TOP 7 songů Simply Red & Micka Hucknalla

Vydáno 22.03.2013 | autor: Daniel Maršalík

Mick Hucknall, hlas slavné ale již neexistující soulové kapely Simply Red, ve středu 27. března zavítá do Kongresového centra v Praze. Na koncertu zcela jistě zazní skladby z jeho aktuálního alba American Soul, ale určitě nevynechá největší hity kapely, se níž bylo jeho jméno spjato čtvrt století.

TOP 7 songů Simply Red & Micka Hucknalla TOP 7 songů Simply Red & Micka Hucknalla


mh_press_03_008_lrMick Hucknall vystoupí v pražském Kongresovém centru 27. březnaHolding Back The Years
V polovině osmdesátých let se v Británii zjevila dvojice hudebních projektů, které se zásadně prosadily na poli světového soulu. George Michael byl titulován jako evropský Prince a o něco romantičtější muziku hráli Simply Red se zpěvákem Mickem Hucknallem. Ten by při troše fantazie mohl být evropským Lionelem Richiem. První singl, který dobyl vrchol americké hitparády Billboard (ve Velké Británii se vyšplhal na druhou příčku), se jmenuje Holding Back The Years a pochází z desky Picture Book, debutu Simply Red z roku 1985. Balada, které dominuje osobitý vokál rusovlasého zpěváka, jasně naznačila, jakým směrem se kapela vydá a jak její tvorba bude vypadat následujících dvacet pět roků. Podobné balady muselo obsahovat každé z deseti řadových desek Simply Red i dvou Mickových sólových placek.



If You Don't Know Me by Now
Pokud si Simply Red nedokázali silnou baladu složit sami, neváhali sáhnout do hudebního archivu, jako tomu bylo v roce 1989, kdy oprášili skladbu If You Don't Know Me by Now z repertoáru skupiny Harold Malvin & the Blue Notes. Ostatně poměrně hodně hitů Simply Red jsou povedené coververze a také obě sólové desky Micka Hucknalla jsou sestaveny čistě s převzatých písní. Na albu Tribute to Bobby vzdal Brit hold bluesovému zpěvákovi Bobbymu Blandovi, novinka American Soul zase obsahuje písně Otise Redinga, Tyrona Davise, Etty James, Raye Charlese, Elvise Presleyho nebo Niny Simone.



Something Got Me Started & Stars
Největší úspěch zaznamenali Simply Red na počátku devadesátých let s albem Stars, obsahujícím megahity Something Got Me Started a titulní Stars. Album se stalo dva roky po sobě nejprodávanější nahrávkou v Evropě a Micku Hucknellovi stoupla sláva do hlavy. Stala se z něj celebrita hollywoodského typu. V rozhovorech začal o Simply Red hovořit jako o svém sólovém projektu a kapelu opouštěl jeden muzikant za druhým. Jakoby se Mick Hucknall a Simply Red stali jakýmsi vzorem pro - v té době budoucí ostrovní - hvězdu: JayKaye a jeho Jamiroquai, které o několik let později čekal velice podobný osud.


Fairground
Přesně deset let po průniku do hitparád přišel další hluboký zářez se skladbou Fairground z desky Life. Skladba sklízela úspěch zejména v Evropě a nikdy poté už Simply Red vrchol hitparády nedobyli. To ovšem neznamená, že by nebyli populární. Své věrné a stárnoucí publikum měli až do samotného ukončení činnosti. Simply Red prodali během své kariéry po celém světě přes 50 milionů desek a odehráli na 1000 koncertů pro více než 10 milionů lidí.

Say You Love Me
V Česku se stalo poměrně oblíbené album Blue s hity The Air That I Breath a Say You Love Me. V této době Hucknall veřejnost fascinoval diamantem, jenž si nechal zasadit do předních zubů a jehož oslnivý třpyt se stal nedílnou součástí zpěvákovy image. Do České republiky Simply Red poprvé zavítali v prosinci roku 2005, kdy jejich produkci doprovodil ženský smyčcový orchestr.

Sunrise
O tom, že Brit se svými muzikanty má u nás věrné příznivce, svědčí i fakt, že během rozlučkového turné se v O2 Areně rozezněly největší hity Simply Red hned dvakrát. Skvělé výkony muzikantů, vkusná scéna a jak z desky znějící zpěv Hucknalla zajistily kvalitní a hluboký hudební zážitek. Do setlistu obou koncertů byla zařazena i skladba Sunrise, největší hit kapely v jednadvacátém století. Zazní i ve středu v pražském Kongresovém centru?

Daniel Maršalík

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít