KYTAROVÁ ŠPIČKA V PRAZE

Vydáno 30.12.2006 | autor: redakce

Přední country a rockabilly kytarista ALBERT LEE, který spolupracoval například s Ericem Claptonem, Bo Diddleym nebo Joe Cockerem, vystoupí v Lucerna Music baru 24. března s neméně slavnou kapelou Hogan’s Heroes. Jako předkapela se představí ojediněle sestavené trio - Vladimir Mišík, Radim Hladík a Jan Hrubý trio (CZ).

KYTAROVÁ ŠPIČKA V PRAZE KYTAROVÁ ŠPIČKA V PRAZE

Albert Lee je držitel ceny Grammy a prestižních cen pro nejlepšího amerického country kytaristu.

Ve volné sérii Prague International Blue Nights není žádnou výjimkou, setkáme-li se s umělcem, který patří ve svém oboru po desítky let k absolutní špičce a je za to patřičně oceňován jak odbornou veřejností, tak zástupy posluchačů na celém světě. Jednou z takových osobností je i kytarista Albert Lee, jeden z největších současných kytarových mistrů bez ohledu na žánr, ve svém ranku rockabilly a country pak zřejmě absolutní žijící světová špička.

Grammy z roku 2001 za nejlepší countryový instrumentální výkon či neuvěřitelných pět prvních příček ve stejné kategorii v jedné řadě po sobě v každoroční anketě renomovaného odborného časopisu Guitar Player hovoří jasnou řečí.
Albert Lee se neomezuje pouze na žánr country. Nahrával např. s takovými muzikanty jako je Eric Clapton, Bo Diddley či Joe Cocker.

Narodil se v roce 1943 ve Velké Británii do hudební rodiny, jeho prvním instrumentem byl klavír a prvním idolem rock´n´rollový divoch Jerry Lee Lewis – dávno předtím, než si s ním zkraje sedmdesátých let, už jako slavný kytarista, Albert Lee sám zahrál. Ke kytaře se dostal v polovině padesátých let pod vlivem nahrávek dalšího slavného rock´n´rollera Buddyho Hollyho.

Od šestnácti let se hraní na kytaru Lee věnoval profesionálně po boku dnes už vesměs zapomenutých tehdejších hvězd britského rock´n´rollu a zejména rhythm´n´blues. Jeho prvním slavným angažmá byla kapela Thunderbirds zpěváka Chrise Farlowa, se kterou hrál ve druhé polovině šedesátých let. Tehdy už se ale Albertova sláva lavinovitě šířila po obou stranách Atlantiku, byť zatím pohříchu především mezi muzikanty, kteří si jej rádi jako dokonalého profesionála zvali do svých doprovodných koncertních kapel i na nahrávací sessiony.

Ačkoli se stále více specializoval na country hudbu a rockabilly, stylový záběr jeho aktivit neznal hranice – koncertoval a nahrával se širokým spektrem hudebníků od legendárního dua Everly Brothers, písničkáře Jacksona Brownea, přes bluesmana Bo Diddleyho, jazzmana Herbieho Manna, soulového zpěváka Joea Cockera, až po hvězdu největší, Erika Claptona.

V sedmdesátých letech se vedle práce pro jiné frontmany zároveň vydal na sólovou dráhu a každé z jeho alb bylo vysoce ceněno pro svou stylovost i instrumentální dokonalost. Nechyběly ale ani velmi speciální úkroky stranou typu příležitostné ´supergroup´ Biff Baby All-Stars, v níž se Albert Lee sešel s kytarovými kolegy z rockového břehu Eddiem Van Halenem a Stevem Morsem.

Do Prahy přijíždí Albert Lee už podruhé – jeho vystoupení v rámci páté Prague International Blue Night v únoru 2003 bylo jednou z největších událostí sezóny.
zavřít