Gaelforce dance: irští mistři tance

Vydáno 25.12.2009 | autor: PR

Gaelforce dance, mistři irského tance, vystoupí 30. března v pražském Kongresovém centru a o dva dny později se představí ostravské Sareza areně.

Gaelforce dance: irští mistři tance Gaelforce dance: irští mistři tance

Od vzniku tohoto tanečního seskupení „velí” Michael Durkan, irský hudebník a skladatel, jehož zkušenosti pramení i ze spolupráce s další irskou taneční formací RiverDance. První mezinárodní vystoupení souboru v červenci roku 1998 na Novém Zélandu vyvolalo dvacetiminutové ovace stojícího publika. Média nazývají Gaelforce Dance „Ferrari irského tance ve světě” a jako jedinou skupinu, která tančí, stepuje, zpívá a hraje živě. Manager souboru Frank Elwin nikdy nepodlehl nátlakům veřejnosti, aby stepování bylo nahrazeno předem vytvořenou nahrávkou, a jak se později ukázalo, rozhodnutí bylo velice správné.


V roce 1999 se ke skupině připojil choreograf Richard Griffin. Na otázku o rozdílech mezi Gaelforce Dance, RiverDance a Lord of the Dance Griffin říká: “Snažíme se být odlišní. Jsme více divadelní a praktikujeme politiku vystupování živě. Diváci jdou do divadla právě proto, aby zhlédli představení živě a my jim dáváme, co očekávají.” Gaelforce Dance je více muzikálem než folkloristickou show a obsahuje moderní popové prvky, klasický balet, ale především skvělé ukázky stepařského umění. To vše doprovází v pozadí melodická a živelná irská hudba, plná houslových a kytarových virtuosit, fléten a akordeonů.



Nepostradatelnou součástí živého vystoupení jsou i zpívané písně v duchu tvorby zpěvačky Enyi. Dnes tvoří Gaelforce Dance kolem 30 tanečníků, 4 hudebníků a jedné zpěvačky. Někteří tanečníci během představení také hrají na hudební nástroje.

zdroj: Makroconcert
zavřít