Festival hudebních filmů se blíží

Vydáno 05.08.2007 | autor: redakce

Jedním z hlavních zaměření 4. ročníku mezinárodního festivalu hudebních filmů Music on Film – Film on Music, který proběhne od 18. do 22. října v Praze, se stane hudba a kultura Ruska.

Festival hudebních filmů se blíží Festival hudebních filmů se blíží

Mezi novými dokumenty, které Music on Film – Film on Music (MOFFOM) promítne v rámci sekce Russia Focus – Zaostřeno na Rusko, bude například výjimečný film o cestách Dmitrije Šostakoviče Putěšestvije Dmitrije Šostakoviče (A Journey of Dmitri Shostakovich, USA / Russia 2006) či snímek Elegija žizni. Rostropovič. Višněvskaja (Elegy of Life. Rostropovich. Vishnevskaya, Russia 2006), poslední film předního ruského režiséra Alexandra Sokurovova. Na festivalu budou mít diváci možnost vidět také nový sestřih z kultovního filmu Theremin: an Electronic Odyssey (Těremin: Elektronická Odysea), jenž posloužil Petrovi Zelenkovi jako inspirace pro oceňovanou hru v Dejvickém divadle (v hlavní roli s Ivanem Trojanem jako hudebním inovátorem Lvem Thereminem).



Jednou z hlavních událostí festivalu bude projekce filmu Maja babuška (My Grandmother, USSR 1929 / zakázáno až do r. 1976), klasické anarchické sovětské komedie, s živým hudebním doprovodem. Diváci uslyší původní hudbu, kterou ve světové premiéře uvede Beth Custer Ensemble (USA) s místními hosty. Pokud se diváci rozhodnou nejít do kina, mohou si poslechnout DJskou formaci RussenDisko sídlící v Berlíně nebo shlédnout výběr ruských hudebních videoklipů, svým obsahem sahajících od klasického kýče až po avantgardní underground.



MOFFOM oslaví v roce 2007 své 4. narozeniny. Festival se jako obvykle bude konat v Paláci Lucerna, kině Světozor a Komorním kině Evald. MOFFOM, přední mezinárodní filmový festival s hudebním zaměřením, uvede čtyřdenní bohatý program složený převážně z dokumentárních filmů zahrnujících různé hudební žánry a portréty hudebních umělců.

Více informací na www.moffom.org
zavřít