RECENZE: Připravte si kapesníky, Aerosmith vydávají výběr balad Tough Love

Vydáno 28.06.2011 | autor: redakce

Dát dohromady na jedno album všechny balady vyžaduje od každé rockové kapely notnou dávku odvahy nebo drzosti. Hodinový poslech ploužáků může být pěkně otravný, pokud k tomu nemáte po ruce atraktivní protějšek v prázdném bytě, nebo pokud je nezpívá zrovna Steven Tyler.

RECENZE: Připravte si kapesníky, Aerosmith vydávají výběr balad Tough Love RECENZE: Připravte si kapesníky, Aerosmith vydávají výběr balad Tough Love


tough love_ best of the ballads international versionAEROSMITH
TOUGH LOVE - BEST OF THE BALLADS
Universal
16 trax


I když se to zná neuvěřitelné, Tough Love je vůbec prvním výběrem balad nejprodávanější americké rockové skupiny držící rekord v počtu zlatých a platinových alb. I když ten podtitul je trochu zavádějící, protože i když se pěkně procítěně začíná slzopudným songem I Don't Want To Miss A Thing (asi znáte z filmu Armageddon), mezi šestnácti skladbami (na americké verzi kompilace mezi dvanácti) najdeme i několik poměrně ostrých vypalovaček. Takové Love In An Elevator je přece čistokrevná rocková pecka s nabroušenými sóly a skvělými těkavými trubkami v závěru a hezkou vokální tečkou. Stejně tak bych se zdráhal označit jako balady soulem načichlý rock Rag Doll nebo v kontextu tvorby Aerosmith jen průměrnou skladbu Magic Touch.

Na albu je ještě několik dalších skladeb, bez kterých bych se obešel (Blind Man, Angel, Deuces Are Wild) a které činí zajímavými jen Tylerův výrazový rejstřík. Pak jsou tu ovšem opravdové hity, které už patří mezi rockové poklady. Nejedná se jen o notoricky známé kousky jako je dramaticky vystavěná Amazing nebo megahity Cryin´a Crazy, ale třeba také singlovou verzi Janie's Got A Gun, jedné z nejnápaditějších písní v celé čtyřicetileté historii Aerosmith.

Velmi zajímavé a neoposlouchatelné jsou skladby Pink či Livin' On The Edge s prvky country a opět mě pobavil trochu psychedelický úvod staré koncertní jistoty Sweet Emotion a pochopitelně efektní hlasová exhibice  Dream On na závěr.

Většina muzikantů vám potvrdí, že napsat pomalou písničku s alespoň trochu originální harmonií a textem o lásce, který není plný klišé, je daleko těžší než vytvořit rychlou vypalovačku tvářící se svou rezignací na melodii jako velké umění. Z tohoto pohledu je Touch Love vydařeným výběrem.



text: Roman Jireš
5/7

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít