Venkovský učitel je v půlce

Vydáno 08.08.2007 | autor: redakce

Od první klapky nového filmu Bohdana Slámy Venkovský učitel uplynul měsíc a půl, filmařům tak závěrem července končí první půlka náročného natáčení v jižních Čechách. Jaké jsou reakce Pavla Lišky nebo Bohadana Slámy?

Venkovský učitel je v půlce Venkovský učitel je v půlce

Venkovský učitel završuje trilogii o hledání lásky, téma, které Bohdan Sláma rozvíjel už ve filmech Divoké včely a Štěstí. Do hlavní role učitele obsadil režisér do třetice Pavla Lišku, kterému napsal ještě o něco komplikovanější postavu než v předchozích dvou filmech. „Hlavně začátek natáčení byl pro mě náročný, postava učitele je napsaná velmi do hloubky, takže to zprvu vyžadovalo ohromné soustředění. Přestože jsem prošel asi doposud nejnáročnějším natáčením, cítím se dobře. Myslím si, že jsem se s postavou učitele nakonec naprosto sžil,“ říká Pavel Liška.



První dny natáčení strávil Pavel Liška v mirotické škole, kde měl jako učitel svého odborného poradce, aby tak lépe pronikal do světa biologie. „Nějakou dobu jsme žili v očekávání na to, jak se Pavel vypořádá s plnou třídou dětí. Nakonec si Pavel s dětmi našli společnou cestu, což bylo při natáčení velmi důležité,“ dodává režisér Bohdan Sláma. Ve filmu hraje kromě mirotických dětí několik dalších místních obyvatel.



Řadu natáčecích dní má za sebou Zuzana Bydžovská, která hraje roli statkářky Marie. Kromě své filmové postavy se musela popasovat se všemi zvířaty, která se po dobu natáčení stala součástí filmového statku a života všech členů štábu, kteří u jihočeské rybníka prožili několik týdnů. Mezi jednu z nejnáročnějších scén patřil určitě porod telete, které filmaři a herci odrodili za asistence chovatelů v jednom z posledních dní. „Je pro mě velkým potěšením pracovat s režisérem Bohdanem Slámou a hereckým kolegou Pavlem Liškou. Marie, kterou ve filmu hraji, žije nelehkým životem statkářky, tak úzký kontakt s přírodou a především se zvířaty člověka ovlivní. Když zavřu oči, vidím před sebou krávy a často přemýšlím, co se jim asi honí v hlavě,“ říká Zuzana Bydžovská.



Po mnoha parných dnech letošního léta opouští tak filmový štáb Venkovského učitele venkovské prostředí a chystá se na druhou část natáčení v Praze a německém Halle. Podzimní část začne 16. září, natáčení má před sebou především Pavel Liška, Marek Daniel, Ladislav Šedivý nebo Tereza Voříšková, na place se objeví také Zuzana Kronerová a Miroslav Krobot, kteří hrajou rodiče učitele. Do českých kin uvede film distribuční společnost Bontonfilm v říjnu 2008, jeho dokončení plánují producenti však už na jaře.
zavřít