George Michael si po 30 letech na hudebním vrcholu oblíbil Prahu

Vydáno 26.10.2011 | autor: redakce

George Michael letos navštívil Prahu už dvakrát a 14. listopadu ho čeká třetí pražská zastávka. S doprovodem Českého národního symfonického orchestru vystoupí v O2 Aréně v rámci svého turné - Symphonica - The Orchestral Tour. Tuto koncertní šňůru zahajoval 22. srpna ve Státní opěře Praha. Do budovy opery se vrátil i 17. října, aby zde natočil klip.

George Michael si po 30 letech na hudebním vrcholu oblíbil Prahu George Michael si po 30 letech na hudebním vrcholu oblíbil Prahu

george-michael.resized_2011

Přesně před třiceti lety George Michael započal svou hudební kariéru. V letech 1981 až 1986 působil v popovém duu Wham!. Pod hlavičkou skupiny George Michael vydal tři úspěšné desky. Mezi největší hity patří singly Wake Me Up Before You Go-Go, Everything She Wants, I´m Your Man a vánoční Last Christmas.


Sólovou dráhu rozjel Brit s řeckými kořeny v roce 1987 s albem Faith. Toho se prodalo přes pětadvacet milionů kopií a dodnes v rádiích hojně rotují singly Father Figure, One More Try nebo titulní Faith.


Rok 1990 a pád komunistického režimu ve východní Evropě doprovodil megahit George Michaela Freedom z desky Listen Without Prejudice Vol. 1. Zpěvák plánoval i další pokračování této desky. Bohužel pak měl neshody s vydavatelským labelem, které mu desky vydávalo, a tak na druhý díl nikdy nedošlo. George Michael v této době vydal aspoň další singl, který se stal opět světově úspěšným a pojmenoval ho Too Funky.



Dlouhých šest let museli posluchači "evropského Michalea Jacksona" čekat na další nahrávku. V roce 1996 umělec poslal do světa baladu Jesus To a Child a navnadil posluchače na CD Older. Druhý videoklip doprovázel rychlejší Fastlove. Desku nakonec propagovalo šest úspěšných singlů.


Vánoce roku 1998 byly ve znamení kompilace hitů Ladies & Gentlemen: The Best of George Michael. Výběrovce předcházelo skandální odhalení zpěvákovy homosexuální orientace. Svou potyčku s kalifornským policistou využil v písni a klipu Outside.


Dvacáté století George Michael uzavřel albem Songs from the Last Century, které bylo plné cover verzí. Propagaci desky obstaral singl Roxanne, který zpěvák zařadil na současné turné a který asi nejvíce přibližuje atmosféru,  jakou mohou návštěvníci listopadového koncertu očekávat.


Poslední řadová deska Britovi, jenž jako jediný by mohl uspokojivě nahradit hlas Freddieho Mercuryho v kapele The Queen, vyšla v roce 2004 a jmenuje se Patience. Na ní se zpěvák v písni Shoot the Dog pustil do kritiky politiky George Bushe mladšího a Tonyho Blaira. Dalšími úspěšnými singly se staly Freek!, Amazing a Flawless (Go to the City).


Před pěti lety oslavil George Michael čtvrt století v show businessu velkým světovým turné. Bohužel pražský koncert byl v den plánovaného vystoupení zrušen, ale bratislavská zastávka měla velký úspěch. Kromě toho byla vydána další kompilace, jež nesla jednoduchý ale výstižná název Twenty Five. Album obsahovalo kromě známých hitů i dvě nové skladby: An Easier Affair a This Is Not Real Love.


Po vydání CD Patience se zdálo, že se George Michael chce na delší čas odmlčet. S jeho osobou bylo spojeno několik skandálů, dokonce byl za opakované držení marihuany odsouzen k několika týdnům domácího vězení. Poté se umělec dal dohromady a začal uvažovat o nových projektech. Spojil se s Českým národním symfonickým orchestrem a vyjel na turné. Kromě toho natočil i coververzi písně True Faith, jež v osmdesátých letech složili New Order.


dm

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít