LIVE: Robbie Williams ukázal na Szigetu show, Florence and the Machine duši

Vydáno 12.08.2015 | autor: Petr Adámek

Maďarský Sziget má za sebou první dva dny oficiálního programu. Hned na úvod obří sedmidenní akce se na ostrově Óbudai v Budapešti ukázaly prvoligové popové hvězdy: Robbie Williams a Florence and the Machine. Skóre? 2:1 pro Florence.

LIVE: Robbie Williams ukázal na Szigetu show, Florence and the Machine duši LIVE: Robbie Williams ukázal na Szigetu show, Florence and the Machine duši

florence szigetKoncert Florence and the Machine na Szigetu nadchl

SZIGET
ÓBUDA ISLAND, BUDAPEŠŤ
10. - 11. 8. 2015

Přestože první den Szigetu nebývají v provozu všechna pódia a ten pravý festivalový spirit teprve začíná prosakovat do vzduchu, rozhodně nelze pondělní program považovat za obyčejný warm-up. Vloni na úvod dostali návštěvníci dávku pop-punku z dílny Blink-182, letos měl pódium zarezervované jeden ze současných popových vládců: Robbie Williams.

Těšíme se na Sziget: TOP 10 hvězd letošního našlapaného ročníku

ROBBIEHO HITY I COVERY

V loňském roce předvedl v Praze swingový set (recenze), na hlavní stage jednoho z největších evropských festivalů naopak dovezl své největší hity napříč celou kariérou. Vynechání zásadních kousků jako Let Me Entertain You, Feel, Angels nebo She's the One by mu několik desítek tisíc bouřících fanoušků neodpustilo.

Robbieho set se nesl přesně v duchu názvu celého turné Let Me Entertain Tour. Bavit, bavit, bavit. Někdejší zlý hoch se blýskl hned několika covery: rozpoznat jste mohli např. kousky I Still Haven't Found What I'm Looking For od U2, We Will Rock You a Bohemian Rhapsody od Queen, I Love Rock 'n' Roll z repertoáru Joan Jett nebo úryvky Royals (Lorde) či Whole Lotta Love (Led Zeppelin). Zpěvák s Robbieho repertoárem (rozuměj - plnými hrstmi hitů) sice nemá podobné berličky zapotřebí, nutno ale uznat, že jeho show byla díky více či méně osobitě a vtipně podaným předělávkám skutečně zábavná.

RETRO: Když zpíval Robbie Williams v roce 2003 poprvé v Praze, pop povýšil na královskou zábavu

A nebyl by to Robbie, kdyby během koncertu nebavil i sám sebe - ať už vtipnými hláškami nebo třeba rozpustilým flirtem s místní fanynkou, kterou si, jak bylo dřív jeho dobrým zvykem, pozval na pódium.

POSziget21


FLORENCE AND THE MACHINE? LESNÍ VÍLA, CO ČEKÁ NA DÉŠŤ

Headliner druhého dne, britští Florence and the Machine, pojali svůj set o mnoho seriózněji a autentičtěji. Jinými prostředky, avšak stejně absolutně jako o den dřív Robbie, si publikum podmanila i o necelých třináct let mladší Florence Welch. Bílý decentní kostýmek nemohl k jejímu pódiovému projevu kontrastovat víc: něžná a dravá zároveň, neohrožená, a přesto na oko zranitelná, v jakémkoliv okamžiku nesmírně působivá.

Zpěvačka, celý koncert bosky, pobíhala po pódiu ze strany na stranu jako hladová šelma, tu a tam vyběhla na molo vstříc divákům, a později se dokonce proběhla kolem zábran přímo kolem nich. Od jedné z dívek si vzala květinovou čelenku, postavila se na hrazení, odzpívala skladbu a čelenku ji pak opět vrátila. V jiné chvíli jímavě vzhlížela k oblakům jako lesní víla, která čeká na déšť. Mladík v publiku s cedulí "Kiss me Florence" nebyl po tomhle vystoupení jediným s podobnými tužbami.

dav szget


Když k odzbrojujícímu ženskému elementu Florence připočteme dramaturgicky vyvážený set, dokonale supportující vokalistky a skvělou odezvu publika, výsledný dojem z koncertu se bude během následných pěti dnů komukoliv jen těžko překonávat.

Během prvních dvou dnů se publiku předvedlo mnoho umělců, kteří se v posledních dvou letech objevili i u nás. Procítěný set vystřihl Asaf Avidan, plný velkokapacitní stan aplaudoval Selah Sue, do line-upu promluvili i Future Islands, Jungle nebo Kensington.

Na koho se těšit v následujících dnech? Mimo jiné na Ellie Goulding, Awolnation, Kasabian, Major Lazer, Limp Bizkit, Aviciiho, Alt-J nebo Foals.

lidi sziget

text: Petr Adámek, foto: oficiální snímky festivalu

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít