RECENZE: Coldplay točí desku roku, EP Every Teardrop Is A Waterfall je důkazem

Vydáno 24.06.2011 | autor: redakce

Coldplay vydají na podzim pátou studiovku. Název zatím tají. Tři nové skladby v podobě EP Every Teardrop Is A Waterfall ale napovídají, že kapela točí svoji nejlepší desku.

RECENZE: Coldplay točí desku roku, EP Every Teardrop Is A Waterfall je důkazem RECENZE: Coldplay točí desku roku, EP Every Teardrop Is A Waterfall je důkazem

every_coverCOLDPLAY
EVERY TEARDROP IS A WATERFALL EP
3 trax / 11:50 min


Titulní Every Teardrop Is A Waterfall má podobně podmanivý nástup jako Viva la Vida, akorát intenzita a návykovost smyčců ve tři roky staré skladbě jsou na rozdíl od nevýrazného elektro piána o dvě třídy výše.

Úvodní motiv si Chris Martin vypůjčil od Petera Allena (I Go To Rio), ale pracuje s ním po svém a na rozdíl od rozjuchaného tripu do Ria nabízí „ufňukanou radost". 

Coldplay už dávno nejsou sentimentální slaďárnou. Dospěli. Every Teardrop Is A Waterfall je optimistická „rutina", jejíž zdrojový kód kapela načrtla na Viva la Vida or Death and All His Friends a tady s ním na ploše čtyř minut pracuje už daleko zručněji a efektivněji. 

Má zastřeně nostalgický sound, přesto je v ní cítit progres. Z lehce ospalého úvodu se klube pestrobarevné puzzle, v němž šustí irské tradiční motivy a Chris Martin střídá snad všechny hlasové polohy (ano, dojde i na falzet). Na koncertech bude Every Teardrop Is A Waterfall fungovat jako dionýsovský gejzír.


Every Teardrop Is A Waterfall

Major Minus

„Country" kytarové intro naznačuje, že tady bude hrát hlavní housle španělka. Moment překvapení Coldplay vystavěli na destruktivním kytarovém riffu a pisklavém vokálu Chrise Martina. V Major Minus poznáte hned od prvních tónů „nové" Coldplay, co si rádi potrpí na složitých aranžích a v závěru lehce koketují s melodickou verzí Radiohead.


Major Minus

Moving To Mars

Nejpoetičtější kousek z EP. Zkraje dá zabrat rozpoznat, kdo to vlastně hlubokým vychlastaným chraplákem zpívá a úvodních devadesát vteřin asi nejvíc připomene staré smutné Coldplay. Až jednou poletí lidstvo na Mars, tohle musí kosmonauti poslouchat při přistání, celá Země si vybrečí oči.


Moving To Mars

EP Every Teardrop Is A Waterfall vysílá jasný signál - kapela umí napsat inteligentní stadionový hit (titulní Every Teardrop Is A Waterfall), v dobrém slova smyslu mnohovrstevnatou slátaninu (Major Minus) i na polohy a nálady bohatou baladu (Moving To Mars). Zkrátka, Coldplay točí svoje nejlepší album!

7/7

Marek Pros

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít