TOP 10 desek, které letos vzít k vodě

Vydáno 13.07.2015 | autor: David Stoklas

Že léto patří jen festivalům? Ale kdepak, občas je fajn si jen tak lehnout k vodě a do uší si pustit nějakou pohodovou desku. Letos jich vyšly mraky. Pro milovníky české tvorby máme Kryštof nebo Lake Malawi, ze zahraničí k nám dorazili třeba Mika a Adam Lambert. A kdo má radši ženské hlasy, jistě ho navnadí Natalie Imbruglia nebo Carly Rae Jepsen. Dejte si naši Top 10!

TOP 10 desek, které letos vzít k vodě TOP 10 desek, které letos vzít k vodě

 1-lake malawi n

Lake Malawi - We Are Making Love Again

Přestože debutové EP Lake Malawi, kapely kolem Alberta Černého, netrvá ani dvacet minut, ve vašem letním playlistě by nemělo chybět. Co nahrávka We Are Making Love Again nástupců Charlie Straight ztrácí na délce, to kompenzuje hravostí, melodičností a dynamikou skladeb. Není se čemu divit, na albu se totiž podílel Brit Matt Lawrenc, který spolupracoval s mnoha světovými umělci. Za zmínku stojí například zpěvačka Adele nebo kapela Mumford and Sons.

 

 

 

Mika - No Place In Heaven

Mikovo čtvrté studiové album je důkazem, že jeho tvorba nabízí přesně to, co na současné popové scéně chybí. Červnová deska No Place In Heaven by měla být v batůžku k vodě stejnou samozřejmostí jako opalovací krém. Album můžeme díky jeho upřímnosti, jednoduchosti a inspirativním textům považovat za dosavadní vrchol Mikovy tvorby. Pokud by vám tento britský zpěvák učaroval více, lze ho v neděli 19. července zastihnout na letošním ročníku festivalu Colours of Ostrava.

 

 

Kryštof - Srdcebeat

Skupina Kryštof prožívá v posledních letech spanilou jízdu českou mainstreamovou scénou. Aktuální deska Srdcebeat, která vyšla 1. června na Den dětí, je toho ukázkovým příkladem. Disponuje moderním zvukem, stadionovými refrény, tak typickými právě pro Kryštof, a mnohdy i rozjuchanou letní náladou. Srdcebeat v současnosti patří k nejprodávanějším nosičům u nás. Na podzim k němu Krajčo a spol. plánují velkolepé halové turné, které museli díky obrovskému zájmu o lístky několikrát rozšiřovat.

 

 

 

Of Monsters And Men - Beneath The Skin

Vzpomínáte na hit Little Talks islandských Of Monsters And Men? Tahle indie folková parta na vavřínech neusnula a také přihazuje do našeho seznamu desku, která je na léto jako dělaná. Texty plné severské mytologie, lidské anatomie a podobných přitažlivých témat skvěle dotváří táborákovou atmosféru někde uprostřed hlubokého lesa. Novinku Beneath The Skin nahrála pětičlenná skupina nejen na rodném Islandu, ale část skladeb si odskočila dodělat na západní pobřeží USA do Los Angeles.

 

 

 

Years & Years - Communion

Rovněž příznivci elektronické hudby si přijdou v létě na své. Trio Years & Years z Velké Británie totiž vydalo své debutové album Communion. Tato partička, oceněná porotou tradiční ankety BBC Sound Of..., patří k výrazným objevům posledního roku a nedávný hit King jste nemohli minout. Chlapci už stihli předskakovat třeba krajanovi Samu Smithovi, dalšímu reprezentantovi nastupující silné generace ostrovních umělců.

 

 

 

 

Carly Rae Jepsen - Emotion

Mladá kanadská zpěvačka ví, jak nahrát správný letní hit, který si budete pobrukovat ještě na jaře dalšího roku. Z její dílny pochází všem tak známý singl Call Me Maybe. Na konci června vyšla její třetí studiová nahrávka s názvem Emotion, která minimálně jeden podobně výrazný popěvek také obsahuje - slyšeli jste už I Really Like You? Prozatím je novinka fyzicky dostupná pouze v Japonsku. Fanoušci v Americe a Evropě si proto budou muset do srpna vystačit s internetovými zdroji hudby.

 

 

 


Adam Lambert - The Original High

Už potřetí navštívil někdejší finalista americké obdoby SuperStar nahrávací studio, aby připravil desku. Adam Lambert se českému publiku živě představil jen několik měsíců zpět, kdy zpíval s legendárními Queen. Také na jeho nové desce The Original High i přes její taneční a popový charakter vliv rockové formace uslyšíte - ve skladbě Lucy hostuje vyhlášený kytarista Brian May. Na nahrávce se objeví i nějaký ten něžný hlas, švédská zpěvačka Tove Lo totiž pro změnu zpestří píseň Rumors.

 

 

Natalie Imbruglia - Male

Australanka Natalie Imbruglia už možná nikdy nezopakuje úspěch hitu Torn, přesto ale rozhodně neupadla do zapomnění. Na novém albu Male se rozhodla přezpívat skladby různých mužských interpretů, což už koneckonců naznačuje název. Na desce tak lze nalézt písně například od skupiny The Cure, Daft Punk, zpěváka Juliana Casablancase z kapely The Strokes nebo Neila Younga. Vpravo ochutnávejte její Instant Crush. Deska vychází 21. srpna.

 

 

 

Pavel Callta - Momenty

Pavel Callta, věčně usměvavý mladý zpěvák, na sebe nejvíce upozornil hity jako Zrzka, Naštěstí nebo Mami, které zveřejňoval na YouTube. Všechny tyto skladby jsou na jeho debutovém albu nesoucím název Momenty. Na své prvotině pracoval Pavel tři roky, jednotlivé písničky většinou pocházejí přímo z jeho hlavy, na některých se podílel Xindl X. Výsledná kolekce je plná přímočarých melodií, které se rychle vrývají pod kůži. Tak to má u letní desky být.

 

 

 

Adam Ďurica - Mandolína

Skladbu Mandolína už z rádií asi znáte. Nyní vydal slovenský zpěvák Adam Ďurica i stejnojmenné album, které nahrával v několika studiích. Kromě svého domácího si Adam odskočil například do švédských Tambourine Studios, kde před ním nahrávala taková jména jako Tom Jones nebo The Cardigans. Právě ve Švédsku vznikla třeba píseň Trest smrti. Ďurica se na vzniku songů podílel i autorsky a s deskou má nakročeno k dalším potenciálním hitům.

 

 

 

text: David Stoklas


lake malawi n TOP

zavřít