LIVE: Sziget Festival ve čtvrtek lákal na Kasabian, Crystal Castles a The Chemical Brothers

Vydáno 16.08.2011 | autor: redakce

Sziget Festival je jedním z nejpopulárnějších evropských festivalů. A právem. Pravidelně láká na silný line-up a jeho branami projde nejméně 300 tisíc návštěvníků. Letos byli headlinery Prince, The Prodigy, The Chemical Brothers, Judas Priest nebo Motörhead a pořadatelé se mohli pochlubit úctyhodnými 385 tisíci návštěvníky. Což znamená 77 tisíc lidí pro každý z hlavních festivalových dní (10. - 14. 8.). Zajeli jsme se podívat na čtvrtek 14. 8., kdy byli hlavními headlinery programu The Chemical Brothers, Good Charlotte, Kasabian, Crystal Castles a Judas Priest.

LIVE: Sziget Festival ve čtvrtek lákal na Kasabian, Crystal Castles a The Chemical Brothers LIVE: Sziget Festival ve čtvrtek lákal na Kasabian, Crystal Castles a The Chemical Brothers

 

thomas peter meighan_kassabianSziget (v maďarštině ostrov) se koná přímo v hlavním městě Budapešti na ostrově jménem Óbudai. Přestože dění v metropoli příliš nenaruší, všichni o něm dobře ví. Pokud se zeptáte během cesty pěti lidí, zda jdete správně, každý z nich ví, kam vás nasměrovat. I když by mohl tenhle festival o šesti velkých stageích nahánět strach a hrůzu z megalomanství, dá se to v pohodě zvládnout a celkem rychle se podle festivalové mapky zorientovat. Separované stanové městečko tady nenajdete, lidi stanují přímo v areálu festivalu. Když říkám přímo, myslím tím, že jejich stany jsou rozprostřené kolem cest na různá pódia a mají určitě bod za odvahu, protože kdy se o jejich stan opře nějaký vožrala, je jen otázka času.

S hlavní stageí se seznamujeme během koncertu La Roux, přicházíme až ke konci. Dvojice v čele se zrzavou Elly si schovává největší hity jako Bulletproof a In for The Kill naštěstí až nakonec. Elly výjimečně nemá na hlavě svoji pověstnou vlnu a i její kostým pro vystoupení je sympaticky střízlivý. A taky oproti albu míň kňourá.

img_0471_20110814_1682549018Punkrockoví Good Charlotte začínají hned po ní. Jejich nejhorší vystoupení jsem si nejspíš vybrala když hostovali v pražském Edenu před Pink. Teď jen zírám, co dokážou předvést, když se jim chce. Bráchové Maddeni dokážou být i zábavní, krom songů z poslední desky Cardiology (Silver Screen Romance nebo Sex On The Radio) nesmí vynechat I Just Wanna Live. Jako jednu z posledních dávají i cover Damit od Blink-182... Na následném Open Airu v Panenském Týnci ale rozsekali dav ještě o něco víc.

Protože mám před sebou ještě několik koncertů, kdy si neoddychnu, rozhodnu se pro krátký odpočinek. Ideálním místem pro relax se jeví JD Truck, který toto léto na fesťáky dováží whiskey Jack Daniel's. Zážitkový truck Jack Daniel's Experience, který se spojuje s hudební scénou už třetí rok, letos objíždí celkem deset festivalů po celé Evropě, počínaje květnovým Primavera Sound v Barceloně, přes německý Rock Im Park, Pinkpop v Holandsku či srbský Exit až po tradiční open airy v UK - Leeds a Reading. Zde oceňuju hlavně bar s rychlou obsluhou a taky barbecue gril. Zbytek osazenstva naší výpravy se rozptýlí v herní zóně a 3D zážitkovém salónku, já dám přednost plánované odpočinkové zóně.

good charlotte_joel madden_benji maddenStihnu jen začátek Kasabian - Club Foot a novinku z desky Velociraptor! (která má vyjít v polovině září) Days Are Forgotten. Fans z Maďarska měli velkou čest, že jim tuhle věc Kasabian zahráli v celosvětové živé premiéře. A plachta na pódiu byla ta samá jako loni v Panenském Týnci. Pokud by vás to zajímalo.

Víc nestihnu, mířím za ulítlou Alice a jejího usměrňovače Ethana. Zvukovka, kterou má na starosti jejich dvorní zvukař Dean Rosenzweig (ano, ten blonďák co hrával v IAMX), se otravně protáhne. Důvodem je parta asi dvaceti fotografů, která se nemá kam nacpat, protože koridor na focení přímo před pódiem v téhle kryté stagei chybí. Geniální nápad zůstat v jedné lajně přímo na pódiu, cca čtyři metry od mikrofonu Alice, samozřejmě ztroskotal. Nedokážu si přestavit kapelu, které by tohle osazenstvo vyhovovalo. Nehledě na to, že Alice má svoje vlastní pravidla a pro ránu nejde daleko. Plán B aka obsadit místo kolem bicích taktéž ztroskotal. Výsledkem byla skupinka pěti fotografů, kteří měli dovoleno fotit přímo ze stage a po první písničce se museli klidit pryč. Celá tahle sranda trvala dvacet minut a v přeplněném stanu, plném upocených lidí, jsme si to patřičně užívali. Kvůli tomu stihli Crystal Castles jen šest songů včetně Not In Love (s Robertem Smithem alespoň z repráků).

axe sprcha2The Chemical Brothers patřila hlavní stage a pokud chcete vědět, jací byli, podívejte se na report z Open Airu, protože to byla navlas ta samá show - projekce, setlist, prostě všechno... Jen světelný tubus chyběl, a co se týče fanoušků, probrali se o dost dříve, než ti v Panenském Týnci. Jejich vystoupení si užíváme z AXE párty stanu, který stojí přímo naproti hlavní stage, kde The Chemical Brothers hrají. Po nich se u AXE rozproudila parádní afterparty s několika Djs, povedenými remixy od Daft Punk, Technotronics nebo Black Eyed Peas a slečnami tančícími na barovém pultíku. Mimochodem padlé andílky, kteří vymetají také české festivaly, jste mohli potkat i tady na Szigetu. Jejich pozornosti si užíval Petr, který od AXE vyhrál výlet na tento festival, navíc pod dohledem jednoho z andílků.

P. S.: V sobotu se v rámci Sziget Festivalu představili slovenští Puding Paní Elvisovej, neděle patřila od 17:30 na Europe Stage našim Skyline

 Podívejte se na nedělní fotoreport ZDE.

Text: Kateřina Nováková

0,00

čtenáři

hlasuj
zavřít