AUDIO: Dan Bárta se jako B'Artagnan omlouvá za přehnané mušketýrství

Vydáno 08.12.2013 | autor: redakce

Dan Bárta před měsícem vydal svou čtvrtou řadovou desku Maratonika a  v současné sobě má před sebou cílovou rovinku maratonu po koncertních sálech takřka čtyřiceti českých a slovenských měst. Nyní z CD představuje pilotní singl B'Artagnan, který vznikal v několika etapách takřka půl roku. 

AUDIO: Dan Bárta se jako B'Artagnan omlouvá za přehnané mušketýrství AUDIO: Dan Bárta se jako B'Artagnan omlouvá za přehnané mušketýrství

dan brta2 foto jakub klimo

Skladba, která nejen svým názvem odkazuje na mušketýrský smysl pro čest a spravedlnost, je podle Bárty jakousi vztahovou promluvou. „Někdy se to mušketýrství trochu vymkne kontrole, člověk má tendenci být přespravedlivělý a brát se zbytečně vážně. Pak je samozřejmě poněkud směšný, ví to, ale neumí s tím v danou chvíli nic udělat. A B'Artagnan je takovou omluvou, prosbou o nadhled a pochopení ve smyslu – vždyť mě znáš, vydrž to se mnou, časem se zase srovnám. Ponivač čas je spravedlivější než sebespravedlivější mušketýr," nechává Dan Bárta nahlédnout pod pokličku poetiky skladby.

  1.  RECENZE: Dan Bárta udržuje laťku kvality vysoko

Hudba a text jako by u ní stály v rozporu, slova jako „samota" a „osamělost" takřka popírá veselá latino melodie plná života. Podle zpěváka jde o sebeironický záměr, který má naznačit, že se nám, viděno z nadhledu a odstupu, v životě neděje nic zlého. „I když to třeba v danou chvíli vůbec tak nevypadá, i každý trapný okamžik má svůj výchovný potenciál," vysvětluje Bárta.

Singl B'Artagnan vznikal po částech a v několika fázích. „Nejdřív jsem měl slova k refrénu a melodii ke sloce, melodii refrénu jsem vymyslel později v autě cestou na koncert, slova ke sloce ještě později, hm, doma. Když mi muzika i text jakžtakž držely pohromadě, představil jsem ji. Kluci moudře a shovívavě pokývali svými nástroji, pak skladbu ve zkušebně rozložili na prvočinitele, vyfoukali, očistili, vyměnili vadné díly, přibrousili, vyndali zbytečné součástky a pak jsme ji zase společně složili, volněji a funkčněji. A pak jsme tomu ještě trochu pomohli při mixu. Dohromady tak půl roku práce," popisuje zpěvák proces zrození skladby.

dm, foto: Jakub Klimo

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít