Tonya Graves výborně zpívá, ale trpí hudební schozofrenií

Vydáno 21.04.2011 | autor: Daniel Maršalík

Tonya Graves už v České republice působí tolik let a prošla tolika hudebnímu uskupeními, že bylo divu, že už dávno se nerozhodla natočit sólovou desku. Na středečním koncertě v žižkovském Paláci Akropolis oznámila termín vydání desky (září 2011) a představila písně, které na ni budou zařazeny.

Tonya Graves výborně zpívá, ale trpí hudební schozofrenií Tonya Graves výborně zpívá, ale trpí hudební schozofrenií

tonya_graves_bodyTONYA GRAVES
PALÁC AKROPOLIS, PRAHA
20. 4. 2011


I když má česká Američanka za sebou fungování v klubových projektech Liquid Harmony a The Stylists, každý ji spíše řadí k soulu, funku a jazzu, a to díky její domovské kapele Monkey Business. Kdo chodí na koncerty kapely Romana Holého pravidelně, musel být ze sólového výkonu Tonyi příjemně překvapen. Zatímco v Monkey Business je Tonya spíše členkou do počtu, jejímž hlavním úkolem je zaujmout exotickým vzhledem a rodilou angličtinou, sólově se z ní vyklubala zpěvačka, která sice není precizní a bezchybná, za to umí výborně pobavit a má hlas, který se v našich zeměpisných šířkách běžně nevyskytuje. Je docela dost možné, že Tonyiu by v rodných Spojených státech amerických přezpívala průměrná finalistka tamější verze Pop Idolu, v Praze je z ní diva s tak výraznou barvou hlasu, která na našem trhu doposud chyběla.

Druhým šokem pro mnohé mohl být repertoár, jakému se zpěvačka v současnosti věnuje. Od každého nabídla trochu a ničemu se vlastně nevěnovala pořádně. Je velmi důležité, aby si našla producenta, který dá její rozmanité tvorbě nějaký řád a vytvoří sound, jenž všechny písně udrží pohromadě. Z Tonyi Graves na chvíli stala rockerka, která svým účesem připomínala Skin, zpěvačku skupiny Skunk Anansie, v jejím „vlasatém období“. Nejvíce však exotické zpěvačce slušel triphopový song By Your Side, který vkusně přešel do energičtější cover verze Safe From Harm od britských Massive Attack.

Cover verze vůbec tvořily značnou část setlistu, což je pochopitelné vzhledem k počtu písní, které Tonya sólově zatím může nabídnout. Úspěch sklidila I´m Too Sexy od Right Said Fred, kterou si Tonya upravila do jazzového aranžmá, jakoby byla ženským Jamiem Cullumem. To ji opravdu sedlo, škoda že to byl opravdu skoro jediný „jazz“, jenž ten večer zazněl. Píseň See Line Woman od Niny Simone totiž jazzově vůbec nevyzněla. Navíc zpěvačka vyžadovala spolupráci publika, které se sice snažilo, ale nemělo to pravé hudební cítění, a tak výsledek byl spíše rozpačitý.

Středeční vystoupení Tonyi Graves nakonec dopadlo uspokojivě. Tonya je zdatnou zpěvačkou, kterou nelze brát jen jako pouhou ozdobu Monkey Business a asistentku exhibujícího Matěje Rupperta. Kromě kvalitního hlasu lidem předvedla i šarm a smysl pro humor, jenž v domovské kapele nemá prostor ukázat. Otázkou však zůstává, jak drobounká umělkyně ukočíruje svou hudební schizofrenii.

Podívejte se na fotografie ze sólového koncertu Tonyi Graves v Paláci Akropolis.

Setlist: I Wanna Be Evil; Not Enough; Einstein; By Your Side; Safe From Harm; Juice; Western Lights; Long Walk; I Got The; I´m Too Sexy; Don´t Kid Your Self; Surrender; Megastar; 39 Reasons; See Line Woman; Manic Depression

4/7
text: Daniel Maršalík, foto: Michal Hanisch   

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít