6 důvodů, proč vyrazit na divokou jízdu s Brutal Assault

Vydáno 02.08.2015 | autor: redakce

Svátek všech vyznavačů extrémní hudby se kvapem blíží. Jubilejní 20. ročník festivalu Brutal Assault vypukne již tuto středu 5. srpna, tradičně v pevnosti Josefov u Jaroměře. Čtyřdenní hudební maratón jako obvykle nabídne pestrý průřez toho nejlepšího, co jednotlivé subžánry metalu a hardcoru nabízejí. Na třech pódiích se představí 115 kapel z celého světa. Jestli to pro vás není dostatek důvodů, proč vyrazit, máme pro vás 6 dalších.

6 důvodů, proč vyrazit na divokou jízdu s Brutal Assault 6 důvodů, proč vyrazit na divokou jízdu s Brutal Assault

brutal 2Brutal Assault není pro slabé povahy

JEDEN Z NEJTVRDŠÍCH ROČNÍKŮ

Dvacátému ročníku chybí mamutí headliner v podobě natolik zvučného jména, jako byli Slayer či Motörhead v minulých letech. Za největší tahák tak lze označit brazilské Soulfy a americké thrashmetalové nestory Annihilator. Obscure promotion však celkově namíchali sestavu kapel, které ve svých kategoriích patří k tomu jasně nejlepšímu. Dá se předpokládat, že letošní ročník bude jedním z nejtvrdších v novodobé historii festivalu.

brutal 1DEATH METAL BUDE MÍT ŽNĚ

Doma rozhodně nemůže zůstat žádný příznivec death metalu. V Josefově se totiž budou konat hotové žně na poli smrtícího kovu. Prapor žánru potáhnou takové veličiny jako Cannibal Corpse, Kataklysm, Vader, At the Gates, Krisiun, Cryptopsy, Bloodbath, Asphyx, z popela povstanuvší God Dethroned či bývali spoluhráči Chucka Schuldinera schovávající se pod jménem Death DTA.

NAPOSLEDY ZAZNÍ CELÁ PANZER DIVISION MARDUK

Zkrátka nepřijdou ani milovníci černoty. Speciální set odehraje na festivalu blackmetalová legenda Marduk. Švédové přislíbili odehrát vůbec naposledy kompletní desku Panzer Division Marduk z roku 1999, která patří k nejklasičtějším zářezům svého stylu. Vynikající show slibuje rovněž vystoupení pekelníků Mayhem, Sarke, Dødheimsgard či Anal Nathrakh. Lákadlem jsou nepochybně i Cradle of Filth s výraznou českou stopou v podobě kytaristy Ashoka a vynikajícího bubeníka Marthuse.

PEKLO POD PÓDIEM

Tradičně silně zastoupen bude i hardcore a crossover. Sebranky jako Pro Pain, Biohazard, Victims, Walls of Jericho, Ratos de Porao a Maximum Penalty budou nepochybně soutěžit o největší kotel letošního festivalu. Pořádné horko pod josefovskými pódii zajisté bude při setech grindcorových mašin Napalm Death, Brujeria, recesistů Excrementory Grindfuckers či goregrind partiček Rectal Smegma a Squash Bowels.

brutal4PŘEHLÍDKA ŽÁNRŮ

Opomenut pochopitelně nemohl zůstat starý dobrý thrash metal. Krom zmíněných Annihilator se publikum může těšit například na veterány Kreator, Sepultura, Nuclear Assault, The Haunted či dívčí komando Nervosa. Mladší metalovou krev pořádné rozproudí například Carnifex, Heaven Shall Burn a Suicide Silence. Choutky milovníků polyrytmů, mathcore a djentu uspokojí Dilinger Escape Plan, Vildhjarta nebo čeští Modern Day Babylon. Technický a progresivní žánr důstojně reprezentují profesoři Psycroptic, Neglectic Fields a Monuments.

Obdobně jako v minulých letech se představí i alternativnější a experimentálnější spolky. Namátkou zmiňme Kypck, Arcturus, Sebkha Chott či Rosetta.

MEZINÁRODNÍ RESUMÉ

Jestliže vás tato jména, která doplňují desítky dalších kapel, patřičně navnadila a zatím jste se neodvážili Brutal Assault navštívit, nebojte se tuto chybu letos napravit. Čeká na vás precizní, dlouhými roky vybroušená organizace, která strčí do kapsy drtivou většinu tuzemských akcí.

Festival si za dvě dekády vydobyl značné mezinárodní renomé. Josefovská pevnost, která mu poskytuje zcela osobitý ráz a velmi komfortní prostory, se tak jako obvykle změní doslova v Babylon hemžící se lidmi desítek národností z mnoha kontinentů. V posledních letech se rovněž podařilo zajistit velmi slušné ozvučení, tudíž si své oblíbence vychutnáte se vší parádou. Pakliže nemůžete vyrazit na celé čtyři dny, zavítejte do Josefova alespoň v sobotu 8. srpna, kdy budou v prodeji jednodenní vstupenky.

brutal7Pevnost Josefov je připravena na přehlídku toho nejlepšího z tvrdé muziky

text: Matěj Bílý, foto: brutalassault.cz (@Petr Hoffelner)


brutal TOP

zavřít