Plzeň představuje svůj kulturní potenciál

Vydáno 13.06.2010 | autor: PR

Město Plzeň představí širší české veřejnosti v následujících týdnech vybrané části rozsáhlého projektu, jenž má přesvědčit letos v září mezinárodní porotu k udělení titulu Evropské hlavní město kultury 2015.

Plzeň představuje svůj kulturní potenciál Plzeň představuje svůj kulturní potenciál

Červen se ponese v duchu oslav zakladatelky projektu Meliny Mercouri. 12. června Plzeň uzavřela jednu z hlavních tříd kvůli happeningu pro tisíce lidí z celé republiky, následující sobotu 19. června uspořádá akci Plzeň v Praze s průvody obřích masek směřujícími do Valdštejnské zahrady. Plzeňský den v české metropoli vyvrcholí koncertem Illustratosphere a Dana Bárty, který je i autorem písně Nebe nad Plzní spojené s kandidaturou města. Kampaň na podporu Plzně potrvá i v létě a mezi desítkami osobností ji podporují olympijská vítězka Kateřina Emmons, zakladatelka nadačního fondu Slunečnice Helena Houdová, herec Jiří Suchý, bratři Formanové, hokejista Martin Straka, jachtař David Křížek či fotbalová rozhodčí Dáša Damková. Uměleckou ředitelkou projektu Plzeň 2015 je Yvona Kreuzmannová, veřejnosti známá především jako zakladatelka a ředitelka občanského sdružení Tanec Praha, které provozuje pražské divadlo Ponec.

 


Projekt kandidatury se soustředí na propojení potenciálu Plzně s vizí otevřeného a kreativního města, do něhož se budou sjíždět lidé nejen v roce 2015. Mezi klíčové investiční projekty kandidatury patří revitalizace areálu historického pivovaru Světovar zahrnující vznik multižánrového centra pro kulturní aktivity a vybudování Muzea designu a životního stylu, stavba nové budovy Západočeské galerie, výstavba nové divadelní budovy, vybudování volnočasového areálu Štruncovy sady se sportovně rekreačními trasami Greenways nebo již realizovaný projekt Muzea loutek, který byl oceněn Stavbou roku Plzeňského kraje 2009. Předností Plzně je, že projekty v přihlášce o titul jsou součástí novátorského Programu rozvoje kultury 2009 – 2019 a město počítá s realizací investičních projektů i v případě, že by titul EHMK 2015 nezískalo. „První kritérium, které je třeba splnit, nazýváme evropská dimenze, to znamená jakým způsobem je město schopno zužitkovat svou identitu v evropském kontextu. Druhé kritérium zohledňuje participaci občanů, jejich přínos kultuře daného města,“ uvedla koordinátorka soutěže o titul EHMK 2015 Jacqueline Pacaudová. Počátkem září navštíví porotci spolu se zástupci Evropské komise a Ministerstva kultury České republiky Plzeň, aby osobně zhodnotili potenciál města.

 


„V prvním kole jsme postavili prezentaci projektu mezinárodnímu panelu porotců jako hru, jíž se může účastnit každý. V samotné Plzni se nám daří zapojovat do projektu velmi dobře veřejnost, se kterou jsme připravovali i Program rozvoje kultury,“ říká náměstkyně primátora Plzně Marcela Krejsová. Nejrůznější akce probíhají už od loňského podzimu a naplní i letošní kandidátské léto. Projekt EHMK slaví letos v červnu 25 let od svého vzniku, oslavy v daném městě jsou také jedním z témat boje o titul. Plzeň reaguje Měsícem Meliny Mercouri, mezi desítkami akcí nabízí v červnu Tanec Plzeň, festival Skupova Plzeň představující to nejlepší z českého profesionálního loutkového a alternativního divadla, výstavu fotografií vážek Dana Bárty, výstavu scénografií z představení Divadla bratří Formanů s názvem Výpravy nebo právě červnový happening na podporu kandidatury. Aktivní účast veřejnosti nabídnou zástupci Plzně i na celodenní akci Pilsen, Open Up! v pražské Valdštejnské zahradě v sobotu 19. června. Vedle plzeňských umělců se zde představí i podporovatelé projektu Plzeň 2015. Ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Opona bude mít veřejnost příležitost zúčastnit se interaktivní zážitkové hry, která je součástí projektu Trenažér totality. Lidé prostřednictvím hry náhlednou do specifik života v různých fázích totality v bývalém Československu. Otevřenou komunikaci nabízí Plzeň i uživatelům sítě Facebook, kde je možné stáhnout šablonu se šipkou, která ukazuje jak daleko je člověk od města, nejoriginálnějšího nebo nejvzdálenějšího účastníka pak Plzeň odmění vlastním billboardem.

 


Projekt Plzeň 2015 by měl být financován z více zdrojů. „Financovat jej hodláme z rozpočtu města, rozpočtu Plzeňského kraje a státního rozpočtu, tedy zejména Ministerstva kultury a dalších ministerstev. A samozřejmě i z fondů EU,“ říká ředitel projektu Milan Svoboda. Do financování programu je dále zahrnuta částka 1,5 milionu eur, což je jediná přímá finanční injekce spojená se získáním titulu ze strany EU. Peníze má projekt přislíbené také z Regionálního operačního programu. „Plzeňská kandidatura na prestižní titul EHMK je přirozeným vyústěním letitých snah města o zásadní proměnu procesem zdola, zapojením a aktivizací jeho občanů,“ říká Yvona Kreuzmannová, umělecká ředitelka projektu Plzeň 2015. „Veřejné debaty odhalily řadu problémů a napětí, které právě kulturní projekty dokážou řešit či mírnit,“ dodává Kreuzmannová.

Podmínky pro získání titulu jsou být evropský a kreativní a zároveň zapojit co nejširší veřejnost. Druhé kolo, ve kterém mezinárodní porota vybere jedno české město, proběhne 8. září. Titul EHMK získají vždy dvě až tři evropská města ročně, pravidla stanovují, který rok kandidují které státy. Letos titul drží Essen, Pécs a Istanbul, společně s českým městem ponese v roce 2015 titul město Mons v Belgii. Titul doposud získalo pouze jedno české město, a to Praha v roce 2000.

Zdroj: 4press

zavřít