejovicky majalesBUDĚJOVICKÝ MAJÁLES

co: nejpopulárnější majáles na jihu Čech i široko daleko
kdy: 25. - 29. května – České Budějovice

V posledním květnovém týdnu opět ožije prostor českobudějovických ulic kulturním programem, který je setaven početným týmem současných a bývalých studentů milujících jihočeskou metropoli. Tento majáles není pouhým hudebním svátkem, kdy budeme mít letos možnost vidět vystoupení britského elektronického producenta Salute, vítěze ceny Apollo Adriana T. Bella nebo svérázné písničkářství Jiřího Schmitzera, ale také bohatým divadelním zážitkem se Spitfire Company či spolkem 11:55. Děti si přijdou na své s pohádkami a četnými workshopy a intelektuální studentstvo potěší výstava výtvarníka Richarda Loskota a diskuse o budějovické galerii umění. Když je navíc vše volně přístupné, co víc si přát? "V Českých Budějovicích by chtěl žít každý."

 

 

beatsteaksBEATSTEAKS

co: náhrada za zrušený koncert německých punk-rockerů
kdy: 28. května – Lucerna Music Bar, Praha

Naposledy se Beatstakes v Česku ukázali před čtyřmi lety na festivalu Rock for People. Vrátit se měli o rok později, avšak jejich klubový koncert byl kvůli zranění v kapele zrušen. Letos pětice Berlíňanů slaví dvacet let na scéně. Během této doby se vypracovali v jednu z nejvíce konzistentních a stále osvěžujících kapel, o čemž svědčí i jejich poslední dvě alba: předposlední Boombox z roku 2011 ihned vylétlo do čela hitparády, stejně jako jejich loňská deska, jednoduše pojmenovaná Beatsteaks, která byla číslem jedna již v prvním týdnu po vydání.

 

 

 

 

Florence  The MachineFLORENCE AND THE MACHINE

co: Florence a její parta potřetí ve studiu
kdy: 29. května

Nové album britské formace Florence and the Machine s názvem How Big, How Blue, How Beautiful, které se na trhu objeví koncem května, je jedním z nejočekávanějších titulů tohoto roku. Britská kapela přitom funguje teprve od roku 2007. Sestava se zpěvačkou Florence Welch dosud vyprodukovala dvě nahrávky: Lungs, jež získala ocenění Brit Awards za nejlepší britské album roku, a předchozí počin Ceremoniále, které si vysloužilo nominaci na Grammy. Novinková deska na sebe upozornila třemi singly, tím posledním je skladba Ship To Wreck.

 

 

 

 

okor se stavouOKOŘ SE ŠŤÁVOU

co: jedno z nejromantičtějších míst v Česku se opět rozezvučí hudbou
kdy: 30. května – Okoř

Sedmnáctiny tohoto "domácího" open airu se budou slavit spolu s kapelami No Name, Mandrage, Wohnout, Zrní, Rybičky 48 a pochopitelně i s každoročním účastníkem Okoře se šťávou – Českým srdcem, které zde pokřtí své nové, v pořadí již sedmé album. Naopak vůbec poprvé na louku v podhradí Okoře zavítají temperamentní folkaři Jelen, doprovázeni talentovanou zpěvačkou Kateřinou Marií Tichou, či další objev posledních let, havířovská sestava Nebe. Obě zmíněné formace mají za sebou úspěšné společné turné. Okoř se šťávou bude i tentokrát uvádět komik Lukáš Pavlásek.

 

 

text: Petr Adámek, Ondřej Bambas, TZ

 


Scorpions TOP

zavřít