Chaka Khan a jejích TOP 5 singlů

Vydáno 25.09.2012 | autor: Daniel Maršalík

Chaka Khan má deset cen Grammy, spolupracovala s Milesem Davisem, Princem i Rayem Charlesem. Už 10. října vystoupí "Queen Of Funk" poprvé na Slovensku. Zpěvačka, která inspiruje umělce mladší generace, zazpívá v rámci One Day Jazz Festivalu v bratislavské Hant Aréně Pasienky. Mezi předskokany se představí Anita Soul a Monika Bagárová.

Chaka Khan a jejích TOP 5 singlů Chaka Khan a jejích TOP 5 singlů

chaka_blava

Asi nejznámější písní Chaka Khan je předělávka Princeova singlu I Feel For You z roku 1984. Zpěvaččinu verzi obohatila další soulová legenda Stevie Wonder, který přispěl svou typickou hrou na foukací harmoniku. Tahle dáma si Prince oblíbila natolik, že do svého repertoáru zařadila hned několik jeho skladeb a na poslední desce Funk This (2007) přezpívala hitovku Sign ´O´ Times. Vzrůstem malý multiinstrumentalista se v nejednom rozhovoru nechal slyšet, že Chaka je jeho nejoblíbenější zpěvačkou. Možná i proto se ujal produkce jejího alba Come 2 My House (1998).



Nejznámější hudební producent všech dob Quincy Jones si brousil zoubky na píseň Ain´t Nobody. Hodila se mu pro Michaela Jacksona na bestseller Thriller. Nakonec ji ale autor David „Hawk“ Wolinski věnoval funkové skupině Rufus, kde zpívala Chaka Khan. Společně skladbu v roce 1983 proměnili ve světový hit. Dočkala se celé řady dalších verzí, jedna z nich patří rapperovi LL Cool J.



Asi každý zná megahit I´m Every Woman. U nás je však díky filmu Osobní strážce známější v podání Whitney Houston. Originál byl napsán pro Chaku Khan, která s ním bodovala už v roce 1978. Píseň několikrát obě zpěvačky s velkým hlasem spojila na jednom pódiu, kde si ji střihly jako duet. Po smrti Whitney Houston ji Chaka zpívá jako poctu své pěvecké kolegyni.



Chaka Khan má velký vliv i na současnou generaci. Její písně zpívají mladší zpěvačky, ale zvou si ji k hostování také hiphopové bandy. V roce 2000 si Chaku do studia pozvala formace De La Soul. Vznikl z toho singl All Good. V Evropě bodovalo i několik jeho remixů.



Zatím poslední studiovou desku Chaka Khan nahrála v roce 2007. Jmenuje se Funk This a vzešly z ní singly Angel, You Belong to Me, One for All Time a Direspectful, což je funkový duet s Mary J. Blige. Ta si již na začátku své kariéry půjčila jinou písničku od Chaky, a to Sweet Thing.

 

text: Daniel Maršalík

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít