The National zahrají už 17. srpna poprvé v Praze

Vydáno 27.07.2011 | autor: redakce

The National, bývají řazeni díky svému osobitému zvuku po bok interpretů jako Arcade Fire či Sufjan Stevens. Praha zažije jejich premiérové vystoupení už 17. sprna, během kterého představí své loňské (a zároveň poslední) album High Violet. Základ pro nutnou komorní atmosféru vytvoří pro jejich koncert Divadlo Archa.

The National zahrají už 17. srpna poprvé v Praze The National zahrají už 17. srpna poprvé v Praze

the_nationalKapela přijede do Čech představit zatím poslední album High Violet, které vyšlo na značce 4AD v květnu 2010. Ihned si získalo nadšené reakce jak kritiků (Uncut, NME, Pitchfork, New York Time, Guardian), tak fanoušků. V několika zemích dosáhlo na zlaté prodeje, bylo nominováno na Brit Awards či MTV Performing Woodie a získalo ocenění Q Award. The National se netají ani svými politickými názory, v roce 2008 podpořili kandidaturu Baracka Obamy, jejich skladba Fake Empire se stala neoficiální hymnou jeho kampaně.

The National vznikli americkém státě Ohio v roce 1999 a brzy zakotvili v newyorském Brooklynu. Kapelu tvoří zpěvák Matt Berminger, kterého na pódiu jistí dva bratrské páry: Aaron (kytara, baskytara, klavír) a Bryce Dessner (kytara) a Scott (baskytara, kytara) a Bryan Devendorf (bubny). Svá první dvě dlouhohrající alba nazvali The National (2001) a Sad Songs For Dirty Lovers (2003). Po podpisu smlouvy s labelem Beggars Banquet v roce 2004 vydávají desku Alligator, která obsahuje také undergroundovou hymnu Mr. November a boduje především v žebříčcích kritiků. Dalšího alba Boxer se skladbami jako Fake Empire, Mistaken For Strangers a Start A War se prodalo třikrát více, než těch předcházejících. Díky němu se z undergroundové kapely stala velká indie hvězda. Předskakovali Arcade Fire či R.E.M., stali se headlinery velkých festivalů. Proslavili se také díky tomu, že se z jejich skladby Fake Empire stala neoficiální hymna kandidatury Baracka Obamy na prezidenta USA. Použil ji například pro TV spot Signs Of Hope And Change nebo jako hudbu během shromáždění v chicagském Grant Parku.

Vstupenky na koncert jsou k dostání v pokladně Divadla Archa a v rámci předprodejní sítě Ticketpro za 880 kč (+ poplatky).



Text: TZ, kofo 

 

zavřít