Filmová scéna na Colours of Ostrava: Kusturica, Ginsberg, Banksy a Kaurismäki

Vydáno 09.07.2011 | autor: PR

Filmová scéna na letošních Colours of Ostrava (14. – 17. července), která vzniká ve spolupráci s Letní filmovou školou Uherské Hradiště, nabídne opět velmi zajímavý program – snímky Emira Kusturici Underground, Dům k pověšení nebo Super 8 Stories, dále například filmy Kvílení, Banksy: Exit Through the Gift Shop, Smlouva s vrahem nebo Vše pro dobro světa a Nošovic a řadu dalších.

Filmová scéna na Colours of Ostrava: Kusturica, Ginsberg, Banksy a Kaurismäki Filmová scéna na Colours of Ostrava: Kusturica, Ginsberg, Banksy a Kaurismäki

Navíc se po loňské zkušenosti filmové projekce stěhují do větších prostor kina Vesmír v centru Ostravy. Mezery mezi celovečerními filmy zaplní krátké snímky z nabídky festivalu Fresh Film Fest.


První den proběhne ve znamení malé retrospektivy filmů srbského režiséra Emira Kusturici, který se svým No Smoking Orchestra vystoupí 24. července právě na Letní filmové škole. Magicko-realistickým snímkem Dům k pověšení Kusturica reagoval na článek v novinách, kdy skupina jugoslávských Romů byla zatčena italskou policií a obviněna z vykupování dětí z chudých romských rodin. Film dokumentárně-snovou formou vypráví o cestě hlavního hrdiny z romské osady do Milána. V Undergroundu, ve velkolepé fresce oceněné Zlatou palmou v Cannes, naopak vykresluje Kusturica fascinující osudy Jugoslávie a Bělehradu a prokletí balkánského poloostrova zmítaného válkami, osobní nevraživostí a vypočítavostí. Příběh skupiny partyzánů zavřených od druhé světové války po desetiletí ve sklepě a zbrojící za “vítězství” ve válce je trefnou metaforou Balkánu. Super 8 Stories představuje svérázný portrét skupiny No Smoking Orchestra, jejímž členem je od poloviny 80. let Emir Kusturica.

banksy_mail

V sobotu uvidí návštěvníci výběr toho nejlepšího ze současné nabídky Asociace českých filmových klubů – filmy Kvílení o životě Allena Ginsberga a reakcích na jeho stejnojmennou beatnickou báseň, dále Bibliotheque Pascal, drama s prvky magie, tragikomedie i thrilleru, které vypráví o tom, že pokud život nestojí za nic, geografickým přesunem se zničehonic nezlepší. Do kraje svého vzniku dorazí film Vše pro dobro světa a Nošovic, dokumentární groteska Víta Klusáka o poli, na němž rostou auta. Jako poslední bude uveden snímek Banksy: Exit Through the Gift Shop, zábavný provokativní mystifikační dokument o street artové scéně.

Neděli uzavřou filmy, které slouží jako malá pozvánka na letošní Letní filmovou školu – Čtyři lvi režiséra Christophera Morrise, originální, odvážný a především humorný film o přípravě teroristického útoku ve Velké Británii, Let číslo 93 Paula Greengrasse, který je filmovou rekonstrukcí letu jednoho z letadel uneseného 11. září v USA, francouzský film Hadewijch – mezi Kristem a Alláhem režiséra Bruna Dumonta, fascinující studie následků, které mohou vzniknout z neomezené víry v boží lásku, a Smlouva s vrahem režiséra Aki Kaurismäkiho o úředníkovi, který se snaží zrušit smlouvu s vrahem na svoji vlastní vraždu. 

K potvrzeným zahraničním kapelám Colours of Ostrava patří: Grinderman (UK), Salif Keita (ML), Public Image Ltd. (UK), Yann Tiersen (FR), The Horrors (UK), Clannad (IRL), Apollo 440 (UK), Swans (US), Semi Precious Weapons (US), The Herbaliser (UK), Blackfield (UK / ISR), Balkan Brass Battle s Fanfare Ciocarlia (Rumunsko) a Boban i Marko Marković Orkestar (Srbsko), Mono (Japonsko) Lisa Hannigan (IRL), Andreya Triana (UK), Joan As Police Woman (US), N.O.H.A. (ES, D, USA, CZ), Dubioza Kolektiv (Bosna a Hercegovina), Bomba Estéreo (Kolumbie), Sam Karpienia (Francie), La Shica (Španělsko), SMOD (Mali), Luísa Maita (Brazílie), Stephan Micus (Německo), David Hykes (US), L'Orchestre International du Vetex (Belgie), Moana and the Tribe (Nový Zéland), Aranis (Belgie), Frank Yamma (AUS) a celá newyorská scéna.

Z domácích kapel jsou na letošních Colours zatím potvrzeni: 5P Luboše Pospíšila, Café Industrial, CCTV Allstars, Čankišou, Divokej Bill, Dva, Fiha, Garage & Tony Ducháček, Houpací koně, Jiří Schmitzer, Jananas, Kacu!, Květy, Le Pneumatiq, Lenka Dusilová a Eternal Seekers, Luno, Madebythefire, Marsyas, Marta Töpferová, Monkey Business, Navigators, Nightwork, Oldřich Janota, Prago Union, Priessnitz, První hoře, Republic of Two, Sato-san To, Stanley`s Dixie Street Band, Sto zvířat, Tata Bojs, Taliesyn, Tatroska, The Plastic People of the Universe, The Pooh, Tleskač, Traband, Unifiction, Už jsme doma, Vladimír Mišík & ETC..., Vladivojna La Chia a Vltava.

Podobně jako žánrová šíře se za deset let rozrostl nehudební program, který nabídne i letošní jubilejní ročník – od divadelní scény, přes workshopy, filmy, exkurze po Ostravě až po například diskuse a audiovizuální pořady. Samozřejmostí bude opět Dětská scéna s programem, hlídáním i kojícím stanem. Organizátoři také budou pokračovat ve vylepšování zázemí pro návštěvníky – druhá lávka přes řeku Ostravici, tribuny, zvětšení diváckého prostoru a podobně. Důraz bude kladen také na třídění odpadu.

Čtyřdenní a jednodenní vstupenky jsou k dostání ve všech pobočkách sítě Ticketpro. Cena čtyřdenní vstupenky je nyní 1.890 Kč, která platí v předprodeji do 13. července. Prodej čtyřdenních vstupenek na místě proběhne za cenu 1.990 Kč.

zdroj:  TZ, dm 

zavřít