Bára Poláková: Po premiéře Kafky otevřu krabičku jménem Žebřík

Vydáno 27.02.2014 | autor: Ondřej Bambas

Báru Polákovou čeká premiéra. Nejen divadelní - s hrou Kafka 24 v Dejvickém divadle - ale také moderátorská. 15. března bude společně s Tomášem Hanákem uvádět vyhlášení cen Žebřík. Jak se na novou roli těší, jak pokračuje její pěvecká kariéra a co dalšího ji letos čeká, se dozvíte v našem rozhovoru.

Bára Poláková: Po premiéře Kafky otevřu krabičku jménem Žebřík Bára Poláková: Po premiéře Kafky otevřu krabičku jménem Žebřík

Barbora Polakova 37Báru Polákovou čeká v březnu Kafka a Žebřík

 

Žebřík rekapituluje loňský rok, oceňuje umělce za výkony v roce 2013. Za co byste se ocenila vy?
Asi za to, že jsem nezkolabovala. Kromě třech týdnů, kdy jsem byla pryč, jsem neměla ani jeden volný den. Tedy možná jich pár bylo, ale to už jsem se zase učila a připravovala na ty dny pracovní.

Naopak, máte nějaká osobní zklamání s výzvou na změnu do roku 2014?
Ano, osobní zklamání je, že jsem si to takhle špatně naplánovala a výzvou, abych se naučila říkat ne. A to i hezkým věcem, protože ze všeho, na co jsem kývla v roce 2013, nelituji ani jedné, za vše jsem ráda. Nevzala jsem nic, co bych nedělala ráda. Na druhou stranu cítím velký deficit, který tlačím před sebou.

 

 

Jaké jsou tedy vaše plány do letošního roku?
Teď zkouším v Dejvicích s Honzou Mikoláškem hru Kafka 24, to bude mít premiéru v březnu. Pak točím jeden film s Milanem Cieslarem, seriál Neviditelní a dotáčíme sitcom Marta a Věra. Stále mám s Honzou Muchowem plán na desku, na kterou pomalu shromažďuji materiál. Bohužel volný čas mi nyní zabrala nabídka z Dejvického divadla, což popsal hezky můj kamarád, že to se neodmítá, Dejvické divadlo je Sparta Praha. Album jsem tak odložila na jaro, kdy už ale opět natáčím, takže budu dělat vše zároveň a vůbec si nevezmu ponaučení z roku 2013.

 

Barbora Polakova 06Barbora Polakova 20

 

Co že jste letos nenatočila žádnou píseň na Valentýna? Vždyť Kráva měla fenomenální úspěch...
Ne, jedna píseň stačí. Tam už jsem řekla vše, co si myslím.

Jedna z vašich posledních rolí je v muzikálu Lucie, větší než malé množství lásky. Jaký je váš názor na výsledek? Z publika se objevila i spousta negativních ohlasů.
Nikdo nedělá věci nejhůř jak dokáže, všichni se snaží. Něco kritizovat, když nevidíte dovnitř, jaké kompromisy byly zapotřebí, co vše za tím stojí, není fér. Já to hraju ráda, potkala jsem bezva lidi, jsou tam skvělí tanečníci a dvacetičlenný orchestr. Beru si z toho, co mi to může dát, a dávám, co můžu dát. Celé se to navíc odehrává v karlínském divadle, domě pro 900 lidí. Což není snadné naplnit a právě proto je zapotřebí kompromisů.

Změnil se váš postoj k písničkám Lucie? Nejsou už některé natolik ohrané, že je nemůžete ani slyšet?
To určitě ne. Já předtím měla strach, jestli mě nebude štvát, když ty zarytý písničky nebudou zpívat ty zarytý hlasy. A jestli to vlastně bude fungovat. A je srandovní, že po tolika zkouškách a představeních jsem už úplně zapomněla na originál a líbí se mi každá z verzí mých kolegů.

 

bara polakova kollerBára Poláková na sebe výrazněji upozornila v roce 2012 i skladbou Sami s Davidem Kollerem

 

Vyhlášení cen Žebřík budete moderovat s Tomášem Hanákem. Jak se těšíte na tuhle spolupráci? 
My jsme se s Tomášem poprvé potkali v létě na Berounce, v Nižboru, kde má Tomáš nádhernou hospodu ve staré železniční stanici. A podruhé při domlouvání moderování Žebříku. Já jsem se nejdřív trochu cukala, protože jsem v loňském roce odmítla asi čtyři nabídky na moderování, včetně jiných hudebních cen, a měla jsem pocit, že by bylo nespravedlivé teď říct ano. Ale nakonec jsem si řekla, že tuhle hranici musím jednou překročit. Odmítala jsem to zejména z důvodu maximálního respektu k práci moderátorů, kterou nemůže dělat každý a která vyžaduje velkou bystrost a přehled. Nevím, jak to dopadne, proto jsme se s Tomášem dohodli, že dopředu můžu slíbit, že když to bude hodně trapné, tak už to dělat nikdy nebudu.

Tomáš Hanák je velký solitér s osobitým přednesem. Nemáte ze spolumoderování trochu strach?
Tak budu mlčet, kývat. Nebo se jen usmívat, nebo odejdu a už se nevrátím... Ne, při té druhé schůzce jsme si hrozně sedli, Tomáš je sympaťák, což každý ví. Z těch loňských nabídek jsem po boku neměla žádného takhle zkušeného člověka, tak s kým jiným bych do toho měla jít. Tomáš mi řekl, že budu úplně hotová, nervózní a vyřízená, sám si na svou premiéru pamatuje a trvalo mu prý čtyři roky, než ten strach opadl. Tak se mám asi na co těšit! Ale tady nejde vůbec o nás, jde hlavně o kapely a o oceněné - tím se uklidňuju. Vytvořila jsem si pro to vzadu v hlavě takovou zvláštní "krabičku". Jmenuje se "Ty ses zbláááznila jdeš moderovat Žebřík aaaaaaaaa!!!!!" Hodlám ji otevřít až po premiéře Kafky 24.

 

text: Ondřej Bambas, foto: Jitka Říhová

 


 

Barbora Polakova 16 TOP

zavřít