Vy jste se ptali, PSH odpovídali, aneb kocovina je super stav

Vydáno 17.06.2011 | autor: redakce

Trojka hiphoperů z Prahy říkající si PSH funguje na české hudební scéně už léta letoucí, a to i přesto, že do svých fanoušků nevalí rok co rok nové album. Teď se sice dočkali nového DVD Videodrome plného klipů s bonusovým dokumentem, na desku si ale zřejmě ještě nějaký ten rok počkají. Zda za to může pracovní vytíženost nebo naopak lážo plážo lifestyle, není úplně zřejmé, Oriona však jedno nebo druhé zaměstnává natolik, že nemohl za čtrnáct dní zodpovědět ani jednu otázku našich čtenářů. Vladimír 518 a Trafik to ale statečně vzali za něj...

Vy jste se ptali, PSH odpovídali, aneb kocovina je super stav Vy jste se ptali, PSH odpovídali, aneb kocovina je super stav

pshAhoj, kdy se dočkáme nové desky od PSH? Kamil R.
Trafik: Nová deska PSH? Epilog je venku přesně jeden rok... Myslím, že si ještě nějakej ten rok počkáš, Kamile.
518: Pokuď bude, tak nejdřív v roce 2013. Spíš 2014. Máme v plánu točit sólový desky, pak asi i nějaký kolaborace typu Orikoule či GorilaPes. Ale osobně věřím v další PSH desku, byla by škoda to fakt definitivně zatáhnout.

Na facebooku Vladimír psal, že po křtu Videodrome dorazil domů v 10 ráno. Jak vypadá pořádná kalba s PSH?
Miky Z.
518: To se ani neptej. Nemůžu a nechci se tady ani rozepisovat, do jak bláznivejch situací jsme se díky našim kalbám dostali. Jak řiká Toxxx v dokumentu na DVD Videodrome, když se jde chlastat s PSH, musí se člověk něčeho držet. Zasmál jsem se tomu, ale došlo mi, že na tom něco asi i bude. To, že to obvykle trvá dýl než jednu noc, už k tomu patří.


Kde berete inspiraci k psaní textů?
Jitka S.
518: V rozhovorech jako je tenhle, v commentech u článků a u videí, při pohledu do zrcadla, při pohledu z okna, nebo z auta. Ve chvílích, kdy je mi dobře, i když je mi na umření. Ve žhavým rapu se musí potkávat láska s nenávistí, království s žumpou, umění s kýčem a pokora s nabubřelostí. Inspirací je skutečně naprosto všechno, každá minuta. I nuda může makat. Např. nuda je skvělý téma.

Vladimíre, věnuješ se s Orionem grafitti. Dostali jste se někdy do potyčky se zákonem?
Tonda L.
518: Věnovali, to je důležitý připomenout. Já osobně ještě občas maluju, ale spíš jen ze setrvačnosti, z čistý lásky k věci. Ambice po úspěchu v graffiti se u mne naprosto vytratily. V minulosti těch konfliktů se zákonem bylo hodně, bez nich to nejde. Člověk si to město zažije z tý druhý, temný strany. Neni to na škodu, jsem za to vděčnej.

Co vás na hiphopu nebaví, nebo co vám vadí? Markéta Č.
Trafik: Mně osobně na rapu baví jeho nekonečnost, kdy se člověk může pohybovat v nepřeberným zvukovým spektru a tempu. A vadí mi v podstatě totéž v opačným gardu. To je, když lidi s předsudkama a s nedostatkem informací omezujou rap na mix jazzovýho samplu a lo-fi bicích.
518: Směšnost a povrchnost scény, sere mě 80% všeho. Hip hop se nafouknul díky boomu minulýho desetiletí a tím do sebe absorboval i spoustu nesmyslu. Asi to k tomu patří a jsem schopnej to i úspěšně ignorovat, jinak bych nemohl dělat to, co dělam. Mrzí mě jen, že tuhle situaci nevyvažuje dostatečný množství novejch interpretů, který by roztáčeli věc zas jinak a celej rap by byl ještě větší zábava.

379x1000-24b6-psh-1Co byste dělali, kdybyste nedělali hiphop?
Lucka B.
518: Asi bych maloval, vždycky jsem cejtil svůj výtvarnej potenciál. Ale upřímně řečeno, je mi to jedno. Vždycky jsem měl spíš problém s tím se uklidnit a na něco se soustředit. Fascinuje mě příliš mnoho věcí a mám chuť je neustále zkoušet. Tvorba je jenom jedna, nezáleží, jestli je to mikrofon nebo piáno.

Co chystáte s Terezou Černochovou na Českých Hradech?
Iveta K.
Trafik: S Terezou chystáme speciálně upravený podání desky Gorila vs. Architekt.
518: Průlet repertoárem a to převážně mým, ale i pár věcí od Terezy. Lehký remaky věcí, hraní skladeb v novym kabátu. Hlavně hodně energie. Osobně se na to moc těším.

Baví vás víc fesťáky nebo klubový hraní? Proč?
Dominik Ch.
Trafik: Oboje má svoje. Ale platí to, že v létě se těšíš do klubů a na opak v zimě na festivaly.
518: Ono to funguje tak, že na konci klubový sezóny se těším na festivaly a na konci fesťákový sezóny se nemůžu dočkat klubů. Všeho se člověk přejí a oba způsoby hraní maj svoje pro a proti. Pokuď má ale člověk publikum, jako ho máme my, nakonec je mu dobře kdekoli. Nepamatuju si, že by mě za poslední dobu koncert vyloženě sral.

Na špičce českého hiphopu se držíte už dlouho. Kde se vidíte třeba za dvacet let?
Denisa D.
Trafik: Pracovní život se mi ubírá dopředu s výhledem na dalších pět let.. Dál nevidím…
518: Jediný, v co doufám, je to, že zůstanu sám sebou a dál budu svobodně žít. Jestli se to bude nazývat rap nebo death metal, to je mi jedno. Jak už jsem řekl před chvílí, jsem ochoten dělat a milovat cokoli, pokuď mi věc dává smysl.

Co vás nejvíc potěší a co nejvíc vytočí?
Šárka T.
Trafik: Potěší mě objev zajímavý restaurace, a všeobecně mě štvou blbci. Ale to je dost relativní.
518: Nejšťastnější kupodivu bývám druhej den po kalbě. Kocovina mi zařídí krásně bolavej, ale zároveň citlivej stav, a v tu chvíli je radost dělat naprosto cokoli. Člověk vidí věci z novýho úhlu, je v tom určitý osvícení.

psh-226667Zvažovali jste někdy, že byste zkusili štěstí v zahraničí?
Filip R.
518: Ano, ale ne s rapovou kapelou. Nemá to smysl a po několika koncertech venku nám to došlo naprosto jasně. Pokuď ti lidi nerozuměj ani slovo, ztrácí celá věc smysl.

Sledujete Superstar a podobné soutěže? Šli byste s někým z účastníků do spolupráce?
Saša Ř.
Trafik: Soutěž nesleduju, jelikož mě nezajímá. Ale nevidím problém ve spolupráci s někým, kdo tou soutěží prošel. O ničem to nevypovídá.  
518: Superstar nesleduju, věnuju se radši jinejm věcem. Kolaboraci si představit neumím, myslím, že by to byla z obou stran parodie.

Už jste ve věku, kdy „normální“ lidi zakládají rodiny a usazujou se. Umíte si přestavit, že byste vedli běžný rodinný život?
Natálie P.
Trafik: To nevím, protože my žijeme asi jako Michael Jackson. Normální a nenormální život je blbost.
518: Ač tomu tak zatím není, a všechno se v našich životech staví proti, pravděpodobně k tomu jednou dojde.  Já se na to vlastně docela i těším. Otázka je, kdo by chtěl za fotra mě nebo Oriona.

Vystoupili jste na Tattoo Convention. Máte kérky a jaké? Co znamenají?
Martin R.
518: Jedno tetování mám, je to dost osobní věc, probereme to někdy u piva, ok?

Top 3 zážitky?
Pavel S.
518: 1. hudba, 2. drogy, 3. sex



Text: Marta Pušová, foto: archív  


psh 2006   

 

zavřít