VIDEO: Početí, zrození a smrt podle Foals

Vydáno 20.03.2013 | autor: redakce

Britská indie (teď už pomalu) stálice Foals nedávno vydala své třetí album Holy Fire. Se singly tahle modla pro hipstery nikterak nešetří - po skladbách Inhaler a My Number vypustila další s názvem Late Night.

VIDEO: Početí, zrození a smrt podle Foals VIDEO: Početí, zrození a smrt podle Foals


foals-konzerte-2013-in-deutschland

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Brutální záležitost! Už na začátku se ukáže varování o Explicit Content. Proč? Jasno je hned po prvních pár vteřinách. Foals se s tím nepárali a lidské utrpení i rozkoš ukázali natvrdo, expresivně.

Divák celou dobu pluje ve třech rovinách děje jednoho starého domu. Dole v klubu hraje kapela a nad ní v bytech se dějí věci. Početí, zrození, smrt. Cyklus života. Rozkoš, utrpení, smrt. Mezi tím vším vystupuje jako hybatel děje, prostředník a moderátor zpěvák Yannis Philippakis. Ovšem ani kapela nezůstane bez poskvrny, když se na ní ve finále začnou objevovat krev a šrámy, možná převzetí zodpovědnosti za všechno, co se mezitím stalo v domě. Nikdo nejsme bez poskvrny. A do toho všeho vstupuje čtvrtý archetyp - Ničitel - muž, který si na baru lhostejně vypíjí hlavu a pak vyjde po schodech a vidí celou tu spoušť, která se mezitím u něj doma přihodila. Ničitel, zrozený, stvořitelé, posel a poškozený, hlavní aktéři brutálního, ale krásného klipu k neméně dobrému singlu.

Foals natočili pravděpodobně svoji nejlepší desku. Od rozjuchaných kytar (dobře, i na Holy Fire se nějaké najdou, ale producenti naštěstí Yannise drželi zkrátka) a mezistupněm v podobě desky Total Life Forever se dostali až k dospělému mnohovrstevnatému zvuku a songům, které dokáží nést celou paletu nálad najednou. Kéž bychom na ně nemuseli jet do Berlína a dočkali se jich i u nás.



Martyn Starý

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít