Na co se těšit v červnu: 15 tipů iREPORT.cz

Vydáno 03.06.2015 | autor: redakce

Na přelomu jara a léta tradičně otevírají své brány první velké open-airy. Vyrazit můžete na Rock for People, Votvírák, United Islands nebo slovenský Topfest. Pokud vaší kůži nedělá slunce dobře, je tu alternativa v podobě halových setů Kiss, Judas Priest či Davida Guetty. Nebo zůstaňte doma u poslechu nových alb Muse a Kryštof.

Na co se těšit v červnu: 15 tipů iREPORT.cz Na co se těšit v červnu: 15 tipů iREPORT.cz

 

KryštofKRYŠTOF

co: sedmá studiová deska současné jedničky českého mainstreamu
kdy: 1. června

Necelé tři roky od úspěšné desky Inzerát posílá Kryštof do světa nástupce Srdcebeat. Pod novým albem jsou opět podepsaní američtí producenti Yaron Fuchs a Ido Zmishlany. Kryštof při natáčení alba ve studiu Sono a při mixu a masteringu v New Yorku vsadil na moderní popový zvuk, v němž se prolínají klasické rockové nástroje s dechy a elektronikou. Srdcebeat lze podle kapely charakterizovat čtyřmi přívlastky: optimismus, euforie, láska i trochu melancholie. Na velké halové turné vyráží kapela kolem Richarda Krajča na podzim, na programu je zatím osm koncertů v pěti městech.

 

 

museMUSE

co: jedna z největších kapel současné Anglie vydává novinku Drones
kdy: 8. června

Zatím poslední album Muse vyšlo v roce 2012. Deska 2nd Law vystoupala na vrchol prodejních hitparád v 21 zemích světa. Podobné ambice bude mít i aktuální počin Drones. "Pro mě jsou drony metaforickými psychopaty a umožňují psychopatické chování bez jakohokoli postihu," vysvětluje téma novinky Matt Bellamy, zpěvák a hlavní postava skupiny. "Drony dnes ovládají svět a proměňují nás na jakési lidské drony. Tohle album zkoumá naši cestu od ztráty naděje a slepého odevzdání se, přes proměnu člověka v poslušného drona až k jeho vymanění se z téhle nadvlády." Sedmou studiovku Muse koprodukoval Robert John "Mutt" Lange, jenž se mimo jiné podílel na deskách Highway To Hell a Back In Black kapely AC/DC.

 

 

 

RFPROCK FOR PEOPLE

co: reparát Faith No More, nu-metalová nostalgie s Limp Bizkit
kdy: 4. – 6. června – Hradec Králové

Festival Rock for People, jenž je už několik let pevně zakořeněný v hradeckém Festivalparku, letos změnil termín. Namísto tradičního období začátku července se návštěvníkům otevřou brány o měsíc dřív. Největšími hvězdami budou Faith No More, kteří si zde dají reparát za neuskutečněnou show, jíž před třemi lety zhatilo počasí. Po roce dorazí do Česka Limp Bizkit, v line-upu akce najdete také Hollywood Undead, Asking Alexandria, Deathstars, The Feud, Yellowcard, Dead By April, z domácích jmen dorazí např. Vojtěch Dyk & B-Side Band, David Koller, Xaver Baumaxa nebo Vypsaná fiXa. O měsíc později, přesněji od 3. do 5. července, je na programu Rock for People Europe v Plzni.

 

 

DAVID GUETTA 2015DAVID GUETTA

co: jeden z nejslavnějších DJů současnosti se vrací do Prahy
kdy: 5. června - O2 arena, Praha

Show Davida Guetty slibuje velkolepý zážitek. Návštěvníky čeká dvouhodinová show v obří produkci, při které bude použito 150 metrů čtverečních ledkových obrazovek, přes 100 tzv. inteligentních světel, 200 kilogramů konfet a 480 kilogramů oxidu uhličitého na kouřové efekty. "Produkce je samozřejmě moc důležitá. Když se dostáváte s návštěvností nad deset tisíc lidí, musíte svou show udělat srovnatelnou s velkými rockovými koncerty. Nechci ale vyrukovat s tanečníky nebo něčím kýčovitým, půjde hodně o osvětlení a speciální efekty," říká DJ, který se na vizualizaci show sám autorsky podílí.

 

 

 

bobby mcferrin RGB Carol FriedmanBOBBY MCFERRIN

co: kultovní muzikant vystoupí hned dvakrát v Česku
kdy: 7. června – Forum Karlín, Praha a 17. června – Hala Vodova, Brno

Znáte jinou zahraniční hvězdu, která během roku koncertuje celkem sporadicky a přesto si najde čas na rovnou dvě vystoupení v naší zemi a navíc každé úplně jiné? Bobby McFerrin si naši republiku zjevně oblíbil. Stihl již několikrát vystoupit v Praze, Brně i Ostravě. A téměř pokaždé s jiným programem. A ani letos tomu nebude jinak - zatímco do Prahy přijede sám a pozve si na koncert místní umělce, v Brně jej čeká česká premiéra jeho projektu s neméně slavným pianistou a držitelem celkem 22 cen Grammy Chicem Coreou, který momentálně obnovil svou spolupráci s Herbie Hancockem a se speciálními koncerty s ním objíždí evropské festivaly. A v mezičase si udělá čas na Bobbyho a brněnské posluchače.

 

 

 

KISS1 - PC Brian Lowe -  copyright KISS Catalog Ltd LRKISS

co: nechte se políbit legendárními hard-rockovými hity
kdy: 8. června – O2 arena, Praha

V první polovině června se do Prahy opět vrátí americká hard rocková legenda Kiss, která proslula zejména svojí impozantní pódiovou show plnou pyrotechnických efektů a nezaměnitelnou image založenou na make-upu a sci-fi kostýmech. V rámci turné uspořádaného k úctyhodnému výročí čtyřicetileté existence kapely bude sice propagováno poslední album Monster, ale skalní fanoušci se nemusejí bát, že by se na ně s jejich oblíbenými hity nedostalo. Bát by se ale měli ti, kteří na koncert chtěli a opozdili se s nákupem lístků - Kiss Army se opět ukázala jako loajální a minimálně v předprodeji jsou už všechny vstupenky vyprodané.

 

 

votvírákVOTVÍRÁK

co: česká scéna v celé své šířce o jednom víkendu na jednom místě
kdy: 12. – 14. června - letiště Boží Dar, Milovice

Votvírák, jeden z největších českých multižánrových festivalů, se po roce vrací do středočeských Milovic. Akce, jež je žánrově rozptýlená mezi rock, pop a hip hop, se po loňském návštěvnickém úspěchu i letos drží dramaturgie oblíbených a osvědčených tuzemských a slovenských hudebních špiček. V bohatém line-upu nebudou chybět Arakain & Lucie Bílá, Divokej Bill, Horkýže Slíže, Imodium, Inekafe, J.A.R., Mandrage, Marpo a Troublegang, Mig 21, Mňága a Žďorp, Peter Nagy a Indigo, Prago Union a Champion Sound, Majk Spirit, Sto zvířat, Škwor, UDG, Jaroslav Uhlíř, Vypsaná fiXa, Wohnout nebo Xindl X.

 

 

 

Body count nBODY COUNT

co: více testosteronu než kombinací rapu s metalem nedostanete
kdy: 17. června – Roxy, Praha

Více než čtvrt století uběhlo od založení Body Count a nyní se sestava vrací na pódia. I v České republice chtějí ukázat, kdo položil základy kapelám jako Rage Against The Machine, Limp Bizkit nebo Linkin Park. Ústřední postavou formace je Ice-T, který se přes gangy a život na ulici dostal k hip hopovému hnutí, které v druhé polovině osmdesátých let rozhýbalo West Coast scénu. Ice-T se poté díky sympatiím ke kapelám jako Black Sabbath nebo Led Zeppelin ubíral trochu jiným směrem, ovšem vliv Tupaca nebo N.W.A je v jeho rapování patrný. Přesvědčit se o tom můžete i v půlce června v Roxy, kdy si v Roxy plácnou máničky s rovnýma kšiltama.

 

 

 

alt J 2015 nALT-J

co: britský objev poprvé živě v Česku
kdy: 17. června – Žluté lázně, Praha

Čeští fanoušci se konečně dočkají a budou moci na vlastní uši posoudit, jak zní naživo hudba alt-J. Navíc na venkovním koncertu, kterých je v Praze stále poskrovnu. A jak se zdá, zájem o skupinu je velký, ta přitom během své nepříliš dlouhé kariéry vydala pouhá dvě alba. Nejdříve v roce 2012 An Awesome Wave, za níž byli odměneni Mercury Prize, poté v loňském roce This Is All Yours, která už sice žebříčky a soutěže nedokázala tak silně oslovit, svou laťku ale nikterak nesnížila. Pokud si chcete udělat malý výlet do Japonska, nechat se na chvíli pronásledovat smrtícími šípy nebo si jen poslechnout příběh o dvanáctileté Matildě, měli byste zavítat do Žlutých lázní.

 

 

 

united islandsUNITED ISLANDS

co: pražské ostrovy opět ožívají, tentokrát zejména v české režii
kdy: 19. a 20. června – různě po Praze

United Islands si za svou existenci prošly mnoha dramaturgickými plány. Když se naposledy v loňském roce rozhodli pořadatelé pomocí crowdfundingu festival zafinancovat, otevřeli návštěvníkům nový prostor v Kinského zahradě. Tento červen se tam program vrátí, tentokrát budou hlavními hvězdami této stage Mydy Rabycad, Zrní, Monkey Business a East India Youth. Britský zpěvák a producent vévodí seznamu zahraničních hostů, mezi než se řadí také dánští Alo Wala, polský projekt Fismoll nebo Nizozemci Birth Of Joy. Kromě Kinského zahrady opět ožije Střelecký ostrov, Kampa nebo vybrané pražské kluby. Kompletní program najdete na oficiálních stránkách a facebookovém profilu festivalu.

 

 

 

DJ Friky-9MUSIC & VIDEO SCRATCH SHOW

co: multimediální party pod taktovkou DJ Frikyho & DJ Fluxe
kdy: 19. června – La Loca, Praha

Spojení videa a hudby - tak by se dala shrnout akce, která proběhne ve druhé polovině června v pražském mosaic house La Loca. Své nádobí v klubu rozloží pražský Trouble Team alias DJ Friky a DJ Flux, což jsou vůdčí postavy výseče domácí klubové scény, která se zaobírá kombinací zvuku a videa. Podobně, jako to ve světě dělají například Coldcut či DJ Shadow. Jejich vystoupení jsou precizně vystavěná audiovizuální představení, při nichž hru na gramofony a jiné klasické dýdžejské technologie synchronizují s videoprojekcí. Výsledek je nadmíru efektní, přesvědčte se!

 

 

Judas PriestJUDAS PRIEST

co: největší koncentrace koženého oblečení ve dvou největších halách
kdy: 25. června - ČEZ Arena Ostrava, 26. června - O2 Arena Praha

Fanoušci rockové/metalové klasiky mají letos doslova žně. Koncem června do České republiky po třech letech zavítá kapela, která se zformovala v Birminghamu a na své pažbě má už 17 studiových zářezů. Po návratu Roba Halforda do Judas Priest nahrála metalová legenda zatím tři alba. A právě loňský počin Redeemer Of Souls je mnohými považován za nejvydařenější. Jelikož je "Metal God" se svými parťáky podepsán i pod takovými skvosty jako British Steel, Screaming For Vengeance, Defenders Of The Faith nebo Painkiller, je sestavení setlistu na turné vyloženě radost. Momentálně to vypadá, že tuzemští příznivci se mohou těšit na ochutnávku v podobě čtyř skladeb z aktuálního CD.

 

 

 

topfestTOPFEST

co: Twisted Sister hlavními tahouny slovenského festivalu
kdy: 26. – 28. června

Poslední červnový víkend se blíží a s ním i dvanáctý Topfest, jeden z největších a nejdůležitějších festivalů na Slovensku. Po loňském silném ročníku se i letos pořadatelům podařilo domluvit na piešťanské letiště kapely zvučných jmen. Největším lákadlem jsou američtí Twisted Sister. A to i přesto, že jim v březnu zemřel bubeník A. J. Pero. Pořadatelé nevěděli, jak se ostatní členové s odchodem svého kamaráda vypořádají. "Nakonec jsme dostali vyjádření, že k nám přijedou a na koncert se těší. I to svědčí o tom, že jde o skutečnou legendu a jsme rádi, že se na Topfestu představí," uvedl za organizátory festivalu Dušan Drobný.

 

 

 

THE GASLIGHT ANTHEMTHE GASLIGHT ANTHEM

co: z východního pobřeží USA se vrací ostré kytary s hymnickým zpěvem
kdy: 15. června – Roxy, Praha

U nás mají zatím The Gaslight Anthem větší zkušenost s koncertováním na velkých pódiích open-air festivalů. Naposledy se představili publiku královehradeckého Rock For People před dvěma lety a málokterá skupina měla čistěji odehraný set. Že se skladby kombinující melodický rock Bruce Springsteena s punkovou rozervalostí severoamerických Irů hodí také do klubového prostředí, dokáží nyní v Roxy, kde se chystají prezentovat svou loňskou desku Get Hurt. Ta už svým názvem napovídá, že byla inspirována rozchodem, kterým si prošel zpěvák a kytarista Brian Fallon. Na koncertě ale nebudou chybět ani starší skladby (The '59 Sound nebo The Backseat), které dnes už zlidověly a jsou součástí každého setlistu čtveřice z New Brunswicku.

 

 

 

BEATS.PM BOAT PARTYBEATS.PM BOAT PARTY

co: konečně správná boat party na Vltavě
kdy: 27. června – loď Cecílie, Praha

Už od roku 2013 se snaží projekt Beats.PM podporovat elektronickou hudbu. Ať už vysíláním rádiovým či televizním, hudbou hranou živě v klubech (Groove Bar, NoD, Yes Club) i na místech jako jsou střechy nebo lodě. Právě tam nyní zamíří další z Beats.PM parties a nabídne pět hodin kvalitní zábavy ve vodách Vltavy. Na lodi s kapacitou přes 300 míst bude k poslechu hrát Charlee Brown & Kurt Steinwald, Vidras s Drumaxem a Rudeboy. Celá akce bude ve znamení letního počasí a dobré nálady ve společnosti přátel, pití a v neposlední řadě dobrého zvuku. Následná afterparty proběhne v Beats.PM Loungi, stylovém prostoru umístěném kousek od Dlouhé ulice, kde již dva roky vznikají plány na akce oživující pražskou kulturu.

 

 

 


red, foto: TZ, facebookové profily umělců, archiv

 


 

Muse 2015 TOP

zavřít