Česká RAPublika cenzurována!

Vydáno 26.11.2008 | autor: redakce

Dokument Česká RAPublika Pavla Abraháma vstupuje do kin ve čtvrtek 27. listopadu a ještě před jeho uvedením zástupce multiplexů Cinema City oznámil, že trailer k filmu byl stažen z obrazovek umístěných přímo u pokladen.

Česká RAPublika cenzurována! Česká RAPublika cenzurována!

Důvodem byly četné stížnosti rodičů, kterým vadila vulgárnost traileru. Zejména šlo o použití některých vulgarismů, které však v tomto případě pronáší lingvistka a bohemistka Prof. PhDr. Radoslava Kvapilová Brabcová, CSc. v rámci lexikologického rozboru. Ten má odhalit frekvenci užívání těchto slov (hajzl, prdel, zmrd) v dnes běžně šířených rapperských textech.

Překvapení distributoři filmu – společnost Bioscop – se domluvili s producentem filmu Martinem Poštou na tzv. vypípání vulgarismů pro použití na nosiče u pokladen. Tvůrcům připadá absurdní, že byli donuceni „vypípat“ profesorku českého jazyka. Trailer je běžně dostupný na internetu na mnoha serverech, stejně tak jako rapová hymna Kde domov můj, kterou s rappery nazpívala Hana Hegerová. Vše potřebné k filmu najdete na www.ceskarapublika.cz.

zavřít