LUNO: To, jak vypadáme na pódiu, je téma pro další workshop

Vydáno 12.07.2011 | autor: redakce

Projekt Luno na sebe upozornil především faktem, že se jeho prostřednictvím vrátila na scénu zpěvačka Ema Brabcová, a to po více jak dvou letech, během nichž se věnovala hlavně své dceři.

LUNO: To, jak vypadáme na pódiu, je téma pro další workshop LUNO: To, jak vypadáme na pódiu, je téma pro další workshop

lunosss
Obklopila se zkušenými hudebníky v čele s basákem Šmitym (ex-The Prostitutes, Roe-Deer ,…), doplnil je Honza Janečka (ex-Southpaw) a Martyn Starý. Svůj debut čítající osm songů pokřtila kapela letos v lednu a od té doby stihla absolvovat řadu koncertů, workshop s uznávaným francouzským producentem a také točit jeden klip za druhým. Ten poslední je k songu Chanteys, natočila ho fotografka Bet Orten a zahrála si v něm mimo jiné bývalá přítelkyně zpěváka a herce Vojty Dyka.

Proč jste si na natočení klipu vybrali právě Bet Orten?

Šmity: Ona se spíš vybrala sama, což jsme přivítali, neboť původní idea byla a stále je docílit natočení klipů na všech osm songů z desky… V tuhle chvíli už dodělává v pořadí šestej.
Ema: Bet si vybrala nás a my jsme ani trochu neváhali. Já mám věci od Bet moc ráda. Má takový styl, který jde podle mě až k nějakému kořenu ženství, kdybych to nějak měla nazvat. To mě dost oslovuje. Navíc Bet je moje veliká kamarádka.

Vymyslela celý příběh klipu ona, nebo do toho kapela nějakým způsobem zasahovala?
Šmity:
Ne, ne, kapela do toho nezasahovala vůbec.
Ema: Nechali jsme jí volnou ruku. Myslím, že je hezké vidět, co si jiní pod naší písničkou představují. O tom právě klipy, nebo teda naše klipy jsou. Myslím, že je to pěkně naznačeno úplně na začátku toho klipu. Je tam něco jako: "Co se stane, když dáš Luno a Orten dohromady?!!!" A výsledek je podle mě super!!!

dliw7aeur6xebcrsiz_crz3az_osq-iiKlip je dost temný, máte v plánu si tenhle look držet i do budoucna, nebo dojde ke změně?
Šmity:
No, řekl bych, že další klip bude ještě mnohem temnější a natočený podle skutečné události.
Ema: Já osobně mám tenhle "look" jak říkáš ráda. "Hurá věci" mě zatím nijak zvlášť neoslovují. Ale třeba dojde ke změně...

Šmity, ty máš určitě díky zvučení Black Lips hodně kontaktů v zahraničí. Hodláš je nějak využít ve prospěch kapely?
Šmity: Kontakty nějaký samozřejmě mám, nicméně žádný velký akce zatím nerozjíždím… Myslím, že ještě nenastal ten čas.

 Má vůbec Luno ambice prorazit v zahraničí?
Ema: Ale tak asi bychom se tomu nebránili… (smích)
Šmity: Hudba skončí i tam...

Stává se, že na festivalech jak zvučíš, tak hraješ s kapelou. Co tě baví víc?
Šmity: Principiálně se určitě radši zahraju, i když už se stalo i to, že jsem si víc užil zvučení, než koncert.

Emo, ty ses v posledních letech věnovala naplno rodině. Co tě přimělo vrátit se k hudbě?

Ema: Asi se mi začalo stýskat. A holčička trochu povyrostla a dala mi prostor dělat také nějaké jiné věci mimo "maminkování". 


Dá se zvládnout rodina a hudební kariéra dohromady?
Ema: Když máte doma prostředí, které Vás podporuje v tom, co chcete dělat, tak se to rozhodně zvládnout dá!!

s-akbbitdm1r-l9f-ibvttj8v5qgsdhpNedávno jste měli možnost absolvovat workshop s francouzským producentem J. P. Mathieumem. Jak jste se k tomu dostali?

Ema: Před časem nás oslovil Jarda Rauser. Někdy v březnu jsme si s Jardou i s JP dali schůzku, abychom se před tím trochu poznali.

Co jste se během workshopu naučili?
Ema:
No bohužel, jak se říká, že s jídlem roste chuť, tak čím intenzivněji člověk pracuje, tím více nedokonalostí na sobě pozoruje. Ale stihli jsme toho dost. Pracovali jsme hlavně na nových skladbách a úplně na konci jsme začali rozebírat to, jak vypadáme na podiu. Myslím, že se odkrylo jedno "velké téma" minimálně ještě na jeden workshop (smích).
Šmity: „Naučit“ asi není úplně to správný slovo. Pracovali jsme jednak na stávajícím repertoáru, kde šlo především o nuance nějakýho pódiovýho provedení songů z debutový desky, a zároveň jsme se věnovali třem skladbám z připravovaného EP. Teď nás čeká ještě tyto tři a k tomu čtvrtou dofinalizovat...

Plánujete spolupráci s J. P. Mathieumem využít k expanzi do Francie?

Ema: No tak samozřejmě by se to hodilo, ale my netlačíme na pilu. Myslím, že tohle zrovna není jeho práce, aby nás dostal do Francie. Každopádně tenhle workshop se hodí do "luňáckého CV".
Šmity: K expanzi do Francie plánujeme využít Jardu Rausera (smích).

ko__bzdadk4hc0oxqp03_sn4xst3ynevPřemýšlíte o něm jako o případném producentovi další desky?
Ema: To nás asi nenapadlo. Řešili jsme věci, které se týkají hlavně koncertů.
Šmity: Popravdě jsme o tom ještě nepřemýšleli, což neznamená, že o tom přemýšlet nebudeme…

Jak se vám s ním spolupracovalo?
Ema: Pro mě nad očekávání dobře. Přiznám se, že jsem se trochu bála. On sice předem říkal, že nám nebude tolik zasahovat do věcí, ale že bude dávat spíš podnětné dotazy. To jsem si úplně neuměla představit. JP je zajímavá osobnost. Vlastně mi nakonec přišlo, že jsme si skutečně na všechno přišli sami, ovšem bez jeho přítomnosti by to zdaleka nešlo tak lehce. Prostě on má fakt něco do sebe. Navíc je to fakt milý člověk.

A na závěr zpátky k současnosti - na jaké festivaly se nejvíc těšíte a proč?
Šmity: Neřeknu! (smích) Protože znáte to, když se člověk na něco moc těší…
Ema: Asi se těším na všechny. Jak jsem v tom nějaký čas nebyla, tak jsem natěšená na všechno! 

 

text: map, foto: archiv Luno
www.betside.com
 
zavřít