LIVE: Robert Plant uhranul Brno jako šaman

Vydáno 24.07.2015 | autor: redakce

Robert Plant poprvé zavítal do moravské metropole v rámci evropského turné k poslední desce Lullaby and... The Ceaseless Roar. Velikán z Led Zeppelin doprovázený tentokrát kapelou The Sensational Space Shifters v naplněné hokejové hale Rondo ukázal, že nestojí na místě a rockové zlato v hrdle stále má.

LIVE: Robert Plant uhranul Brno jako šaman LIVE: Robert Plant uhranul Brno jako šaman

plant 11Robert Plant oslaví v srpnu 67. narozeniny, na jeho výkonech na pódiu to ale není znát


ROBERT PLANT & THE SENSATIONAL SPACE SHIFTERS
Rondo, Brno
23. 7. 2015

Začátkem večera provedla publikum jedna z českých veličin alternativního rocku, Please the Trees. Diváci je přivítali vřele a kapela jim to vrátila s živelnou intenzitou sobě vlastní. Po krátkém setu a půlhodinové přestavbě se již Brno dočkalo hlavní hvězdy. Robert Plant stylově nastoupil na pódium za doprovodu klasického rock'n'rollového hitu Rumble od Linka Wraye.

plant 02Koncert byl kombinací zpěvákovy sólové tvorby - mimo jiných zazpíval Plant i písně z dosud posledního alba Lullaby and... The Ceaseless Roar -, předělávek starých rock'n'rollových a bluesových klasik (například Spoonful od Howlin' Wolfa načichlý rockem) a ověřených hitů Led Zeppelin (třeba něžný Rain Song byl jedním z vrcholů koncertu). Všechny písně byly okořeněné Plantovými etnickými tendencemi zahrnujícími rozšířenou instrumentaci na různorodé bubínky a exotické housle riti.

Jednotlivé skladby tak získávaly zajímavý nádech world music, ten ovšem bohužel ne vždy zafungoval tak, jak by měl. Například psychedelická mezihra ve Whole Lotta Love nahrazená exotickým jamem výrazně chyběla. Přesto je nová persona Roberta Planta jakožto rockového medicinmana čerstvá a zajímavá a esoterický šamanismus mu rozhodně sluší trochu více než popová tvář, kterou nasadil například v písni Rainbow.

I v tomto případě si ovšem publikum jako správná charismatická rocková legenda naprosto podmanil. A ačkoliv bylo hlediště většinu času statické a koncert se spíše sledoval než prožíval, byly reakce naplněné haly až neuvěřitelně bouřlivé.

A i přes malé výhrady k podobě některých položek setlistu to byl oprávněný aplaus – kapela podala vynikající výkon a i samotný Robert Plant koncert odzpíval na výbornou. Když se s brněnským publikem srdečně loučil, říkal, že se snad brzy vrátí. Snad tedy ano – znovu totiž jasně dokázal, že je pořád ve skvělé formě.

plant 22

plant 01

text: Jan Čapek, foto: Petr Tibi

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít