Ve Varech začíná Fresh Film Fest

Vydáno 10.08.2009 | autor: PR

Šestý ročník Fresh Film Festu proběhne od 12. do 16. srpna v Karlových Varech a nabídne na 200 filmů ze všech koutů světa.

Ve Varech začíná Fresh Film Fest Ve Varech začíná Fresh Film Fest

Celkově mohou diváci vidět během pěti dní v Karlových Varech 200 filmů, z nichž celá půlka jsou filmy nestudentské. Festival uvede 30 celovečerních filmů, mezi nimiž je řada předpremiér očekávaných zahraničních titulů, samostatnou sekci budou mít na festivalu i české celovečerní filmy. Soutěže a sekce studentských filmů Fresh Film Festu však řadí tuto přehlídku v současnosti na místo největšího studentského festivalu v Evropě. Šestý ročník Fresh Film Festu proběhne od 12. do 16. srpna, promítat se bude ve čtyřech sálech hotelu Thermal, v kinech Čas a Panasonic, v klubu Elko a v Kině na řece. V rámci slavnostního zahájení uvede festival v české premiéře letošní divácký hit festivalu Sundance 500 letních dní (500 Days of Summer). Americký postmoderní milostný příběh otevírá sedm dní předtím také prestižní filmovou přehlídku v Locarnu.


Kino Panasonic bude hostit přehlídku českých debutů Osma. Nabídne například Tobruk Václav Marhoula, Normal Julia Ševčíka, Vítejte v KLDR! Lindy Jablonské, Děti noci Michaely Pavlátové, Sestru Víta Pancíře a další zajímavé distribuční tituly z uplynulého roku. Prestižní festivalová sekce Fresh Generation – soutěžní mezinárodní debuty, nabídne výrazné snímky mladých autorů. Cílem předvýběrců těchto filmů je vyhnout se těžkým sociálním snímkům, které jsou často mylně označovány jako „festivalové“ filmy.

V sekci Fresh Generation bude uveden například francouzský akční film Black režiséra Pierra Laffarguea o druhořadém lupiči, který putuje z Paříže do Afriky. Představitel titulní role MC Jean Gab’1 je známý především v hudebním světě, a to jako výrazný zástupce francouzské hiphopové scény, pro film složil exklusivně titulní skladbu. Právě MC Jean Gab’1 potvrdil svou účast jako host Fresh Film Festu.

Do studentských soutěžních sekcí se vrací již ocenění filmaři se svými novými snímky, které dokonce natočili na filmový materiál, jež získali jako cenu v předešlých letech. Jedná se například o loňského vítěze Fresh Film Festu Pabla Lamara z Paraguaye nebo Jitku Rudolfovou z pražské FAMU, jež má letos v soutěži film Nejlepší playbacková zpěvačka na světě a jejíž celovečerní debut Zoufalci bude uveden do kin letos v listopadu.



Jako každý rok festival promítne vítěze studentského Oscara. Tentokrát se jedná o bez mála hodinovou švédskou černou komedii s názvem Elkland, jež režisér Pere Hanefjord uvede ve Varech osobně. Mezi studentskými filmy mimo soutěž nebude chybět ani novinka vítězky Fresh Film Festu 2007 Oliwie Tonteri, jež nese název Unknown, a také nový film loňského účastníka soutěže Paula Negoescu Neuvěřitelná dobrodružství Tomy Kuzina. Další očekávanou projekcí bude film 35 panáků rumu, který přichází do české distribuce a osobně ho uvede představil hlavní role Grégoire Colin, který na festivalu současně představí svůj režijní debut Zátoka lišek, jež byl promítám na letošním festivalu v Cannes.

Pozvání do poroty letos přijaly významné osobnosti jako například scenárista, spisovatel, ale také hudebník Sjón Sigurdsson, který spolupracuje mj. se zpěvačkou Björk a byl nominován na Oscara za texty k písním ve filmu Larse von Triera Tanec v temnotách. Dále pak ruský režisér, střihač a animátor Alexej Alexejev, jenž režíroval např. oblíbený seriál Mr. Bean. Za Českou republiku v porotě zasedne herec Jiří Ornest, držitel Ceny Alfréda Radoka nebo první laureát Ceny Jindřicha Chalupeckého Vladimír Kokolia. Prodej akreditací na festival bude zahájen 12. srpna na akreditační přepážce v hotelu Thermal. Ceny akreditací jsou po dnech od 150 do 380 korun nebo na jednotlivé projekce za cenu 50 korun. Vstupné na Filmovou retrospektivu Petra Lébla a přehrávky rozhlasových her – Fresh Audio jsou zdarma.

Další informace a kompletní program festivalu najdete na www.freshfilmfest.net.

zdroj: 4Press
zavřít