TOP 7 nejlepších balad Scorpions

Vydáno 06.05.2015 | autor: redakce

Navzdory v minulosti ohlášenému rozlučkovému turné se kariéra německých Scorpions ještě neuzavřela. Sice se nepodařilo udržet po celou dobu existence stejnou sestavu, ale i tak zní padesát let na scéně neskutečně. V pátek 8. května se můžete v Pardubicích přesvědčit na vlastní oči a uši, v jaké formě se kapela momentálně nachází.

TOP 7 nejlepších balad Scorpions TOP 7 nejlepších balad Scorpions

 


HOLIDAY

Psal se rok 1979 a Scorpions vydali svou šestou studiovou nahrávku Lovedrive. Ta byla zároveň poslední, na které se podílel kytarista Michael Schenker. Premiéru si naopak odbyl Matthias Jabs. Autorem obalu je legendární Storm Thorgerson. I pro něj šlo o první spolupráci s Klausem Meinem a spol. Výsledek se evidentně líbil, neboť mu byl svěřen i cover hned následující desky Animal Magnetism a po deseti letech též Crazy World. Během dvanácti měsíců s letopočtem 1979 byla vydána i další pozoruhodná alba. Poslední nahrávka Bona Scotta s AC/DC, tedy Highway To Hell. Kiss připravili Dynasty, Motörhead poslali do světa Overkill.

 

 

ALWAYS SOMEWHERE

Pokud se Scorpions také v Pardubicích budou držet repertoáru, se kterým vystoupili 1. května v Číně na svém premiérovém letošním vystoupení, dočkají se i fanoušci ve východních Čechách akustického medley, jehož součástí bude další zástupce alba Lovedrive. Ještě jednou se tím pádem vrátíme k dílu Storma Thorgersona. Je neuvěřitelné - měřeno podle některých současných videoklipů nejmenovaných zpěvaček - jak málo stačilo v roce 1979 k tomu, aby se skupina kvůli obalu ocitla v hledáčku cenzorů. Přestože Scorpions nemají pověst rebelů a provokatérů, nebylo to naposledy...

 

 

 

WHEN THE SMOKE IS GOING DOWN

Mezi lety 1972 až 1984 vydala kapela ve zběsilém tempu 9 alb. Na jaře 1982 se do obchodů dostala vynikající nahrávka s pořadovým číslem osm, tedy Blackout. Nejdřív však musel frontman Klaus Meine vyřešit vážné zdravotní problémy s hlasivkami, absolvoval dokonce operace. Naštěstí se nepotvrdily jeho obavy, že bude muset hledat jiné uplatnění. Zatímco kapela kolem Rudolfa Schenkera byla v té době už zavedenou značkou, jiní na své slavné okamžiky teprve čekali. Založena byla kapela Warlock s Doro Pesch, dále třeba thrash metalové formace Kreator nebo Destruction.

 

 

 

STILL LOVING YOU

Deváté studiové album Love At First Sting, které vyšlo v roce 1984, uzavírá další klasika. Dočkala se mnoha přepracování, na své EP Successor ji zařadila rovněž finská Sonata Arctica. Každý samozřejmě ví, že se nedá věřit všemu, co najde na internetu, přesto vypadá pozoruhodně informace ze stránek www.songfacts.com. Podle nich se totiž Still Loving You podílela na baby boomu ve Francii v roce 1985. A kdo by tedy mohl být "produktem" této písně a narodil se právě onoho roku? Třeba fotbalisté Lassana Diarra, který prošel Realem Madrid, Arsenalem nebo Chelsea. Dále současná opora Olympique Marseille André-Pierre Gignac nebo cyklista Julien Simon.

 

 

WIND OF CHANGE

Zatímco Metallica má svou Nothing Else Matters, Scorpions zase Wind Of Change. Všichni jsme ji slyšeli tisíckrát, někomu už může připadat vyloženě otravná. Přesto si asi málokdo dokáže představit koncert bez tohoto megahitu. To by bylo skoro na vrácení vstupného. Vždyť i diváci německé televizní stanice ZDF tuto skladbu v roce 2005 vybrali za "Píseň století". Scorpions ke složení songu inspirovala návštěva Moskvy v roce 1989. Je symbolem politických proměn ve východní Evropě, jako byl třeba pád Berlínské zdi. A byť je nepřinesl zrovna vítr, změny nastaly i v tehdejším Československu.

 

 

 

SEND ME AN ANGEL

Ještě jednou si připomeneme rok 1990 a album Crazy World. Obě balady patří mezi klenoty v diskografii kapely už 25 let, tedy rovnou polovinu letos oslavované padesátky. Čtvrtstoletí je z hlediska historie lidstva nepodstatný úsek. Kdyby však v těchto dnech někdo procitl z hibernace trvající právě 25 let, nestačil by se divit. Na mapě dávno není Jugoslávie ani Sovětský svaz. Hudební CD nepředstavuje formát budoucnosti, ale spíš artefakt pro sběratele, který pomalu míří do muzea. A iTunes a podobné vymoženosti v roce 1990? Snad jedině v bujných fantaziích vybraných jedinců. Za zmínku stojí obal singlu Send Me An Angel. Je na něm totiž stejný anděl, jakého si vybrali Black Sabbath na cover alba Cross Purposes.

 

YOU AND I

Pokud máte z nějakého záhadného důvodu potřebu poslechnout si Scorpions jedině v kombinaci s bubeníkem Curtem Cressem, tuto možnost nabízí pouze CD Pure Instinct. Budeme-li vycházet z hodnocení databáze www.allmusic.com, album patří mezi nejslabší v diskografii skupiny. To ovšem neznamená, že vůbec nestojí za pozornost. Už kvůli baladě You And I, která je poměrně často součástí koncertních setlistů. Píseň je jako stvořená pro akustické provedení, takže se pochopitelně objevila i na DVD Acoustica. Pure Instinct vyšlo v květnu 1996 a po komerční stránce si nevedlo vůbec špatně - zlatou desku získalo kromě Německa i ve Francii a ve Finsku.

 

 

text: Tomáš Rumler

 


 

Scorpions 001 TOP

zavřít